MUŞ'ta havaların ısınmasıyla birlikte eriyen karlar Murat'ın kolu olan Karasu Nehri'ni taşırdı. Nehir kıyısında bulunan köylerde su baskınları olurken, yol ve yapılarla birlikte tarım alanları su altında kaldı.
Şubat ayının sonlarına doğru hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkmasıyla karlar hızlı bir şekilde erimeye başladı. Karın erimesiyle birlikte taşkınlara sebep oldu. Murat Nehri'nin kolu Karasu'nun taşmasıyla köyler, yollar, tarım alanları su altında kaldı. Su taşkınlarını önlemek için başlatılan çalışmalar sürdürülüyor.
Taşkınların artması üzerine Muş Alparslan Üniversitesi Afet Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. İskender Dölek, il merkezine bağlı Kıyık Köyü'nde incelemelerde bulundu. AFAD İl Müdürlüğü Jeofizik Mühendisi Serkan Dağdelen ve AFAD ekibinin de katıldığı incelemelerde harita ve uydu cihazı yardımıyla Muş'un risk haritası çıkarılıyor.
"SU KAYNAKLARINDAN UZAKLAŞMAK GEREK"
Su taşkınlarının yaşandığı yerin coğrafik yapısı ve yapılaşmayla ilgili gerekli tespitler yapıldığını aktaran Yrd. Doç. Dr. İskender Dölek, yaptıkları çalışmalarla ilgili şunları söyledi:
"Muş Ovası, aktif ve riskli bir yapıya sahip. Doğal özelliklerden dolayı Mart, Nisan, Mayıs aylarında taşkınlara uğruyor. Bu dönemde hava sıcaklığının sıfırın altında olmaması ve kar üzerinde düşen sağanak yağmur karın erime hızını artırıyor. Kil oranı bakımından yüksek olan toprakların suyu tutarak doğal drenajın bozulduğu yerlerde göllenmeler veya su birikmeleri şeklinde farklı boyutlarda insan yaşamını olumsuz etkileyen olaylar gözleniyor. Burada çıkardığımız profilde zaten güneye doğru eğimli bir alan, suyun akışı güneye doğru ama burada yol ve diğer yapılarla suyun akış yönü kesilince su belli alanlarda birikebiliyor. Yapılaşmanın ortama uyumlu ve suyun akış yönünü kesmeyecek şekilde gerçekleşmesi önem taşıyor. İl AFAD Müdürlüğü'nden arkadaşlarla haritalayarak, selin meydana geldiği yerleri çıkararak mevcut veri tabanı ve envanteri de güncellemeye çalışıyoruz. Sonra bilgisayar ortamında analizler yapılacak. Benzer alanlar tespit edilerek Muş'a ait tehlike ve risk haritalarının oluşturulmasına çalışacağız. Alt yapının yetersiz olduğu bu alanlarda insanların su kaynaklarından uzaklaşması gerekiyor. Pratikte yapılabilecek şey, mevcut yol ve yapıların uygun dizayn edilmiş olması."

DHA