Arzu KAYA/İSTANBUL, (DHA) "Balzac" adındaki pug cinsi köpeğin, Alman kurdu "Oscar Cardozo" ismindeki köpek tarafından öldürülmesiyle ilgili davada mahkeme, "Hayvanın tehlike yaratabilecek şekilde serbest bırakılması" suçundan köpeğin sahibini 3 ay 10 gün hapis cezasına çarptırdı. Pişmanlık göstermeyen sanığın cezası ertelenmedi.

SANIKTAN ŞİKAYETÇİ OLDU
Anadolu 62. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada ifade veren Balzac'ın sahibi şikayetçi Çağla Çankırılı olay günü köpeğini Caddebostan Sahili'nde gezdirdiğini ve Alman kurdu cinsi bir köpeğin kendi köpeğini ısırdığını ve kavgayı ayıramadığını belirtti. Alman kurdunda işe yaramayan bir ağızlık olduğunu söyleyen Çankırılı sanıktan şikayetçi olduğunu ifade etti.
Tutuksuz sanık Süphan Emre Aydın ise olay günü 4 yaşında olan köpeğini gezintiye çıkardığını, köpekler arasındaki kavga esnasında da köpeğinin ağızlığının kopması üzerine olayın gerçekleştiğini belirtti.

KÖPEK HAKKINDA BİLİRKİŞİ RAPORU
Mahkeme, dava dosyasının bilirkişiye gönderildiğini ve konuya ilişkin veteriner hekimin görüşünün alındığını kaydetti. Söz konusu raporda, karakterinin belirsizliği nedeniyle ne kadar iyi huylu olursa olsun topluma açık yerlerde Alman Kurdu cinsi köpeklerin saldırganlaşabileceklerini tasmasız, tasma kayışı olmaksızın ve maskesiz olmadan serbest bırakılmaması gerektiği belirtildi.

3 AY 10 GÜN HAPİS CEZASI
Sanığa ait "Oscar Cardozo" isimli Alman kurdu cinsi köpeğinin, şikayetçinin "Balzac" isimli pug cinsi köpeğini ısırarak parçaladığı ve ölümüne neden olduğunu belirten mahkeme, Oscar Cardozo isimli köpeğin, Balzac isimli köpeğe saldırmadan önce serbest gezdiğini ve basit bir sürtme hareketi ile ağızlığından kurtulabildiğini kaydetti. Mahkeme, sanık Aydın'ın köpeğini kayışsız bir şekilde topluma ve diğer hayvanlara açık bir alanda gezdirdiği, ağızlığından tek hamlede kurtulabilmesi dikkate alındığında ağızlık seçiminde gerekli özenin gösterilmediğini kaydettii. Süphan Emre Aydın'ın "Hayvanın tehlike yaratabilecek şekilde serbest bırakılması" suçunu işlediğini belirten mahkeme sanığın 3 ay 10 gün hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Sanığın dava sürecinde pişmanlık belirtisi göstermediği, hakkında başka bir mahkemeden hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının bulunmasına rağmen suç işlemekten kaçınmadığı gerekçesiyle cezasında ertelemeye de gidilmedi.

OLAYIN GEÇMİŞİ
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Süphan Emre Aydın'ın bakım ve gözetimi altında bulunan kurt cinsi köpeğin muhafazasında ihmal gösterdiği, Oscar Cardozo isimli Alman kurdu cinsi köpeğinin 2014 yılı Eylül ayında Caddebostan sahilinde köpeğini gezdiren Çağla Çankırılı'nın Balzac isimli pug cinsi köpeğini ısırarak parçalamak suretiyle öldürdüğü anlatıldı. Çankırılı'nın şikayetçi olduğu belirtilen iddianamede Aydın hakkında "Hayvanın tehlike yaratabilecek şekilde serbest bırakılması" suçundan 6 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

 


 

DHA