HDP'nin Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ile Van Milletvekili Tuğba Hezer'in dokunulmazlıklarının kaldırılması ihtimaline karşı Türkiye'yi terk ettikleri iddiaların yanıtladı. Sarıyıldız, "Ben son dönemde 3 kezdir Avrupa'ya gidip geliyorum. Avrupa'daki programlarım bitince Türkiye'ye döneceğim" dedi. Tuğba Hezer ise, Fransa'da olduğunu, parti programları çerçevesinde orada bulunduğunu ve programlarının bitmesinden sonra Türkiye'ye döneceğini söyledi.
Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimine yakınlığıyla bilinen Rudaw adlı internet sitesinde, HDP milletvekilleri Faysal Sarıyıldız ile Tuğba Hezer'in dokunulmazlıkların kaldırılması ihtimaline karşı Türkiye'yi terk ettikleri iddia edildi. DHA muhabirinin telefonla ulaştığı HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, İngiltere'nin başkenti Londra'da olduğunu, Türkiye'yi terk etmelerinin söz konusu olmadığını ve hiç bir zaman bireysel kaygı içerisinde olmadığını söyledi. Sarıyıldız, şunları söyledi:
"Cizre vahşeti ve burada AKP'nin pratiğinden sonra 3 kezdir Avrupa'ya gidip geliyorum. Her seferinde 10-15 gün kalıyorum. Bölgede binlerce insan ve aile ortada kaldı. Başlattığımız kardeş aile kampanyası kapsamında temaslarda bulunuyorum. Bir takım parlamenterler ile görüşmeler yapıyorum. Dün İngiltere'de Lordlar kamerasında görüşmelerimiz oldu. Dünyanın bu yaşananlara sessiz kalmaması gerektiğini vurgulamaya ve anlatmaya çalışıyorum."
İTALYA'DAKİ PROGRAMLAR BİTİNCE TÜRKİYE'YE DÖNECEĞİM
Sarıyıldız, Türkiye'den kaçtığı ile ilgili haberlere söyleyecek bir söz bulamadığını da ifade ederek, "3 gün sonra İngiltere'den İtalya'ya geçeceğim. Orada da 10 günlük önceden ayarlanmış bir programımız var. Tüm programlar bittiğinde ülkeye döneceğim" diye konuştu.
BİREYSEL KAYGIM YOK
Yurt dışında iken dokunulmazlığının kalkması ve hakkında tutuklama kararı çıkması durumunda dönüp dönmeyeceği ile ilgili bir soru üzerine Sarıyıldız, "Ben milletvekili seçildiğimde cezaevinde idim. 5 yılımı milletvekili iken cezaevinde geçirdim. Dokunulmazlık bizim için bir şey ifade etmiyor. İnsanların yakıldığı bir ortamda bireysel kaygıya girmemiz söz konusu olamaz. O zamanın koşulları için şüphesiz partimiz ile durumu değerlendiririz. Sorunun demokratik yöntemlerle çözümü konusunda hangisi hayırlısı ile onu yapmaya çalışacağız. Halkımız bizim bireysel bir kaygıya gireceğimize dair bir şüphesi olmasın" dedi.
HEZER: PROGRAM BİTİNCE TÜRKİYE'YE DÖNECEĞİZ
Türkiye'yi terk ettiği iddia edilen diğer HDP Milletvekili Tuğba Hezer de, kaçtıklarına dair çıkan haberleri değerlendirirken, "HDP olarak yurt dışı programları çerçevesinde buradayız. Program bitince Türkiye'ye döneceğiz. Türkiye'de son dönemde yaşanan katliamları yazamayanlar ısrarla bizim kaçtığımızı, Türkiye'yi terk ettiğimizi yazıp algı operasyonu oluşturuluyor. Şu anda Fransa'dayım. Cezaevi korktuğumuz bir yer değil, HDP grubunun büyük kısmının bu deneyimi yaşadığını defalarca söyledik. Biz cezaevinden korkmuyoruz. Yine bize yönelik kirli bir kampanya yürütülüyor" diye konuştu.
Faysal Sarıyıldız hakkında Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanarak Adalet Bakanlığı'na, oradan da Meclis'e gönderilen fezlekede dokunulmazlığının kaldırılması istenmişti. Ankara'daki saldırıyı gerçekleştiren canlı bombanın taziyesine giden Tuğba Hezer hakkında da fezleke hazırlanmıştı. Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan fezlekede Hezer'in terör örgütünün propagandasını yapmak ve suçu ve suçluyu övmek suçlarını işlediğini belirterek dokunulmazlığının kaldırılması istenmişti.

 

DHA