İstanbul'da düzenlenecek olan İslam İşbirliği Teşkilatı zirve toplantısı öncesinde Ankara'ya gelerek, resmi ziyarette bulunan Suudi Arabistan Kralı Selman, Saray'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından törenle karşılandı. Kral Selman, 500 lüks araç kiralanmasına rağmen Erdoğan'ın tahsis ettiği zırhlı aracı kullandı. Erdoğan, Kral Selman'a Ak Saray'a kadar eşlik etti. Saray'da düzenlenen törende Erdoğan, Kral Selman'a 'Devlet Nişanı' verdi.

Zeynep GÜRCANLI / ANKARA



Yürümekte güçlük çeken Kral için, Saray'da özel düzenlemeler yapıldı. Milli marşların dinlendiği platforma, Kral'ın rahat yürümesi için basamakların üzerine düz bir platform yerleştirilirken, Saray'a giriş merdivenlerine de sırf bu ziyaret için trabzan yerleştirildi.

KRAL SELMAN'A DEVLET NİŞANI

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'e, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Devlet Nişanı verildi. Törende Kral Selman kısa teşekkür konuşması yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise yaptığı konuşmada, "Bugün burada sevgili dostum ve aziz kardeşim Selman bin Abdulaziz'e devlet nişanı vermek için toplanmış bulunuyoruz. Ülkemiz arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine büyük destek sağladınız. Bu duygularla Devlet Nişanımızı Zat-ınıza takdim etmeyi şeref bilirim." dedi.

 KRAL'IN "ERKEK" HEYETİNİ, ERDOĞAN'IN "ERKEK" HEYETİ KARŞILADI

Saray'daki törende en dikkat çeken görüntü, gerek Suudi Arabistan, gerekse Erdoğan başkanlığındaki Türkiye resmi heyetlerinin tümünün erkeklerden oluşmasıydı. Erdoğan, Milli Marşlar'ın okunmasının ardından, en başta Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yer aldığı Türk heyetini Kral'a tek tek tanıştırdı. Ardından da Kral, aynı şekilde, ziyarete katılan Suudi heyetini Erdoğan'a tanıştırdı. Tüm bu tanışma faslı sırasında, ne Türkiye ne de Suudi heyetinde tek kadının bulunmaması ise dikkat çekti.
ÜNİFORMA DETAYI

Kral Selman'ın Saray'da karşılanmasında dikkat çeken bir detay ise, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın seçtiği üniformaydı. Başbakan Ahmet DAvutoğlu'nun Suudi Arabistan ziyaretine eşlik ederken, Kral Selman'la görüşmeye "kamuflaj" üniforması ile giden Orgeneral Akar'ın, Saray'daki törende 1 numaralı üniformayı tercih etmesi dikkat çekti.
SUUDİ KRALI İÇİN 500 LÜKS ARAÇ KİRALANDI AMA...

Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Suudi Arabistan Kralı Selman, daha Ankara'ya varmadan, kendisi ve beraberindekiler için 500 lüks araç kiralandı. Ancak Kral'ın, ziyaretinin ilk gününde, kiralanan bu araçlardan hiçbirini kullanmadığı dikkat çekti. Suudi Kralı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmeye, bizzat Erdoğan'ın kendisine tahsis ettiği Cumhurbaşkanlığı envanterinde bulunan zırhlı lüks makam aracıyla geldi.