AVCILAR’da 'Çığlık Sanat Atölyesi’ sanatçıları Cemal Uçarman ile Özgür Çalışkan, Ramazan ayı nedeniyle sokakta Mevlana Celaleddin Rumi ve Şems-i Tebrizi’yi canlandırdı.
Trafiğe kapalı Marmara Caddesi’ndeki Deprem Anıtı önünde heykel gibi saatlerce duran sanatçılar canlandırdıkları ünlü düşünür Mevlana Celaleddin Rumi’nin “Günün adamı olmaya çalışma. Hakikatın adamı ol. Çünkü gün değişir, hakikat değişmez” ve Şems-i Tebrizi’nin “Kalp midir insana sev diyen, yoksa yalnızlık mıdır körükleyen? Sahi nedir sevmek; bir muma ateş olmak mı ? Yoksa yanan ateşe dokunmak mı?” sözlerinin yazılı olduğu taşları da önlerine koydu. İftar öncesi ve sonrasında 2’şer saat heykel gibi duran sanatçıları görenler, canlı olup olmadığı konusunda aralarında tartışırken, ilk şaşkınlıkları geçenler yazıları okumaya ve sanatçıları görüntülemeye çalıştı. Daha önce de ‘Aylan Bebek’, ‘Yunus Emre’ gibi değişik simge isimleri yansıtan sanatçılardan Cemal Uçarman, Anadolu’daki önemli isimleri, erenleri, dervişleri, bütün değerleri halka sunmaya çalıştıklarını anlattı.

Uçarman şöyle dedi:
“Bazen Seyit Onbaşı, bazen madenci, bazen Yunus Emre, Pir Sultan, Hacı Bektaş, Mevlana veya Şems’i halka taşıyoruz. Anadolu’da yaratılmış tüm değerlerin hatırlanması için bunu yapıyoruz. Derdimiz toplumsal duyarlılığı arttırmak. Toplumun aslında kaybettiği değerlerle tekrar tanışmasını sağlamak. Bunun için sürekli bir konsept ve onların sözlerini tekrar insanlara hatırlatmak istiyoruz. Çünkü yaşadığımız dönemde tüm değerler kaybolmaya başladı. Saygı, hoşgörü, Anadolu’nun ‘Anadolu’ olmasından kaynaklı bütün değerler yabancılaşmaya, yok olmaya başladı. Biz bunun tekrar hatırlanmasını istiyoruz. Sokakta sanat yaparak bütün insanlara ulaşmak istiyoruz. Bunlar hepimizin ortak değerleri. Anadolu da barış, kardeşliğin memleketi. Binlerce uygarlığı içinde taşımış. Bunu tekrar anlatmak, hatırlatmak istiyoruz. Bu yabancılaşmaya, hoşgörüsüzlüğe karşı birbirlerini tekrar tanımalarını sağlamak istiyoruz. Çünkü Anadolu’da yetişmiş bütün değerler bizim ortak değerlerimiz.”

 

DHA