AKP milletvekilleri Mehmet Muş (İstanbul), Ramazan Can (Kırıkkale), Hacı Bayram Türkoğlu (Hatay), Halis Dalkılıç (İstanbul), Mücahit Durmuşoğlu (Osmaniye) ve İlyas Şeker (Kocaeli), dün akşam TBMM Genel Kurulunda çok tartışılan bir önerge verdi.

“Cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir neden olmaksızın 16/11/2016 tarihine kadar işlenen cinsel istismar suçunda, mağdurla failin evlenmesi durumunda, Ceza Muhakemesi Kanununun 231 inci maddesindeki koşullara bakılmaksızın hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına, hüküm verilmiş ise cezanın infazının ertelenmesine karar verilir. Zamanaşımı süresi içinde evliliğin, failin kusuruyla sona ermesi halinde fail hakkındaki hüküm açıklanır veya cezanın infazına devam olunur. Bu fıkra uyarınca fail hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına veya cezanın infazının ertelenmesine karar verilmesi durumunda, suça azmettiren veya işlenişine yardım edenler hakkında kamu davasının düşmesine veya infazın ortadan kaldırılmasına karar verilir.” şeklindeki önerge CHP ve MHP milletvekillerinin ‘tecavüz ettiği çocukla evlenene af getiriyor’ eleştirileriyle büyük tepki gördü.

İLGİLİ HABERÇocuk istismarcısına evlilik affıÇocuk istismarcısına evlilik affı


ÖZGÜR ÖZEL: KORKUNÇ BİR DURUM

Genel Kurul’da söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, önergenin korkunç bir durum olduğunu belirterek, “Biz, yoklama istemek suretiyle bu meselenin hiç olmazsa oylamasının önümüzdeki günlere kalmasını sağlamak ve Meclisin kapanmasını temin etme noktasındayız. AKP'li kadın milletvekillerinin vicdanlarına sesleniyoruz” dedi.

İLGİLİ HABERMeclis'e getirilen 'cinsel istismar' önergesi akıllara o tartışmayı getirdiMeclis'e getirilen 'cinsel istismar' önergesi akıllara o tartışmayı getirdi


ERKAN AKÇAY: GECE YARISI SÜRPRİZİ

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da vicdanların sızlamayacağı bir düzenlemenin uzlaşı içinde yapılması gerektiğini belirterek, “Hükûmetin, iktidar grubunun bu, bir nevi gece yarısı sürpriz önergeyle gelmemesini beklerdik. Keşke bu, dün veya daha önce gelmiş olsaydı, biraz daha bunu değerlendirme fırsatımız olacaktı. Fakat bu, son dakika sürpriz önergesi olmuştur. Kabul etmeyeceğimizi ve bu tasarının tümüne de ret oyu vereceğimizi ifade etmek istiyorum” diye konuştu.
İLGİLİ HABERSosyal medya AKP’nin insanlık utancı dedirten teklifine büyük tepki gösterdi: Neyin kafasını yaşıyor bunlar?Sosyal medya AKP’nin insanlık utancı dedirten teklifine büyük tepki gösterdi: Neyin kafasını yaşıyor bunlar?


MHP'li TAŞLIÇAY:  BİNLERCE SAPIĞIN ARASINA 4 BİN HASTALIKLI ZİHNİYET DAHA GÖNDERİYORUZ

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Başdanışmanı ve Kadın Kolları Genel Koordinatörü Nevin Taşlıçay,"Gün geçmiyor ki tacizciye-tecavüzcüye bir kolaylık sağlanmasın bu ülkede. Gün geçmiyor ki, kaç yaşında çocukla evlenilebileceği beyanında bulunan zihniyet televizyonlarda boy göstermesin. Bir tarafta kadına şiddet diğer tarafta çocuk istismarı. Şimdi ise başka bir trajedi. Sanki binlerce taciz, tecavüz vakası engellenebilmiş gibi dışarıdaki binlerce sapığın arasına hapiste olan 4 bin hastalıklı zihniyeti daha gönderiyoruz" ifadelerinde bulundu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise yaptığı konuşmada, önergeyi savunarak şunları söyledi: “Şu anda cezaevlerinde pek çok kişi var, bu yönde tutuklanmış ve hüküm giymiş kişi. Düğün yapılmış, dernek yapılmış, gelmişler, hediyeleri takmışlar, resmen evlenmişler; medeni kanun anlamında değil, yani halk arasında kabul şeklinde söyleyelim…

'HEM KADIN HEM ERKEK MAĞDUR'

Bu 2005'te yürürlüğe giren ceza kanunu uygulamasındaki bu geçiş döneminde yaşanan sıkıntılar nedeniyle şu anda 16 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya olan  insanlar var. Bunlar tecavüzcü değil. Bunlar cinsel istismar suçunu zorla işlemiş olan kişiler değil. Tamamen ailelerin ve küçüğün de rızasıyla yapılmış işler. Ancak bizim kanunumuzun yeni düzenlemesinde rızayı kaldırdık. Yani burda yargılama yapılırken mahkemeler rızanın varlığına bakmıyor. Sadece yaşı küçükse ve tarafların geleneklerine göre böyle bir evlilik yapıp yapmadığına da bakmıyor doğrudan 16 yıl ceza veriyor. Böyle bir uygulama var. İşte bu uygulamadan kaynaklanan ortaya çıkmış yaş küçüklüğünde evlendirilmiş mağdur edilmiş kadınlarımız var. Hem bunların doğurduğu çocuk ve ya çocuklar var. Onlar da ayrı bir mağdur. Öte yandan erkek de aileler bunu zorladığı için o da hapiste 16 yıl. Annelerin babaların yaptığı yanlışlığın büyük cezasını hem kadın çekiyor hem erkek çekiyor. Ve bu darama bizim Türkiye'de sessiz kalmamız doğru değil.


