YÜKSEKDAĞ: PROVOKASYON DÜZENLENDİ
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde belediye önünde yapmak istedikleri ancak çıkan olaylar nedeniyle miting yapamayınca, beklediği belediye binasında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Belediye binasının içinde olduğu sırada çıkan olayları değerlendiren Yüksekdağ, bugün 4 siyasi kurumla belediye bahçesinde bir demokratik siyaset konuşması gerçekleştirmek için biraraya geldiklerini, ancak, bahçede polis müdahalesi gerçekleştiğini ifade ederek, "Ve duyduğumuz kadarıyla sokaklarda 'sokağa çıkmayın' anonsları yapıldı. Bu bir siyasi partinin çağrısıyla gerçekleştirilen demokratik kitle etkinliği, ama karşı karşıya kaldığımız yaklaşım tam anlamıyla despotizm, tam anlamıyla halk iradesini hiçe sayan, halk iradesini gaz bombalarıyla, tazyikli suyla ve polis müdahalesiyle bastırmaya çalışan bir yönelim. Bu tabiki Türkiye'nin AKP tarafından içine sokulduğu şiddet ortamının daha da beslemek ve daha da derinleştirmek amacıyla yapılmış bir müdahaledir. Bizler dün ifade ettik, bugün de ifade ediyoruz; halkımızın siyasi iradesini, bizim meşru siyasi tavrımızı bu baskı ve saldırılar karşısında sonuna kadar savunmakta kararlıyız. Buna emin olsunlar" dedi.
HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ, müdahale sonrasında izdiham yaşandığını, bahçede çocuklar, kadınlar ve yaşlılar olduğunu da belirterek, "Kadınları, çocukları, yaşlıları öldürme kastıyla gerçekleştirilen müdahale bu, orantısız güç tanımı artık yetersiz kalıyor. Gücü tam anlamıyla, can kaybına yol açmak için, öldürmek için kullanıyor karşımızdaki kuvvet. Ve bu içerisine düştükleri açmazın ne kadar vahim boyutlara ulaştığını gösteriyor. Türkiye siyasetini bu hale getirdiler. Türkiye'de artık gaz bombasından başka ses duyulmuyor, silah sesinden başka ses duyulmuyor. Karşımızdaki siyasi iktidar, Türkiye'de demokratik siyasetin yaşam bulmasını istemiyor. Bu saldırıların tek anlamı budur. Faşizan, baskıcı bir otoriteye bütün Türkiye halklarının boyun eğmesini istiyorlar. Ama bu bizim için kabul edilebilecek bir durum değildir. Bizler bu müdahaleler karşısında onların iktidarının, zulmünün, zorbalığının karşısında hizaye geçmeyecek, dizayn edilemeyecek bir gücüz. Bunu anlayacaklar, kendilerinden önceki tüm siyasi iktidarlar anladılar ve gördüler" diye konuştu.
Yaşananları provokasyon olarak değerlendiren Yüksekdağ, "Bugün burada tam bir provokasyon düzenlendi. Bu provokasyon siyasetinden ve yöntemlerinden medet umacak kadar acze düşmüş bir iktidar var ne yazık ki. Sonlarını getiren de bu provokasyon ve şiddet siyaseti olacak. Bunu çok net söyleyebilirim" dedi.
POLİS VE HDP'LİLERİN BEKLEYİŞİ SÜRÜYOR
Çıkan olaylardan sonra Kızıltepe Belediye binasına giren HDP'lileri polis belediyeden çıkışlarını bekleyip gözaltı işlemi yapmak isterken, buna karşı çıkan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve milletvekilleri ise belediyede bekliyor. Yapılan görüşmeler sonucu bina içerisinde bulunan kadın, çocuk ve yaşlıların binadan çıkmasına izin verilirken, bekleyişin sürdüğü öğrenildi.
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın yanısıra, belediye binasında HDP Mardin Milletvekilleri Mithat Sancar, Erol Dora, Ali Atalan, Gülser Yıldırım, Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, DTK Eş Başkanı Hatip Dicle ve eski milletvekili Demir Çelik de bulunuyor.

DHA