HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu HDP milletvekillerinin gözaltına alınmasına tepki gösteren bir grup, HDP İstanbul İl Başkanlığı önünde eylem yaptı. Polis, grubun dağılması için yaptığı uyarıdan sonra dağılmayan gruba tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti.

Foto: DHA / İstanbul Foto: DHA / İstanbul


HDP Milletvekillerinin gözaltına alınmasına tepki gösteren bir grup, HDP İstanbul İl Başkanlığı önünde protesto gösterisi yaptı. Polis, grubun yolu açması ve dağılmaları konusunda uyarıda bulundu. Polis dağılmamakta direnen gruba tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti. Ara sokaklara kaçan bazı eylemciler, yola çöp konteynerleri ile barikat kurarak polise taş attı. Polis, grubu TOMA'dan sıkılan tazyikli su ile dağıttı. Polisin HDP İl Başkanlığı önündeki bekleyişi sürüyor.

Foto: DHA / İstanbul Foto: DHA / İstanbul


Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında HDP Eş Genel Başkanları ve HDP milletvekillerinin gözaltına alınmasını protesto etmek için aralarında DİSK Başkanı Kani Beko ve KESK Başkanı Lami Özgen'in bulunduğu gruba, polis ekipleri Ankara Yüksel Caddesi'nde müdahale etti. Polis ile grupta bulananlar arasında arbede çıktı. Polis, polis biber gazı ve plastik mermiyle müdahale ettiği gruptan bazılarını gözaltına aldı.

FOTO: Yavuz Alatan / Ankara Foto: Yavuz Alatan / Ankara


Antalya'da, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile bazı milletvekillerinin gözaltına alınmasını protesto etmek isteyen gruba, polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Polis, HDP İl Eş Başkanı İhsan Nergiz'in de aralarında bulunduğu 5 kişiyi gözaltına aldı. HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile milletvekillerinin gözaltına alınmasını protesto etmek isteyen bir grup, saat 12.30'da HDP İl Başkanlığı binasından çıkarak Cumhuriyet Meydanı'na yürümek istedi.

Foto: DHA / Antalya Foto: DHA / Antalya


Polis, yürüyüşün kanunsuz olduğunu belirterek, gruba il binasına dönmesi uyarısında bulundu. İkazlara rağmen yürümek isteyen grubun önü, çevik kuvvet ekiplerince kesildi. Gruptakilerin yürümekte direnmesi üzerine biber gazıyla müdahale edildi. Ardından hazır bekletilen toplumsal olaylara müdahale aracından (TOMA) eylemcilere tazyikli su sıkıldı. Polis, eylemcilerden, aralarından HDP İl Eş Başkanı İhsan Nergiz'in de bulunduğu biri kadın 5 kişiyi gözaltına aldı. Diğer eylemciler ise müdahaleden sonra HDP İl binasına döndü. Polis, binanın çevresinde yoğun güvenlik önlemi alarak beklemeye başladı.

Foto: DHA / Antalya Foto: DHA / Antalya


İstanbul'da da HDP'lilere gözaltıları protesto etmek için Esenyurt Meydanı'nda toplanan gruba polis müdaha etti.Yaklaşık 100 kişilik grup, öğle saatlerinde Esenyurt Meydanı'nda toplandı. Gözaltıları protesto eden gruba polis biber gazı ve gazlı mermi ile müdahale etti.Polisin müdahalesi üzerine gruptakiler ara sokaklara kaçtı. Polis ile grup üyeleri arasında kovalamaca yaşandı.

Foto: DHA / İstanbul Foto: DHA / İstanbul


Kadıköy'de HDP İlçe binası önünde basın açıklaması yapmak isteyen gruba polis müdahale etti.Saat 13.00 sıralarında biraraya gelen grup, HDP'lilerin gözaltına alınmasını protesto etmek istedi. Ancak gruba polis izin vermedi.Biber gazı ve gazlı mermi yapılan müdahalede 3 kişi gözaltına alındı.

Foto: DHA / İstanbul-Kadıköy Foto: DHA / İstanbul-Kadıköy


İzmir Konak Meydanı'ndaki eski Sümerbank binası önünde toplanan, aralarında HDP'lilerin de bulunduğu yaklaşık 250 kişi, gece saatlerinde polis tarafından düzenlenen operasyonlarla aralarında HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da olduğu HDP'li milletvekilinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

Foto: DHA / İzmir Foto: DHA / İzmir


Üzerinde, 'Vekilim irademdir irademe dokunma' ve 'Eş Başkanıma dokunma' yazılı pankart taşıyan grup, sık sık "Kürdistan faşizme mezar olacak", "Susma sustukça sıra sana gelecek" ve "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları attı. Grupla polis arasında zaman zaman gergin anlar yaşandı. Süresiz oturma eylemi yapmak isteyen grubun basın açıklaması yapıp dağılmasını isteyen polis, bu yönde anons da yaptı. Grup adına basın açıklamasını HDP İl Eş Başkanı Mahfuz Güleryüz yaptı. Güleryüz, "Ulusal ve uluslararası bütün hukuk kuralları ayaklar altına alınmıştır. Bu ülkenin 3'üncü büyük partisinin eş genel başkanları başta olmak üzere milletvekilleri gözaltına alınmıştır. Bu bir utançtır. Bu utancı Türkiye'nin her yerinden protesto edeceğiz, sokaklarda olacağız. Bu zulme boyun eğmeyeceğimizi her yerde göstereceğiz. Bizi gözaltı ve cezaevleriyle tehdit edenler bilsinler ki 40 yıldır ayaktayız direniyoruz ve gerekirse 100 yıl daha direniriz" dedi.  Grup basın açıklamasının ardından dağıldı.

