ERDOĞAN SÜZER/ANKARA
CHP Milletvekili Musa Çam, muhalefet partilerine eleştiri toplantılarına dönüşen muhtarlar buluşmasına son verilmesini istedi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “yürütmenin başı” sıfatıyla muhtarlarla buluştuğunu belirtirken, “Buluşma talebi muhtarlardan geliyor. Cumhurbaşkanımızı ziyaret etmek isteyen yüzlerce, binlerce muhtar var. O toplantıları öyle değerlendirin” dedi.

FOTO: CİHAN


TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen ve muhtar aylıklarının bin 300 liraya çıkarılmasına ilişkin maddenin de yer aldığı torba yasa tasarısının görüşmelerinde “muhtarlar buluşması” tartışması yaşandı. CHP’li Çam, “Tarafsız olması gereken Cumhurbaşkanı’nın 2 haftada bir muhtarları toplayıp muhalefet partilerini yargılamasını, eleştirmesini kabul etmiyoruz. Bu tutumdan vazgeçmeli” dedi. Bakan Işık, ise “Cumhurbaşkanımızın muhtarlardan gelen talep üzerine muhtarlar buluşmasını başlatması son derece önemlidir. Cumhurbaşkanımızı ziyaret etmek isteyen yüzlerce binlerce muhtar var.” açıklaması yaptı.

FOTO: DHA


MUHTARLAR KORKU İÇİNDE
MHP Milletvekili Mehmet Günal da, hükümetin vali ve kaymakamlar gibi muhtarları da etki alanı içine aldığını söyledi. Muhtarların hükümetten korktuğunu ifade eden Günal, “MHP’nin toplantıları için muhtarları toplantıya çağırıyoruz, hükümetten korkularından bizim toplantılara gelemiyorlar. ‘Sizin toplantılara gelirsek hükümet bize yardımı keser, bir şey vermez’ diyorlar. Hükümet, mahalleden çıkan oy oranlarına göre yardım yapıyor, bu yöntem karşısında muhtar ne yapsın?” dedi. Bu arada CHP milletvekilleri, muhtar maaşlarının bin 300 lira yerine bin 500 liraya çıkarılması yönünde önerge verdi. Ancak AKP’li vekiller bu önergeyi kabul etmedi.

50 BİN MUHTAR VAR
Bakan Işık’ın verdiği bilgilere göre Türkiye’de toplam 50 bin 27 muhtar var. Muhtarların 18 bin 277’si köylerde, 31 bin 750’si şehirlerde bulunuyor. Şehirlerdeki muhtarların da 25 bin 683’ü büyükşehir illerinde, 6 bin 67’si ise Büyükşehir olmayan 51 ilde görev yapıyor.