MİLLİ mücadelenin ilk zaferi olan İnönü Zaferi'nin 95'inci yıldönümü, Bilecik'in Bozüyük ve Eskişehir'in İnönü ilçelerinde düzenlenen törenlerle kutlandı.
İnönü Zaferi'nin yıldönümü törenleri ilk olarak Bilecik'in Bozüyük ilçesindeki Metristepe Anıtı önünde yapıldı. Törene Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkan Vekili Ak Parti Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmuşoğlu, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Bilecik Vali Vekili Ekrem Ballı, Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Korgeneral Mehmet Şanver, 2'nci Jandarma Er Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Halis Zafer Koç, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Yılmaz Büyükerşen, Bilecik Belediye Başkanı Ak Parti'li Selim Yağcı, Ak Parti Eskişehir Milletvekili Harun Karacan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Erdem Karabıyık, CHP Ankara Milletvekili ve İnönü Vakfı Başkan Yardımcısı Ayşe Gülsün Bilgehan, CHP milletvekilleri Yaşar Tüzün, Gaye Usluer, Cemal Okan Yüksel, Hüsnü Bozkurt ve Özkan Yalın ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından askerler tarafından saygı atışı yaptı. Metristepe'den sonra törenlere Bozüyük'ün Akpınar Köyü'ndeki İnönü Şehitleri Mezarlığı'nda devam edildi. Buradaki törende Atatürk Anıtı'na çelenk konulup saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Saygı atışının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı.
'TÜRKİYE ASLA DİZ ÇÖKMEYECEKTİR'
TBMM Başkan Vekili Mücahit Durmuşoğılu konuşmasında, "Dün Diyarbakır'da hainlerce düzenlene saldırıda şehit olan kardeşlerime Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Bu güzel ülkenin huzuruna kasteden tüm terör örgütleriyle, onların yerli ve yabancı destekçilerini lanetliyorum. Herkes bilmelidir ki Türkiye asla diz çökmeyecektir" dedi.
'DİMDİK AYAKTA DURMAYA DEVAM EDİYORUZ'
CHP Ankara Milletvekili ve İnönü Vakfı Başkan Yardımcısı Ayşe Gülsün Bilgehan da töreni izleyen gaziler derneği üyelerine dönerek, "İsmet Paşa'nın torunu olarak sizleri saygıyla selamlıyorum" diyerek konuşmasına başladı. Bilgehan şunları söyledi:
"Büyük milletler kendilerine hizmet edenleri unutmazlar. Geçmişine saygı duymayan geleceğine de güvenemez. 95 yıl önce bu topraklarda milletin makus talihini yenmek için hayatını veren dedelerimiz, o büyük kahramanlar sadece bizim ülkemizin kaderini değiştirmemişlerdi. Gerçekten bütün mazlum ülkelere o dönemde örnek olmuşlardı, ışık getirmişlerdi. 95 yıl sonra İsmet İnönü'nün torunu olarak şunu açık yüreklilikle söyleyebilirim. Biz Türkiye olarak bu bölgede hala dimdik durmaya devam ediyoruz. Ve sizler oldukça onların torunları, burada hayatlarını veren kahramanların torunları oldukça bizim yürüyüşümüz uygarlığa yürüyüşümüz, medeniyete yürüyüşümüz, feraha, refaha yürüyüşümüz devam edecektir."
Yapılan konuşmaların ardından şehitlerin mezarları ziyaret edilerek dualar okundu. Törenlere Eskişehir'in İnönü ilçesinde devam edildi. Buradaki törenlerde Atatürk Anıtı'na çelenk konulup saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Protokol konuşmaları ve şiirlerin okunmasını ardından tören sona erdi.

DHA