MADENCİLERİN İFADELERİ VE KEŞİF TUTANAĞI OKUNDU
Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki 301 madencinin yaşamını yitirdiği kömür ocağı faciası davasının yedinci duruşması ikinci oturumda sağ kurtulan madencilerin başka mahkemelerde verdikleri ifadeler ve bilirkişi heyetinin geçen 5 Şubat'ta madende yaptığı keşif ile ilgili tutanaklar okundu. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, duruşmayı öğlende, taleplerin alınacağı üçüncü oturum için yarına erteledi.
AÇIKLAMA YAPTILAR
Duruşması çıkışında mahkemenin bulunduğu Şehit Murat Öztürk Caddesi'ndeki yeşil alanda madenci aileleri adına basın açıklaması yapıldı. Madendeki faciada oğlu Uğur Çolak'ı kaybeden İsmail Çolak, "Soma katliamının 23'üncü ayında yine sokaklardayız. Türkiye'nin en büyük iş cinayeti 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma'da Eynez Maden Ocağı'nda gerçekleşti. 301 işçi kardeşimizin göz göre can verdiği bu katliama dönemin Başbakanı, şimdiki Cumhurbaşkanı, 'Kader, fıtrat, olağan şeyler…' demişti. Aradan geçen bunca zamana rağmen dava sona ermedi. Bu davada sorumluluğu olan tüm kamu görevlilerinin ve siyasi sorumluluk sahiplerinin de yargılanmasını istiyoruz" dedi.
Madenci yakınları açıklamada, Amasya'nın Suluova ilçesinde bulunan Yeni Çeltek Maden Ocağı'nda açlık grevinde olan madencilerin yanlarında olduklarını da vurguladı.
"BU TÜR GELİŞMELER BİZİ MUTLU EDİYOR"
Açıklama sırasında madenci aileleri sık sık 'Soma'nın ateşi AKP'yi yakacak', 'Soma'nın hesabı sorulacak', 'Anaların gözyaşı katilleri boğacak', 'Soma'yı unutma, unutturma' sloganları attı. Açıklama sırasında bazı madenci aileleri gözyaşlarına hakim olamadı.
İsmail Çolak açıklamasını ardından gazetecilerin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF), işçilere olan 34 milyon 195 bin liralık borcunun taksitlerini ödemeyen Soma Holding'in patronu Alp Gürkan'ın Bodrum'daki beş arazisi ile bir villasının da aralarında bulunduğu toplam 33 milyon TL değerindeki 14 taşınmazının satışa çıkardığının hatırlatılması üzerine, "Bu duyduğumuz haberin gerçekçi olmasını bekliyoruz. Bu tür gelişmeleri duymak bizleri mutlu ediyor. İnşallah gelişen süreçte lehimize daha iyi haberler bekliyoruz" dedi.
Şehit madencilerin isimlerinin yazılı olduğu pankarta karanfil bırakılmasıyla açıklama sona erdi.
Barış GEZİCİ / AKHİSAR (Manisa), (DHA)

 

DHA