DALAMAN, Ortaca, Köyceğiz Turistik Otelciler ve Turizm İşletmeleri Birliği'nin (DOKTOB), Muğla'nın Ortaca İlçesi'nde düzenlediği toplantıda, yöre turizmi masaya yatırıldı.
Hilton Dalaman Sarıgerme Resort & Spa Hotel'de düzenlenen toplantıya, Muğla Valisi Amir Çiçek, Ortaca Kaymakamı Fatih Ürkmezer, Dalaman Kaymakamı Yılmaz Şimşek, Köyceğiz Kaymakamı Gürkan Demirkale, Ortaca Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Haluk Türkoğlu, Ortaca Belediye Başkanı  CHP'li Hasan Karaçelik, Dalaman Belediye Başkanı  CHP'li Muhammet Şaşmaz, Köyceğiz Belediye Başkanı AK Partili Kamil Ceylan, CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, AK Parti Muğla Milletvekili Hasan Özyer, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ozan Bahar, DOKTOB Başkanı Yücel Okutur ve birlik üyeleri katıldı.
Toplantıda konuşan DOKTOB Başkanı Yücel Okutur, birlik olarak yaptıkları ve yapacakları çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Köyceğiz Gölü, kanalları, deltası ve İztuzu Kumsalı'nın hassas ekolojik yapısı nedeniyle çok iyi korunması gerektiğini belirten Okutur, "Bu konuda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile bölgemiz için önemli katkıları olacak işbirliği anlaşması imzaladık. Önerimizle Köyceğiz ve İztuzu gibi sulak alanlarda incelemeler, tahliller yapılarak raporlar hazırlanarak Muğla İl İdare Kurulu'na ve yetkililere sunuldu" dedi.
Okutur, "Bölgemiz turizm ve ekonomisi için çok önemli olan Türkiye'nin ilk Avrupa'nın sayılı projeleri içinde yer alan engelliler için 'Engelsiz Projesi' hazırlandı. Dalyan pilot bölge olmak üzere üç ilçemizi de kapsayan proje Güney Ege Kalkınma Ajansı'na (GEKA)
sunuldu ve ilk uygulama projeleri içine alındı. Avrupa'da ve Türkiye'de turizm ve tarımda ciddi bir trend değişikliği var. Ekolojik turizm ve tarım ön plana çıkmaktadır. Ülkemizde ekolojik turizm, tarım ve çeşitli endemik bitkilere, termal su kaynaklarına ve kültürel değerlere sahip olan Muğla'da üç ilçemiz çok önemlidir. Bu nedenle DOKTOB tarafından bölgede eko turizm ve tarım için gerekli incelemeler ve stratejik planlar yapılmış, ilk uygulama Çandır Köyü'nün sertifikalı organik köy statüsüne alınması sağlamıştır. Termal kaynaklar ve sağlık turizmi projeleri de ön plana çıkmıştır. Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ozan Bahar ve DOKTOB arasında yapılan görüşmelerle bölgemizin turizmi ve otelleri ile ilgili personel eğitimi ve temini ve diğer konularda iş birliği yapılmıştır. Mimarlık Fakültesi yetkilileri ile görüşülerek bölgemizde görsel estetiği olan model olabilecek Sanat Sokağı Projesi'ne başlanmıştır. Tanıtım ve sürdürülebilir turizm için, üç ilçemizin belediye başkanları, kaymakamlarımız ve sayın valimizin de katkılarıyla yurt içi ve yurt dışındaki bütün fuarlara katılım olmuş ve önemli görüşmeler ve bağlantılar yapılmıştır. DOKTOB üyeleri için tesislerinde farkındalık yaratacak 'logolu DOKTOB üyelik tabelası' verilecek üyelerimizin müesseselerinin girişlerine konularak bu tesisler turistler için daha tercih edilir konuma gelecektir. Ekolojik turizm ve tarım planlarının geniş kapsamlı yapılarak 5 dönüm ve üzeri narenciye ve nar bahçelerinde 10-12 odalı butik tesislerin yapılarak bölgenin marka değerinin yükseltilmesi amaçlanmaktadır. Agro turizm, eko turizm ve tarımsal çeşitlilik geleceğin en önemli sürdürülebilir turizm ve tanınabilirliğini ve ürün pazarlama gücünü artıracaktır. Dalyan'da bazı sokakların sanatsal mimari açıdan renovasyonu için Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Belediye ve DOKTOB olarak ortak başlatılan projelerin devamı sağlanacaktır" diye konuştu.
