Kumpas davalarının askeri ayağında ilk önemli tasfiye olarak nitelenen Genelkurmay adli müşaviri Hakim Albay Muharrem Köse’den boşalan kritik koltuğa, Tuğgeneral Hayrettin Kaldırımcı atandı. Böylelikle bu makam yeniden General seviyesine yükseltildi. Kaldırımcı, 2014 YAŞ kararı ile Tuğgeneral olmuştu. Eski adli müşavir Albay Köse ise, Hukuk İşleri Müdürlüğüne atandı.

Asuman ARANCA / ANKARA 

TSK’NIN İLK TASARRUFU


17-25 Aralık sürecinden sonra AKP’nin cemaate yönelik başlattığı tasfiyeler devam ederken, kumpas davalarında kritik rol oynayan askerlere yönelik her hangi bir gelişme yaşanmaması eleştirilere neden olmuştu. Ancak Mart ayı başında TSK’dan da ilk adım gelmiş, kritik soruşturmalara gönderdiği belgelerle kumpas davalarının seyrini değiştirerek, askerlerin mahkum olmasına destek olmakla suçlanan Genelkurmay Adli Müşaviri Muharrem Köse görevden alınmıştı. Kaldırımcı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın imzaladığı üçlü kararname ile Adli Müşavirliğe atandı.

OLMAYAN ERGENEKON ŞEMASI


Görevden alınan Köse ise, Hukuk İşleri Müdürü oldu. Köse hakkında bugüne kadar onlarca kumpas davasını yönlendirdiği iddiaları gündeme geldi. Genelkurmay'daki Atatürkçü subayların tasfiye edilerek kritik noktalarda cemaatçi subayların önünün açılması için yürütülen davalara Köse'nin gönderdiği belgeler yön vermişti. Eski Adli Müşavir Hıfzı Çubuklu'nun Ergenekon davasından tutuklanmasının ardından bu göreve getirilen Köse, Ergenekon davasında cezalara dayanak yapılan ve Genelkurmay'ın gerçek olmadığını açıkladığı "meçhul Ergenekon şemasını" mahkemeye gönderen kişi olarak biliniyor.