Adana’nın Ceyhan İlçesi’nde sürdürülen Tatarlı Höyük kazılarında Hitit döneminde yaşayan ve bir kadına ait olduğu sanılan üzerinde ‘’Pati’’ yazılı mühür bulundu. Mühür baskısının bulunduğu arkeolojik buluntular göz önünde bulundurulduğunda, Pati’nin dini bir görevli veya şifa yeteneğine sahip Munussu.Gı olabileceği ihtimali yarattı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Çukurova Üniversitesi ve Adana Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle Ceyhan İlçesinde sürdürülen Tatarlı Höyük kazılarında çalışmaları devam eden Hitit dönemine ait anıtsal yapıda, bir kil topağı bulundu.

unnamed (1)Kazıda görevli İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Hititoloji Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Meltem Doğan Alparslan, mühür baskısındaki ismin M.Ö. 13. Yüzyıla, yani III. Hattuşili’nin eşi ve Kizzuwatnalı bir rahibin kızı olan ünlü Hitit Kraliçesi Puduhepa’nın da yaşadığı döneme tarihlediğini belirledi.

Alparslan mührün ortasında ‘’Pati’’ adı okunduğunu ifade ederek, ‘’Biz bu adı Patti şeklinde çivi yazılı metinlerden de tanıyoruz. maktayız. Pattiya şeklinde okunan benzer formlar da biliniyor. Kilikya Bölgesi’nde bulunan ve Borowski grubu içinde yer alan bir mühürde de Patiya adı okunmuş ve araştırmacı C. Mora bu isme sahip kadının Puduhepa döneminde yaşayan biri olduğunu ileri sürmüştü. Söz konusu mühür, Pati adını taşıyan bu kadının, bölgede nüfuslu biri olduğunu ya da mevki sahibi bir görevli olabileceğini düşündürüyor.

unnamed (2)Mühür baskısının bulunduğu arkeolojik buluntular da göz önünde bulundurulduğunda Pati’nin dini bir görevli olabileceğini ve acaba majik ritüelleri yöneten, şifa yeteneğine sahip olan ve çiviyazılı metinlerde geçen Munussu.Gı mi olduğunu sormamıza neden olmaktadır. Tatarlı Höyük kazılarında bulunacak yeni veriler sayesinde, bu sorulara daha net cevaplar bulunacağı kanısındayım.”