Okutur, şöyle devam etti:
"Dalyan kanalları ve İztuzu Sahili'nde kullanılacak ilk yardım donanımlı ambulans tekne ve Dalyan Kanallarında, Köyceğiz Gölü'nde sazlıklarda oluşabilecek yangında göl üstünde kullanılan seyyar motopomplu yangın teknesinin yapılması çok önemlidir. DOKTOB, bölgede otellerde çalışan personelin çalıştığı otelden iş değiştirmesinde referans belge alma zorunluluğunun getirilmesi için otel genel müdürleri ile görüşülerek istihdama daha istikrarlı çözüm bulunacaktır. Diğer ülkelerde seyahat eden insanların bulunduğu şehirlerde ve bayanların ilgi gösterdiği görsel ve yazılı basın mecmua TV gibi iletişim kurumlarına tanıtım ilanı verilerek bölgenin turizm potansiyelinin artırılması çok önemlidir. DOKTOB'un amacı, bölgemizin bulunmaz değerlerini önce bölge halkına anlatarak sonra da bu değerleri marka olabilecek projelere dönüştürerek turizm ve ekonomide en iyi getiriyi sağlamaktır.Kimsenin yapmadığı kalite ve marka olabilen projeleri ve uygulamayı biz yaparsak içinde bulunduğumuz krizi daha çabuk atlatabiliriz."
'AZ AMA PARALI TURİST GELSİN'
80'li yıllardan beri uygulanan politikalarla turizm sektöründe en iyi noktalara kadar gelindiğini belirten Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ozan Bahar ise "Artık, 80 ve 90'lı yıllardan kalma rekabet gücü faktörleri rekabet edebilme güzümüz yok. Şu anda Rusya krizi olmasaydı da turizm bence benzer bir durumla çok yakın zamanda karşı karşıya kalacak gibi gözüküyordu. Bundan sonra 20 yıl 50 yıl sonra nerede olmalıyız, hangi politikaları uygulamalıyız ona bakmalıyız. İspanya, otel ve yatak sayısı bizden az olmasına rağmen daha iyi kazanıyor. 2004-2014 yılları arasında turist sayısı bakımından turizmde dünya ortalaması üzerindeyiz. Ancak, buna rağmen gelirimiz azalmış. Dünya ortalamasının altındayız. Bu kriz durumunu araştırarak eksikliklerimizi gidermeliyiz. Bu nedenle çok turist gelmesi önemli değil. Az turist gelsin ama paralı turist gelsin" dedi.
'HEDEF TURİZMİ 12 AYA YAYMAK OLMALI'
Hilton Dalaman Sarıgerme Resort & Spa Hotel Müdürü Ali Tunç Batun, bölgenin gelişmeye çok açık olduğunu belirtip, "Burada yatırımlarımıza devam ediyoruz. Hedefimiz golf turizminin burada bir an önce gerçekleştirilmesi. Hedef, bölge turizminin 6 aylık kelepçeden kurtulup, 12 aya yayılması olmalıdır" dedi.
Muğla CHP Milletvekili Nurettin Demir ise AK Parti iktidarını, 5- 6 yıldır turizme eğilmemekle eleştirdi. Demir, bölge halkının turizme sahip çıkması gerektiğini de söyledi. Toplantı, verilen iftar yemeğiyle sona erdi.

DHA