Foto: DHA / İzmir Foto: DHA / İzmir


DİDİM'DE 12 GÖZALTI

Aydın Didim'de HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da olduğu bazı milletvekilinin gözaltına alınmasını protesto etmek isteyen 25 kişilik grup, öğle  saatlerinde HDP Didim İlçe Başkanlığı önünde toplandı. Yeni Mahalle Kavşağı'ndaki parti binası önünde grubun toplanmaya başlamasıyla, bölgeye polis ekipleri sevk edildi. Polis grubu izinlerinin bulunmadığı gerekçesiyle dağılmaları yönünde uyardı. Üç kez uyarı yapan ancak sonuç alamayan polis, gruba biber gazıyla müdahale etti. İlk olarak 8, daha sonra da ara sokaklara kaçarken yakalanan 4 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınlar, Didim İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Foto: DHA / Aydın Foto: DHA / Aydın


Bursa’da HDP’li grubun izinsiz gösteri yapacağı ihbarı üzerine harekete geçen polis, basın açıklamasının yapılacağı pazar yerinde 500’e yakın görevliyle tedbir aldı. Gözaltı yapılacağının hatırlatılmasının ardından HDP’li grup basın açıklaması yapıp dağıldı. Yıldırım Arabayatağı Mahallesi'nde toplanıp pazar yerine bez afişler asan grubu 500 civarında polis takibe aldı. Olay yerinde 200 çevik kuvvet ekibi ile 2 TOMA ve zırhlı panzerler hazır bekletildi. OHAL sebebiyle yürüyüş ve basın açıklamalarının yasak olduğu hatırlatıldı. Grubun slogan atması üzerine olay yerindeki çok sayıda polis, kalabalığın etrafını sardı. Gözaltı işlemi yapılacağının bildirilmesinin üzerine grup basın açıklaması yapıp dağıldı. Basın açıklaması yapan Bursa İl Başkanı Yüksel Akgün, cuma namazı öncesi okunan sala ile ilgili, "Bu okunan cumhuriyetin salasıdır. Nasıl 15 Temmuz gecesi bütün yurtta selalar okutuldu. Bu da cumhuriyetin salasıdır" dedi. Polis anonsunun ardından grup dağılmaya başladı. Bu sırada 2 adet pazar şemsiyesi grubun üzerine düştü. Kazada şans eseri yaralanan olmadı.

Foto: İHA / Bursa Foto: İHA / Bursa


BODRUM'DA GERGİNLİK ÇIKTI

Denizciler Meydanı'nda bugün bir araya gelen HDP Bodrum İlçe Başkanlığı üyeleri, HDP'li bazı milletvekillerinin gözaltına alındığı operasyonla ilgili basın açıklaması yaptı. Bazı sivil toplum örgütleri üyelerinin de yer aldığı yaklaşık 80 kişilik grup, yere '6 milyon kişinin iradesine dokunma' yazılı pankart serdi. Pankartın etrafına oturan ve bir süre sessizce bekleyen grup, 'Ovaya inin siyaset yapın kulağa ne kadar hoş geliyor', 'Seçimle Gelen Seçimle Gider', 'İrademizi Gasp Eden Zihniyeti Şiddetle Kınıyoruz', 'OHAL'e ve Sivil Darbeye Hayır' yazılı dövizler ile HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın fotoğraflarını taşıdı. Bodrum İlçe Emniyet Müdürü Can Candaş'ın öncülüğünde yaklaşık 90 polis, çevrede geniş güvenlik önlemi aldı. Basın açıklamasını HDP Bodrum İlçe Başkanı Fulya Erdoğan, okudu. Operasyona tepki gösterip gözaltıları eleştirdi.

Foto: DHA / Bodrum Foto: DHA / Bodrum


Bu sırada meydandan geçen bir vatandaş, "İyi güzel söylüyorsun da ne oluyor? Söylüyorsunuz da ne yapıyorsunuz" diye laf atması üzerine gerginlik yaşandı. Polis, laf atan kişiyi gerginlik büyümeden alandan uzaklaştırdı. Ardından grup, alkışlar ve ıslıklara gözaltıları protesto etti. Bu sırada slogan atmaya başlayan gruba müdahale eden İlçe Emniyet Müdürü Can Candaş, "Bir daha tekrarlarsanız gözaltına alırım. Basın açıklamanızı yapın, slogan atmak yasak. Yasalar çerçevenizde hakkınızı kullanın, yasanın dışına çıkmayın" uyarısında bulundu.

Foto: DHA / Bodrum Foto: DHA / Bodrum


Ardından Bodrum Çevre Platformu adına açıklama yapan Ayhan Karahan ise "Bodrum'da sit alanlarını imara açmak isteyen zihniyetle, seçilmiş HDP milletvekillerini gözaltına alan zihniyet aynı zihniyettir" dedi. Açıklamanın ardından bir süre ıslıklı ve alkışlı protestoyu sürdüren grup ardından meydandan ayrıldı.

İLGİLİ HABER
Son dakika... Sebahat Tuncel de gözaltına alındı
Son dakika... Sebahat Tuncel de gözaltına alındı