Vekillerin zorla götürülme görüntülerinden çekindiği düşünülen iktidar, "İfadeye gelmeyene tedbir uygulanmasın" kararı aldı. Adalet Bakanlığı tarafından bu konuda savcılıklara bilgi verilerek ifadeye gelmeyen milletvekilleri için, "İfade alınmadan da dava açılabileceği" hatırlatıldı.

YASA "ZORLA" DİYOR


Ancak CMK'nın 145 ve 146'ıncı maddeleri, "İfadesi alınacak kişi davetiye ile çağrılır, gelmezse zorla getirileceği yazılır. Çağırıldığı halde gelmeyenin, zorla getirilmesine karar verilebilir" deniliyor.

HDP Başkanı Selahattin Demirtaş, dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından, ''Tek bir arkadaşımız kendi ayağı ile ifade vermeye gitmeyecek. Nasıl götürüyorlarsa kendileri bilir. Bu iş öyle kolay olmayacak. Yok öyle yağma. Zannediyorlar ki dokunulmazlıkları kaldırırız, tereyağından kıl çeker gibi bunları mahkemenin önüne atarız. Bunun siyasi faturasını siz ödeyeceksiniz" demişti.

EN ÇOK DOSYA


HDP’de dokunulmazlıkları kaldırılan ve aralarında eş başkanlar Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksedağ’ın da olduğu 27 milletvekili bulunuyor. HDP’liler hakkındaki 216 dosyada 'Hakaret, suç ve suçluyu övme, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme suçlamaları’ yer alıyor. Savcılıklarda Yüksekdağ hakkında 11, TBMM Başkanvekili Pervin Buldan hakkında 48, Selahattin Demirtaş hakkında ise, 71 ayrı dosya var.

1994’DE 'ZORLA'


TBMM’de 2 Mart 1994 günü o dönemde SHP'den milletvekili olan DEP milletvekillerinin dokunulmazlıkları yapılan oylama ile kaldırılmış ve ardından halen HDP milletvekili Leyla Zana ile Orhan Doğan, Selim Sadak, Sırrı Sakık gibi isimler Meclis'ten zorla götürülerek gözaltına alınmıştı. Bu görüntüler Türkiye ve dünya kamuoyunda yanı yaratmıştı.