Yenimahalle Belediyesi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Ankara Girişimci İş Kadınları ve Destekleme Derneği (ANGİKAD), İç Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (İÇASİFED) ve Halk Müziği ve Oyunları Araştırma Eğitim Derneği (HAMOY) ile birlikte “Kadının Türküsü” adlı konsere imza attı.

Foto: Sözcü- Yaşar, aldığı çiçeği kadın seyirciye takdim etti


Şef Abdullah Gündüz eşliğinde Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi Yıldız Kenter Tiyatro Salonu’nda gerçekleşen konsere, çok sayıda vatandaşın yanı sıra Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, CHP Yenimahalle İlçe Başkanı Ahmet Meşe, ANGİKAD Başkanı Renan Ceylan, İÇASİFED Başkanı Mehmet Akyürek, meclis üyeleri ve muhtarlar katıldı.

Anadolu kadınlarının hikayeleri türkülerde can buldu

Konser boyunca Anadolu’dan kadın fotoğrafları ve hikayeleriyle türkülere can veren HAMOY kadınlar korosu, duygulu anlara sahne oldu.

Kadınların yaşadıkları kimi duygulu, kimi neşeli öyküleri türkülerle birlikte 30 kadından dinleyen ve mest olan vatandaşlar, Şef Gündüz’ün kadınlara dair sözleri ve esprili mizacı ile de kahkahalara boğuldu.

Yaşar, kadınlara verilen hakları vurguladı

Kadınlar Günü’nü kutlayan Başkan Yaşar da, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün daha Avrupa ülkelerinde bile yokken kadınlara verdiği haklara vurgu yaptı.

Yaşar, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyet’in ilk yıllarında seçme ve seçilme hakkını kadınlara da vererek, kadınla erkeğin eşit yurttaş olduğunu herkese gösterdi. Bugün gelinen noktada ise biat kültürüne inananların ülkemizi ne hale getirdiğini görüyoruz. İşte böyle bir ortamda Kadınlar Günü’nü kutluyoruz. Ama umutsuz olmayacağız. Bu ülkenin demokratik laik ilkelerini sonsuza kadar koruyacağız” dedi.

Sözlerine devam eden Başkan Yaşar, kadınlara yapılan haksızlıklardan da bahsetti ve “Kadın evde otursun doğuracağı çocuğa, giyeceği kıyafete ben karar veririm. Kadın çalışma hayatında olmayacak, sosyal hayatta olmayacak, kadın erkeğinin hizmetkarı olacak. Biz maalesef ki böyle bir genden geliyoruz. Medeni kanun 600 sene kadına verilmemiş. Kadınlarımız yılmayacaktır, korkmayacaktır. Yüreklice sanatkar da olacaktır, iş kadını da olacaktır, yapabildikleri her şeyi özgürce yapacaklardır. Yasalarımızda bu konuda hiçbir sıkıntı yoktur. Siz yeter ki birbirinize destek olun el ele verin” diye konuştu.

Rakamsal verilerle ülke gerçeklerinden bahsetti

Konser de konuşma yapan diğer isim ANGİKAD Başkanı Renan Ceylan ise rakamsal olarak ülke gerçeklerinden bahsetti. Ceylan, “Ülkemizde okur yazar olmayanların %83’ü, Belediye Başkanlarımızın %2.9’u, belediye meclis üyelerinin %10.7’si, mahalle muhtarlarının %2’si, köy muhtarlarının %0.3’ü, TBMM’de ise milletvekillerinin sadece %14.7’si kadındır. Bakanlar Kurulunda ise 2 kadınla temsil ediliyoruz. Merkez bankası meclis üyelerinde ise hiç kadın yok, ama şükür ki hakimlerin %36’sı kadın” dedi.

İÇASİFED Başkanı Mehmet Akyürek de, “Ülkemizde her başarılı erkeğin arkasında kadın var derler. Ama biz bunu şöyle düzeltiyoruz. Her başarılı erkeğin yanında bir kadın var. Kadınlarımız olduğu yerde birlik var beraberlik var, düzen var. Bu doğrultuda biz kadınlarımızı hep yanımızda hatta ve hatta bir adım önümüzde hissediyoruz” dedi.

Konser sonunda Şef Gündüz ve ekibine çiçek takdim eden Başkan Yaşar’a, Ceylan ve Akyürek tarafından da çiçek verildi. Çiçeği alan Yaşar, çiçeği seyircilerin arasından bir kadına takdim ederek, “Bir kez daha kadınlar gününüz kutlu olsun. İyi ki varsınız” dedi.