Türkiye’nin gurur kaynağı olan, 18 milyon dolarlık ilk milli piyade tüfeği MPT-76 projesine, fabrika müdürünün para hırsının gölgesi düştü. İlk olarak 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün prototipini denediği, silahlardan ABD’nin yanı sıra Şili ve Azerbaycan da sipariş vermişti. Milli Piyade Tüfeğinin projeleri, MKE Kırıkkale Fabrikası Müdürü Mustafa Tanrıverdi tarafından, 300 bin dolar ve 200 bin liraya satılmak istendi. İstihbarat ve Organize Suçlar bürosuna bağlı ekipler tarafından para dolu çantayla kıskıvrak yakalanan Tanrıverdi'nin ilk ifadesinde "ben bu olayda hatalıyım. Yaptığımın farkındayım ve pişmanım" dediği öğrenildi.

Asuman ARANCA / ANKARA

Müdürü ihbar edip yakalanmasını sağlayan ise hem Türk hem ABD vatandaşı olan bir silah distribütörü oldu. "Milli silah projesinin satılmasına gönlüm razı olmaz" diyen distribütör, ABD’den Ankara’ya kadar gelip, hem rüşvetçi müdürü ihbar etti, hem de operasyona bizzat katıldı. Rüşvetçi müdür ile restoranda buluşup numaraları önceden belirlenmiş paraları verdi ve polisin suç üstü yapmasını sağladı.

Operasyon aynı zamanda ABD vatandaşı da olan Türk silah distribütörünün, MKE Kırıkkale Müdürü ile temas kurup MPT-76 adlı silah projesinin satılmak istenmesi bilgisi üzerine başladı. Ankara'ya gelen ihbarcı, müdürün bu projeyi para karşılığı satmak istemesini hazmedemedi ve ''Gönlüm razı olmaz'' diyerek konuyu polis ve savcılığa bildirdi.

Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu savcısı Ali Alper Saylam’ın talimatıyla İstihbarat ve Organize suçlar polisleri olayla ilgili görevlendirildi. İş adamı, Ankara'da Müdür Tanrıverdi ile temas kurdu ve gizli proje bilgilerini, 300 bin dolar ve 200 bin lira karşılığı almayı kabul eder göründü. Buluşmanın Eskişehir yolundaki bir restoranda yapılacağını da polise bilirdi.

KOM ekipleri buluşma öncesi restoranda fiziki takip sistemi kurup beklemeye başladı. Tanrıverdi'ye verilecek paraların da seri numaraları alındı. Kısa süre sonra Tanrıverdi ile iş adamı restoranda buluştu. Tanrıverdi MPT-76 silah proje bilgilerini 2 flash disk içinde işadamına verdi karşılığında bond çanta içinde 300 bin dolar ile 200 bin lirayı aldı. Çantasız girdiği restorandan çanta ile çıkan Tanrıverdi kapıda kendisini bekleyen KOM polislerince, önceden seri numaraları alınan paralarla birlikte yakalandı.

"HATA YAPTIM PİŞMANIM"


Tanrıverdi'nin Kırıkkale'deki ev ve iş yerinde de 30 bin dolar bulundu. TCK'daki ''Rüşvet alma ve devlet sırlarından yararlanma" suçlarından tutuklanan Tanrıverdi ifadesinde ''Flash disk içerisindeki, silahın namlu dışındaki tüm parçalara ait teknik veriler gizli bilgi değildir. Bunlar, internette ve taşeron firmalara verdiğimiz şartnamelerde var. Bu nedenle ortada devlet sırrı yoktur. Ama ben bu olayda hatalıyım. Yaptığımın farkındayım ve pişmanım. İşadamına verdiğim bilgilerle bu kişi silah üretebilir ama sadece tek atış yapan bir silah yapıp satabilir'' dedi.

GURUR PROJESİ


MKE tarafından yıllarca yapılan çalışmalar sonucu projesi ve yazılımı tamamlanan MPT-76 silahı, tüm aşamalardan ve NATO'nun 42 hatasızlık testinden başarıyla geçti. Seri üretimine başlanarak partiler halinde TSK'ya teslim edildi. 2017'de 35 bin adet daha üretilmesi planlanan ve TSK'nın kullandığı G-3 piyade tüfeğinin yerini alacak olan MPT-76 ile Türkiye, kendi milli silahını üreten ülke konuma geldi. Bir piyade tüfeğinde aranan ''Bin mermide 8 basit hata'' kriteri, MPT-76'da ''Bin mermide 3 basit hata'' olarak ölçüldü. 600 metre etkili menzile sahip olan ve 7.62 çapında mermi kullanan tüfek eksi 40 ve artı 60 derecede başarıyla atış yapabiliyor. 4.3 kilo ağırlığında olan silahın boyu 88 cm ve şarjörü de 20 mermi kapasiteli.