- ÇANAKKALE Deniz Zaferi'nin 101'nci yıl dönümünde, Nusret Mayın Gemisi'nin şu ana kadar hiç yayınlanmadığı ileri sürülen görüntüleri, özel bir arşivden çıktı. Araştırmacı Saki Uğurlu, 'Kızaktan Cepheye' adıyla Nusret'in kahramanlık öyküsünü video haline getirdi.
Boğaza döşediği mayınlar ile Çanakkale Deniz Savaşı'nın kaderini değiştiren ve büyük bir kahramanlığın altına imza atan Nusret Mayın Gemisi'nin şu ana kadar hiç yayınlanmadığı iddia edilen görüntüleri özel bir arşivden çıktı. Araştırmacı ve belgeselci Saki Uğurlu, 1999 yılında tesadüfen rastladığı bir albümden bu görüntüleri çekerek video haline getirdi. Araştırmacı Saki Uğurlu, zamanın İktisat Vekaleti Deniz Fen Heyeti Azasından Makine Mühendisi Emekli Ön Yüzbaşı Şefik Cıva tarafından biraderi merhum emekli Ön Yüzbaşı Mehmet Ali'nin inşasına memur olduğu Nusret Mayın Gemisi'nin albümünün, Deniz Fabrikaları Fen Müdürlüğü arşivine hediye edildiğini belirterek, bu bilgi ve ları görüntüleyerek belgeledi. Ardından da Nusret'in larını, 'Kızaktan Cepheye' adıyla video haline getirdi. Şu anda ise bu arşivin ne rede olduğu bilinmediğini söyledi.
Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Salih Murat Hatip ise Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101'inci yıl dönümünün kutlanacağı 18 Mart Cuma günü üniversitelerinde yapılacak 'Çanakkale Savaşları' konulu panelde ilk defa akademik çevrelerle bu görüntülerin paylaşılacağını belirtti. Panelde ayrıca, Araştırmacı Saki Uğurlu ise Nusret'in yanı sıra savaşta batırılan İngiliz Irresistible ve Majestic zırhlıların görüntüleriyle Çanakkale Denizaltı savaşları hakkında bilgi sunacak.
Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Salih Murat Hatip, bu görüntüleri gördüğü zaman çok heyecanlandığını belirterek, "Şu ana kadar aslına sahip çıkamadığımız, dünyanın kaderini değiştiren Nusret Mayın Gemisi'nin en azından bu görüntülerinin elde olması ve muhafaza edilmesi çok büyük bir kazanç. Bu görüntülerin, üniversite gençliği ile paylaşılmasından büyük mutluluk duyuyorum. Nusret Mayın Gemisi, 1910 yılında Almanya'ya sipariş edildi. 1911 yılında Kiel'de kızağa konularak 4 Mart 1911'de denize indirildi. 1912 yılında seyir için son hazırlıkları tamamlanarak, 1913 yılına doğru Osmanlı Donanması hizmetine girdi" dedi.
NUSRET MAYIN GEMİSİ
8 Mart 1915 sabahı Yüzbaşı Hakkı Bey Komutası'nda Erenköy Koyu'nda döktüğü 26 mayın bir anlamda tarihin akışını değiştirmiş ve Türk milletine Çanakkale Deniz Zaferi'nin elde edilmesine en önemli rolü oynamıştı. Şu anise Kahraman Nusret'in anısı, Çanakkale Çimenlik Kalesi'ne bağlı bulunan, aslına sadık kalınarak Gölcük Tersanesi Komutanlığı tarafından 9 Ekim 2009 tarihinde inşa edilmeye başlanan ve 27 Eylül 2010 tarihinde denize indirilen 38.8 metre uzunluğundaki 'TCG Nusret' gemisi yaşatıyor.

DHA