Taner YENER- Yaşar KAÇMAZ İSTANBUL, (DHA) MOTOSİKLET kazası sonrası beyin ölümü gerçekleşen gencin kalbi, 51 yaşındaki Kenan Alma`ya Cerrahpaşa Tıp Fakültesi`nde yapılan başarılı bir operasyonla nakledildi. Nakil, Cerrahlpaşa Tıp Fakültesi Kalp-Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan İpek başkanlığındaki ekip tarafından gerçekletirildi. Bu operasyonla 5`inci kalp nakli ameliyatını gerçekleştirmiş olan Prof. Dr. Gökhan İpek, organ nakli konusunda herkesin duyarlı olmasını istedi.

Prof. Dr. İpek, ameliyat sürecini anlatırken, 9 Şubat`ta İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi`nde 35 yaşında bir erkek hastanın beyin ölümünün gerçekleştiğini, donör bildiriminin yapıldığını belirterek, "Biz de ekip olarak gidip inceledik. Onun kalbi bu hastamız için büyük bir şans oldu, uygun çıktı ve hastamıza dün sabaha karşı başarılı bir kalp nakli operasyonu yaptık. Şu anda yoğun bakımda, kendinde, konuşabiliyor, mutlu"diye konuştu. Kenan Alma’nın daha önce by-pass geçirdiğini, bu yüzden nakil işleminin daha zorlu geçtiğini ifade eden İpek, şunları söyledi:

"Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde beşinci kalp nakli gerçekleşti. Bir kez de aynı anda kalp ve böbrek naklederek multi organ nakli gerçekleştirmiştik. Böbrek ve karaciğer organları gibi canlıdan nakli mümkün olmadığı için kalp donörü bulmakta çok zorlanma var. Vatandaşlarımızın bu yönde duyarlı olmasını istiyoruz. Bunu aştık kısmen; ama özellikle kalp yönünden gerek erişkin gerek çocuklarda kalp nakli bekleyen yüzlerce hastamız var. Şuna inansınlar ki beyin ölümü kararını tek başına bir hekim vermiyor, kurul olarak görülüyor. En son aktivasyon olmadığı takdirde böyle bir şeye karar veriliyor” dedi.

İpek ayrıca, Türkiye’nin Organ nakli konusunda Avrupa ve Amerika ile aynı seviyelerde olduğunu, Türkiye dışında bir arayışa gerek olmadığını söyledi.

İKİ AYDIR ÇOK HASTAYDI
Bir yıldır eşi için kalp nakli beklediklerini söyleyen Kenan Alma’nın eşi Gülten Alma, “Allah razı olsun verenden, hocalarımızdan. Çok teşekkür ediyoruz hepsine. Verici taraftan da, Allah onlara sabur versin, razı olsun bin kere. Çok mutluyuz, çok sevinçliyiz, iki aydır çok hastaydı çünkü” şeklinde konuştu. Kenan Alma’nın kızı Merve ise organı bağışlayan aileye ve nakli gerçekleştiren ekibe teşekkür ederek, “Ümit ediyoruz ki kalp nakil olayları artar, bizim gibi birçok hasta hayata devam eder” dedi. 

Prof. Dr. Gökhan İpek başkanlığındaki ekip şöyle: Prof. Dr. Suat Nail Ömeroğlu, Doç. Dr. Deniz Göksedef, Dr. Berra Zümrüt Tan, Dr. Eymen RJAP, Dr. Çiğden Tel, Dr. Gökhan Güneş, anesetisiz ekibinden Prof. Dr. Hülya Erolçay, Prof. Dr. Lale Yüceyar, Uzm. Dr. Nevzat Cem Sayılgan katıldı.

  DHA