15 Temmuz darbe girişiminin en önemli tanığı Akar’ın özellikle HDP’li komisyon üyelerinin ‘’Sorgulayıcı’’ tavırlarından rahatsız olduğu ve sözlerinin çarpıtılmasından endişe ettiği öğrenildi.

‘’Her şeyi savcılık ifademde anlattım’’ dediği bildirilen Akar’ın ‘’Milli iradeye saygısının sonsuz olmasına rağmen, komisyonda kendisine yöneltilecek provokatif bazı sorular nedeniyle, kamuoyunda yeni tartışmalara yol açılması endişesi taşıdığı’’ vurgulandı. Akar, bu konudaki son kararını komisyondan çağrı geldikten sonra verecek.

"ŞEHİTLERE NAMUS BORCU VAR’’


CHP’li komisyon üyesi Aytun Çıray, SÖZCÜ’ye ‘’ Sayın Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan, komisyonumuzda dinlenmesi şart olan iki önemli isim. Hulusi Akar eğer gelmezse, amiri konumundaki Başbakan Binali Yıldırım’ı sorumlu tutarım ve halka şikayet ederim’’ dedi ve şunları söyledi:

‘’Hulusi Akar’ın TBMM’ye gelip bildiklerini anlatması, perde arkasını aydınlatması, milli iradeye ve 242 şehide namus borcudur. Başbakan Binali Yıldırım’ın da Genelkurmay Başkanının TBMM Komisyonuna bilgi vermesi için gereğini yapması gerekir. Geçmişte de TBMM’de kurulan bazı araştırma komisyonlarının davetine gelmeyen üst düzey askerler oldu. Onların bu tavrı için en ağır eleştirileri, bugünkü AKP kadroları yapmıştı’’

‘’HEPSİ ROBOT GİBİYDİ’’


Akar, ‘’Herşeyi savcılıkta söyledim’’ dediği ifadesinde, darbe girişimi gecesi yaşadıklarını savcıya verdiği 6 sayfalık ifadede anlatmış ve Akıncı’da rehin tutulurken üs komutanı Tuğgeneral Hakan Evrim’in ‘’Sizi Kanaat önderimiz Fetullah Gülen ile görüştürelim” dediğini açıklamıştı. 15 Temmuz gecesi MİT’ten gelen istihbarat üzerine tüm askeri uçak ve helikopterlere uçuş yasağı konulduğunu belirten Akar, Etimesgut Zırhlı Birlikler Tümeninden hiçbir tankın çıkmaması talimatını verdiğini de anlatmıştı.

Darbe girişimini makam odasına gelen Tümgeneral Mehmet Dişli’nin aktardığını ve ‘’Operasyon başlıyor, herkesi alacağız, taburlar, tugaylar yola çıktı’’ dediğini kendisinin de ‘’Ne diyorsun ulan, manyak mısın?’’ cevabını verdiğini, emir subayı Levent Türkkan’ın elinde tabanca ile ‘Zorluk çıkartmayın’ diye bağırdığını, havlu ile yüzünü kapattıklarını anlattı. Akar, kendisini rehin alan darbeciler için de ‘’Hepsi robot gibiydi’’ demişti.

Akıncı üssünün sabaha karşı uçaklar tarafından bombalanması üzerine kurtulup helikopter ile Çankaya’ya gittiğini aktaran Akar en çok merak edilen ve aynı helikoptere neden darbeci Mehmet Dişli’nin de bindiği sorusuna ise, ‘’Arkamdan gelenleri kontrol etmedim’’ cevabını vermişti. Makam odasını başkası için hazırladıklarını, Devlet Bahçeli tarafından hediye edilen silahın da makam odasından kaybolduğunu açıklamıştı.


RAHŞAN HANIMA DA DAVET...



Reşat Petek’in başkanlığını yaptığı komisyonda AKP 71, CHP 39, HDP 36, MHP ise 14 kişiyi önerdi.

AKP’li komisyon üyeleri DSP'nin kurucusu ve ilk Genel Başkanı olan Rahşan Ecevit’in dinlenmesini önerdi. Bu talepte, Bülent Ecevit’in Başbakanlığı döneminde Fethullah Gülen'e karşı olumlu tavrı etkili oldu. Ecevit’in dinlenmesine karar verilirse , Rahşan hanıma Gülen ile eşi arasındaki hukuk sorulacak.

rahsan-ecevit-1000

BAYKAL’I ÖNERDİLER

AKP’li milletvekilleri; ABD kongre üyesi Dana Rohrabacher, FETÖ’nün kaset komplusu düzenlediği CHP eski Lideri Deniz Baykal, eski DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel, eski Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, eski milletvekilleri İdris Bal, Mehmet Aydın, Mehmet Sağlam, İstanbul milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu, FETÖ’nün eski emniyet imamı olduğu öne sürülen Prof. Kemalettin Özdemir, gazeteci Zübeyir Kındıra, ByLokck’un patentini elinde bulunduran David Keynes, eski vekil Halit Dumankaya, ihraç edilen Korgeneral Metin İyidil ve Tümgeneral Şener Topuş gibi 71 ismi teklif etti.

ÖKSÜZ’Ü BIRAKAN HAKİM

Komisyonun CHP’li üyeleri ise halen aranan Adil Öksüz’ü serbest bırakan hakim ile sorgusunu yapan savcının dinlenmesini istedi. CHP, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, eski Bakanlar Sadullah Ergin, Hüseyin Çelik, Bülent Arınç, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, emekli Korgeneral İsmail Hakkın Pekin, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, emekli Hakim Albay Zeki Üçok, emekli Albay Atilla Uğur, stratejist Henry Barkey, Jandarma Genel Komutanı Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak'ı önerdi.

AKIN ÖZTÜRK

HDP’li vekilin önerdiği 36 kişi arasında ise eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk, eski Şemdinli davası savcısı Ferhat Sarıkaya, Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı, eski Meclis Başkanı Cemil Çiçek, tutuklu bulunan 2. Ordu Komutanı Adem Huduti, Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ve Enerji Bakanı Berat Albayrak var.

MHP Muğla milletvekili Mehmet Erdoğan da, emekli Tümamiral Semih Çetin, Korgeneral Zekai Aksalallı, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ile darbe gecesi Jandarma Genel Komutanlığı’ndaki kalkışmayı bastıran Van Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Arif Çetin'in dinlenmesini istedi.

Kamil ELİBOL / ANKARA