HALKLARIN Demokratik Partisi (HDP) tarafından Bakırköy’de ‘Darbeye karşı Demokratik Direniş’ adı altında miting düzenlendi. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı mitinge katılan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, dokunulmazlıkların kaldırılmasına değinerek, “Biz yargılanmaktan korkmuyoruz. Fakat bizi, yargılayacak makamın gerçek bir yargı makamı olmasını beklemek de bizim hakkımız. Var mı öyle bir şey? Yok. Siyasi emri verip dokunulmazlıklarımızı kaldırtan, siyasi intikam almak için bizi yargıya gönderen, saraydaki zatla çay toplamaya giden Yargıtay Başkanı, bizi adil yargılayabilir mi? Bu nedenle kabul etmiyoruz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üniversite diploması konusuna da değinen Demirtaş, “Şimdi sen niye rektöre çağrı yapıyorsun?  Senin elinde bu yoksa zaten demek ki, diploman yok” diye konuştu.

POLİS YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ ALDI

Bakırköy Halk Pazarı'nın kurulduğu alanda yapılan mitinge HDP'liler, saat 12.00'da gelmeye başladı. Polis, mitingin yapıldığı alan ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri aldı. Mitinge gelenler sıkı güvenlik kontrollerinden geçirildikten sonra alana alındı. Mitinge HDP milletvekilleri Garo Paylan, Filiz Kerestecioğlu, Celal Doğan, DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve bazı sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcileri katıldı. Miting, müzik gruplarının verdiği konserlerle başladı. Alanı dolduran HDP'liler, müzikler eşliğinde halaylar çekerek sloganlar attı,  terörist başı Abdulah Öcalan'ın posterleri açıldı.

YARGITAY BAŞKANINI YANINA ALIP, MEVSİMLİK İŞÇİ GİBİ ÇAY TOPLAMAYA GİDİYOR
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, dokunulmazlıkların kaldırılması ve yaşanacak yargı süreciyle ilgili açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştiren ve dokunulmazlıkların kaldırılmasına değinen Demirtaş, “Seçimlerde binbir hile ile durduramadığı HDP’yi şimdi parlamentodaki diğer iki grubun da desteğiyle, yargı eliyle tavsiye etmek istiyor. Buradan seslenmek istiyorum. Yargı bugün sesini çıkarmayacaksa, yargı içinde hukukun üstünlüğüne inanan yargı mensupları, şu gün sesini çıkarmayacaklar ise, lütfen bir daha da sesini çıkarmasınlar. Adam,  yargıyı teslim almış durumda, yargı içindeki hukuka inananlar ne yazık ki çıtını çıkarmıyor. Bugün itiraz etmeyecekseniz yarın itiraz etmeye zaman bulamayacaksınız. Adam 'Anayasa Mahkemesi’nin kararını tanımıyorum' diyebiliyor. Adam savcıya, hakime, mahkemeye talimat da verebiliyor. Yargıtay Başkanını mevsimlik işçi gibi yanına alıp çay toplatmaya gidiyor ve onun gözünün içine baka baka talimat verebiliyor” dedi.

BİZ YARGILANMAKTAN KORKMUYORUZ
Önümüzdeki günlerde yargılamalarının başlayacağını hatırlatan Demirtaş, “Biz yargılanmaktan korkmuyoruz. Fakat bizi, yargılayacak makamın gerçek bir yargı makamı olmasını beklemek de bizim hakkımız. Var mı öyle bir şey? Yok. Siyasi emri verip dokunulmazlıklarımızı kaldırtan, siyasi intikam almak için bizi yargıya gönderen, Saraydaki zatla çay toplamaya giden Yargıtay Başkanı bizi adil yargılayabilir mi? Bu nedenle kabul etmiyoruz” diye konuştu.
ASIL BİZ YARGILAYACAĞIZ

Bazı savcıların kendilerini yargılamak için sabırsızlandığını dile getiren Demirtaş, şunları söyledi:

“Saraya nasıl yaranabiliriz, diye hasretle yargılanmamızı bekleyen bazı savcılar varmış. Onlara şunu söylüyorum: ‘Biz sizden daha hasretle bekliyoruz’ Bakalım çıkalım karşı karşıya, kim kimi yargılıyor. Bizi yargılamanıza izin vermeyeceğiz. Çünkü yargı makamı değilsiniz. Çünkü fezlekelerimiz uyduruk. Çünkü sizler siyasi talimatla iş yapan hukuk insanı vasfını yitirmiş, AKP’li hukuk komisyonu üyeleri haline gelmişsiniz. Biz böyle bir yargılamanın figüranı olmayacağız. Tam tersine saraydaki zatın zihniyetini o mahkeme salonlarında yargılayacağız. Asıl biz yargılayacağız, asıl sanık sandalyesine saraydaki  zatı oturtacağız. Yargılamalarda bunları görecekseniz.”

CUMHURBAŞKANI OLMA YETERLİLİĞİN VAR MI YOK MU?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üniversite diplomasının tartışma konusu olduğunu söyleyen Demirtaş, şöyle devam etti:

“Aylardır tartışılıyor. Biz de çağrı yaptık. ' Diploman var mı, yok mu?' diye. Hakkımız değil mi? Cumhurbaşkanı olma yeterliliğin 'var mı yok mu?' Diploman yoksa olamazsın. Dün verdiği cevapta rektöre sesleniyor; ‘Hele o arşivi karıştır, bizim o diplomayı çıkar’ diyor. Arkadaş diplomayı sen mi aldın rektör mü aldı? Çıkarması gereken sensin. 'Mezun oldum' diyen sensin. Diplomanın sende olması lazım. Belediye başkanı, milletvekili, cumhurbaşkanı adayı oldun. Aday olurken, bir dosya hazırlaman lazım. O dosyanın içinde diplomanın onaylı örneğinin olması lazım. Bunlar yasal şartlar. Şimdi sen niye rektöre çağrı yapıyorsun. Senin elinde bu yoksa zaten demek ki, diploman yok. Olsa şimdiye kadar o diploma dev pankartlar haline getirilmiş, ülkenin bütün köşelerine asılmıştı.”

 
Demirtaş, konuşmasının ardından Diyarbakır mitingine katılacağı için alandan erken ayrıldı.  Bir süre daha bazı müzik gruplarının verdiği konserlerle devam eden miting olaysız şekilde sona erdi.

( )


 

DHA