6 yıl sonra şartlar yerine getirilmeden anlaşmaya varılmasına SP Lideri Mustafa Kamalak, “Bu anlaşma ihanettir. Buna imza atanlar, ne tarih önünde ne de millet vicdanında hesabını veremeyecektir” dedi. İşte anlaşma ilişkin muhalefetin görüşleri;

SP’DEN SERT TEPKİ: BU ANLAŞMA İHANETTİR

Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, İsrail’le varılan mutabakat için, “Bu anlaşma Mavi Marmara şehitlerine ihanettir. Filistin davasına ihanettir. Türk halkına ihanettir. İslam dünyasına ihanettir. Buna imza atanlar, ne tarih önünde ne de millet vicdanında hesabını veremeyecektir” dedi. Kamalak, açıklamasında sert ifadelerle AKP hükümetine yüklendi:

“Ülke olarak 3 vazgeçilmez çizgimiz vardı; İsrail Türkiye’den özür dileyecekti. Mavi Marmara Şehitleri için tazminat ödenecekti. Gazze’ye uygulanan ambargo kalkacaktı. Peki sonuç ne? Maalesef bu anlaşma ile tazminat-fon oldu, abluka-ambargo oldu. İsrail herhalde özrü de gizli toplantıda AKP’lilerin kulaklarına fısıldadı. Bu hükümet dış politika da zaten iflas etmişti. Ancak Mavi Marmara Şehitlerinin kanı üzerinden yaptığı bu anlaşma vicdanen de iflas ettiğinin göstergesi olmuştur. Açık söylüyorum atılan yalancı zafer nutukları, uydurulmuş kahramanlık hikayeleri bu milleti kandırmaya yetmeyecektir. Aziz milletimiz One Minutten sonra pehlivan tefrikası yazar gibi destan yazanların bugünkü sessizliğini ve ikiyüzlülüğünü not almıştır.”

HANİ TERÖR DEVLETİYDİ, NE DEĞİŞTİ?

TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi, CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, İsrail’le ilişkilerin normalleşmesinden yana olduklarını söyledi. Türkiye’nin Ortadoğu’da herkesle dost olması gerektiğini söyleyen Dudu, AKP’nin 6 yıllık çelişkisine dikkat çekti: “3 şart ileri sürülmüştü. Gazze ambargosunun kaldırılması bunlardan biriydi.…Ambargo devam edecek deniyor…Hükümet, kıvrak söylemle başarı gibi lanse etmeye çalışıyor. Şartlar yerine gelmeden anlaşmanın doğru olduğunu düşünmüyoruz. İlişkilerin bozulması Davos’taki kapristen kaynaklandı. Cumhurbaşkanı ‘terör devleti’ diyordu, şimdi ne oldu da şartlar yerine gelmeden bu noktaya gelindi. Bunu anlamak mümkün değil”

AKP’NİN ÇÖKEN ORTADOĞU POLİTİKASI

MHP Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ: “AKP’nin Ortadoğu politikası büyük bir çöküş yaşıyor. Suriye’de Erdoğan’ın izlediği yanlış politikalardan dolayı Amerikan ve Ruslar ile müttefik olan PKK şimdi Menbiç’e girerek Kürt koridorunu tamamlıyor. Mısır ile PKK arasındaki ilişkiler gelişiyor. İran PKK’ya örtülü destek veriyor. Türkiye Ortadoğu’da ricat eden bir ülke görünümünde. Ortadoğu politikasının çöktüğünün farkına varan Erdoğan şimdi buradan çıkış için yollar arıyor. Bu çerçevede bir an önce İsrail ve Mısır ile ilişkilerin düzeltilmesi için adım atılması arayışı içerisinde Saray. Bugün bir anlaşma sağlandığı ifade edildi. Ancak henüz anlaşmanın maddeleri açık değil. Önce anlaşmanın maddelerini görelim ondan sonra değerlendirme yapmak daha sağlıklı olur. Emin olduğum husus Erdoğan’ın bu anlaşmayı iç politikada kullanacak olması.

Seyfettin Yılmaz MHP Adana Milletvekili- Meclis eski İdare Amiri:

“Erdoğan 14 yıllık iktidar sürecinde istikrarsız bir yol izledi. Ülkenin menfaatlerinden ziyade kendisinin siyaseten ön plana çıkacağı bir yolu tercih etti. İsrail ilişkilerinde olduğu gibi 190 derecelik U dönüşü konusunda onlarca örnek var. İsrail’le de seçimden önce “one minute” diyerek Türkiye’deki İsrail karşıtlığını siyaseten iç malzemeye alet etti. Seçim boyunca televizyonlarda ve mitinglerde kendisi ve yandaşları bunun üzerinden siyaset devşirdi. Cumhurbaşkanı dün söylediklerinin hepsini bugün inkar eder hale geldi. ‘Ben hayatta olduğum sürece İsrail’le hiçbir ilişki olmayacak’ demesine rağmen bugün İsrail’le yeniden bir birlikteliğe adım attı. Siyaseten kendisine destek veren İsrail karşıtı milli ve muhafazakar seçmenleri yüz üstü bıraktı. En önemlisi kendisine umut bağlayan Gazze’deki halkı da yarı yolda bırakarak İsrail’in dediği noktaya geldi.”