CHP'Lİ ALAN: 15 YAŞINDAN KÜÇÜK BİR ÇOCUĞUN RIZASI İLE IRZINA GEÇİLMESİDİR

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, cinsel istismar düzenlemesiyle ilgili "Cinsel istismar denince 15 yaşından küçük çocuk gelmektedir. Bu anlamda dün akşamki değişikliğin temelinde 15 yaşından küçük çocuğun rızasıyla ırzına geçilmesidir. Bunun adrese teslim bir düzeleme olduğu noktasındadır birinci olasılık. 60 yaşında adam 11 yaşında bir kızı kandırıp razı edip ona cinsel istismarda bulunursa bu evlenmenin de yolu açılmaktadır" dedi.


CHP Adalet Komisyonu üyesi Aldan ve CHP'li milletvekilleri, TCK'da cinsel istismar suçunda mağdur ile failin evlenmesi halinde fail hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması veya cezanın ertelenmesine imkan veren düzenlemeye ilişkin TBMM'de basın açıklaması yaptı. Aldan, önergeye ilişkin değerlendirmede bulunarak, "Cinsel istismar denince 15 yaşından küçük çocuk gelmektedir. Bu anlamda dün akşamki değişikliğin temelinde 15 yaşından küçük çocuğun rızasıyla ırzına geçilmesidir. Bunun adrese teslim bir düzeleme olduğu noktasındadır birinci olasılık. Genellikle 15 yaşından küçük çocukların ırzlarına zorla geçilir. Bunun rızayla olduğunu varsayarsak çok azdır bu. İkincisi dün ki Adalet Komisyonu olarak bu değişiklik gelince toplanıp durum değerlendirmesi yaptık. Kadın milletvekillerimiz duyarlılıklarını gösterdiler. Bu bağlamda defalarca Adalet Bakanıyla görüştük. Önergeyi veren milletvekilleri formaliteyi yerine getiren vekillerdi belki içeriğinden bile haberdar değillerdi. Değişiklik önergesinin çıkış noktası Adalet Bakanının kendisidir. Geri adım atmayacağını söyledi. Önerilerimizi kabul etmedi" diye konuştu.

"BU DÜZENLEME GEÇERSE MÜEBBET ALAN BİRİ HAKKINDA BİLE UYGULANABİLİR"

CHP'li Aldan, CMK'nın 231'inci maddesinin, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin düzenlemeyi içerdiğini anımsatarak, şöyle konuştu: : "Bir evlilik yok ve henüz çocuk 15 yaşında. Tecavüz eden mahkum edilmiş. Şimdi ne olacak bütün aileye baskı yapacak. Evlenmemiş kişiler cezaevinden kurtulmak için kız çocuğunun ailesine baskı yapacak. Sosyal barış bozulacak. Kötü olan, aile istismarı gerçekleştiren kişinin baskısıyla, şiddetiyle yüz yüze kalacak. CMK 231'inci madde hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin düzenlemeyi içermektedir. İki yıla kadar olan hapis cezalarını kapsar. Getirilen düzenlemede tam 27 sene hapsi cezası almış biri hakkında bu karar verilebilecektir. Bu düzenleme geçerse yarın ağırlaştırılmış müebbet alan biri hakkında bile uygulanabilir"


"ÇOCUK YAŞTA EVLİLİK VE İMAM NİKAHININ ÖNÜ AÇILMAYA ÇALIŞILIYOR"


Düzenlemenin çocuk yaştaki evliliklere ortam sağladığını savunan Aldan, "Anayasa Mahkemesi eşitlik ilkesine aykırılık kabul ederek bu yasayı iptal eder. Bundan sonraki eylemlere de bunun uygulanmasının yolunu açar. Bu çocuk yaştaki evliliğe ortam sağlayan bir düzenlemedir. Çocuk yaşta evliliğin önü açıldığı gibi imam nikahı ile evliliğin önü açılmaya çalışıyor. Dün bazı haber kaynaklarına baktığımda bu konuda MHP ile CHP bir çaba gösterdi. Ve yasanın görüşmeleri Salı'ya kaldı anlayışını gördüm. Dün akşam bu değişiklik önergesi AKP'li 165 milletvekilinin oyuyla kabul edildi. Salı günü sadece yasanın geneli itibariyle formalite oylama yapılacaktır. Bunun Türkiye'de vahim bir düzenleme olduğunu hepimizin görmesi lazımdır" ifadelerini kullandı.