Şenol GEZER / İSTANBUL

Karanlık güçlerin, adım adım tırmandırdığı terör, İstanbul'u vurdu. Beyoğlu İstiklal Caddesi üzerinde pimi çeken erkek canlı bomba, biri kendisi olmak üzere 5 canı katletti. Saldırıda 6'sı İsrailli olmak üzere, 12'si yabancı uyruklu, toplam 36 masum da yaralandı. İEM'e bağlı 28 bin polis, sokak sokak tarama başlattı. Saldırganın şüphelenip peşine düşen polisi görür görmez paniğe kapılıp pimi çektiği iddia edildi.

Eylem, bugün saat 10.59'da İstiklal Caddesi'ne bağlanan Balo Sokak'ta meydana geldi. Üzerinde demir bilye ve cam misketlerle güçlendirilmiş misketlerle bir düzenekle İstiklal Caddesi'ne çıkan erkek terörist, aralarında İsrailli turistlerin de bulunduğu turist kafilesini görür görmez pimi çekti. Ortalığı savaş alanına çeviren patlamanın ardından ceset parçaları, metrelerce uzağa düştü, işyerlerinde ağır hasar meydana geldi. Eylemin ardından çığlık ve iniltilerle yankılanan alana çok sayıda, ambulans, polis ve itfaiye ekibi yönlendirildi. Sağlık ekipleri, yaralıları kısa sürede tahliye ederek, tam donanımlı Şişli Etfal, Haseki, Samatya, Okmeydanı, Eyüp, Taksim İlkyardım ve Çapa ile Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ne taşıdı.

YÜREK YAKAN TABLO


Olay yerine ulaşan polis ekipleri, yerde biri kafası ayrı bir yere düşen biri canlı bomba, 3 ölü bulunduğunu belirledi. İk saat sonra, acı tablo ortaya çıktı. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, biri canlı bomba 5 ölü, hastanelerde ise 7'si ağır, 12'si yabancı uyruklu 36 yaralı bulunduğunu açıkladı. Eldeki bilgilere göre, Şişli Etfal'de 4'ü ağır, 6'sı erkek, 1'i 2,5 yaşındaki çocuk 10 yaralı, Haseki'de ise 1'i ağır 6 yaralı ve Gaziosmanpaşa'daki GOP'ta ise 1'i ağır 6 yaralı tedavi altına alındı. Şişli Etfal'de yoğun bakıma alınan yaralılardan birinin seyyar kestane satışı yapan Ferit Baba Muradov ve Oktan Hacanyan olduğu açıklandı. Haseki'de tedavi gören yaralılardan biri de internet için İstiklal'e çıkan 15 yaşındaki Birol Görgüç olduğu bildirildi. Sağlık Bakanlığı, Samatya'da 2 İsrail, 1 İzlanda, GOP'ta 3 İsrail, Çapa'da, 1 Alman, 1 İsrail, Haseki'de 1 Dubai, 1 İranlı ve Okmeydanı'nda 2 İrlandalı yaralının tedavi altına alındığını açıkladı.

28 BİN POLİS SOKAKTA


Saldırıdan hemen sonra İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, patlama alanında inceleme yaptı. İkinci bir patlama ihtimaline karşı, güvenlik şeritleriyle kapatılan alanda tarama yapan Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü (OYİ) ve Bomba İmha Şube Müdürlüğü ekipleri, çok sayıda demir bilye ve misket topladı. Özelikle kafası ve kolu ayrı alanlara düşen cesetten alınan "DNA örneği" ve "parmak izi" soruşturma sürecini hızlandırdı. Soruşturmaya el koyan İEM'e bağlı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü (TEM) ekipleri, şüpheli örgütler listesinin başına Ankara'yı kana bulayan bölücü örgüt PKK'nın yanı sıra 12 Ocak'ta Sultanahmet'te Alman turist kafilesine yönelik eylem düzenleyen Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı örgütü de taşıdı.

DEDİKODU, PANİĞE SEBEP OLDU


Saldırıya yönelik, İstanbul TEM ve İstihbarat Şube Müdürlüğü'nün soruşturması sürüyor. Yeni eylemlere karşı, önceki gün sokağa çıkan 28 bin polisin başlattığı kontroller aralıksız devam ediyor. Öte yandan, sosyal medyada yeralan, "Nişantaşı, Eminönü ve Bayrampaşa'da patlama oldu" içerikli duyurular, kısa süreli paniğe sebep oldu. Resmi kaynaklar, patlama dedikodularının önüne geçmek için resmi art arda resmi açıklamalar yaptı. Bir süre sonra, dedikodunun kaynağının hastanelere yaralı taşıyan ambulanslar olduğu ortaya çıktı.

İstiklal Caddesi'nde patlamanın meydana geldiği yerden gelen ilk görüntü. Fotoğraf: Twitter





PATLAMANIN GERÇEKLEŞTİĞİ YER


AJANSLAR