Skandal sözleri ile gündeme gelen Batman Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Profesör Dr. Mustafa Aşkar, 3 gün önce görevinden ayrılarak, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde göreve başladı. Aşkar’ın kadrosunun Ankara Üniversitesi’nde olduğu, “Dekan” sıfatıyla Batman’da görev aldığı vurgulandı.  Batman’dan ayrılan Aşkar, daha önce de ders verdiği Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne “kesin dönüş” yaptı.

Batman Rektörü Profesör Dr.  Abdüsselam Uluçam, “Mustafa Aşkar Hoca yoğun olduğunu söyleyerek bizden ayrıldığını söyledi” dedi. A.Ü. İlahiyat Fakültesi yetkilileri, “Daha önce de bizde ders veriyordu. Dekan olunda Batman’a gitti, tekrar bize döndü” açıklamasını yaptı.

RTÜK DE HAREKETE GEÇİYOR


Öte yandan RTÜK de, skandal sözleri yayınlayan TRT için harekete geçti. RTÜK, kamuoyunda infial yaratan bu sözler nedeniyle TRT’nin bu yayınını incelemeye alacak. Hazırlanan rapor sonucunda da TRT’ye ceza verilip verilmeyeceği belirlenecek. RTÜK’ün AKP’li ve MHP’li üyeleri, TRT konusunda sık sık ittifak yapmış ve TRT’ye ceza verilmemesi, yönünde karar almışlardı.

İLAHİYATÇILARDAN O HOCAYA SERT TEPKİ


“Namaz kılmayan hayvandır” diyen İlahiyatçı Profesör Doktor Mustafa Aşkar’a ilahiyatçılardan da çok sert tepki geldi. “Haddini aşan, edeb dışı bir cümle” diyen ilahiyatçılar, “Kuran’a göre, günahkar da olsa, insana hayvan denilemez” diye konuştular. SÖZCÜ’ye açıklamalarda bulunan isimler şöyle dedi:

Mehmet Nuri YILMAZ: (Diyanet İşleri eski Başkanı): O söz talihsiz bir sözdür. İnsan hayvan denilir mi? Nitekim, Kuran-ı Kerim “Biz insanı en güzel şekilde yarattık” diyor. İnanan-inanmayan diye ayırmıyor. İnsan, hayvan olamaz. Günahkar da olsa, olamaz. İnsana hayvan yakıştırması yapılamaz.

Prof. Dr. Saim YEPREM: (Aydın Üniversitesi): O söz, edepli bir ifade değil. Ciddiye alınacak bir ifade de değil. İnsan, biyolojik olarak insan ya da hayvandır. İnsanı ya da hayvanı aşağılamanın bir anlamı yok. Ben şahsen o sözleri ciddiye almıyorum.  TV’lerde kimler neler söylüyor?

Doç. Dr. Doğan KAPLAN (Necmettin Erbakan Üniversitesi): Talihsiz bir beyan. Kendisini tanıyorum. Şen şakrak, hoş sohbet biridir. Ama elbette bu açıklaması hiçbir şekilde kabul edilemez. Söylediklerini ayete istinat etmesi de çok yanlıştır.

Adının açıklanmasını istemeyen Din İşleri Yüksek Kurulu'nun eski bir üyesi de, "Son derece haddini aşan, kabul edilemeyecek biz söz. Hiç bir şekilde tasvip edilemez" dedi.

SOSYAL MEDYADA TEPKİ


Aşkar’a sosyal medyada da tepki yağdı. Gelen eleştirilerden bazıları şöyle:
@AtillaTasNet
"Namaz kılmayan hayvandır!" Diyerek din mi öğretilir? Peygamber efendimiz böyle mi öğretti dini? Hem de TRT'de,vayy!
@mortifera
TRT'de canlı yayında "Namaz kılmayanlar hayvandır" diyen Batman Üniversitesi dekanı Mustafa Aşkar görevinden alınmalı.
@Hayalet_fan
TRT Hem vergilerimizden alınan ücretle yayın yapıyor hem de namaz kılmayanlara hayvan dedirtiyor! Yeter artık yeter
@fevri_sosyolog
yaradılanı severiz yaradandan ötürü deyip, namaz kılmayanlar hayvandır noktasına kadar geldiler. bi sonraki aşama merak konusu.
‏@sehvenhatali
Namaz kılmayan hayvandır diyebilmek hoşgörü dininden gelmektedir
@ttractatus
Kendi paramızla, kendimize hakaret ettiriyoruz.
TRT ekranlarında skandal yayın: "Namaz kılmayan hayvandır"
@falcon291
"Namaz kılmayan hayvandır." diyerek dine hizmet ettiğini zannedenlerin ülkesi zavallı Türkiye'm.
‏@belmayalcinn
"Namaz Kılmayan Hayvandır" hayvanlığımla gurur duyuyorum. Sizler gibi "insan" olmak bana hakarettir aslında.
‏@tyler_durden_s
TRT'nin son fetvası " Namaz Kılmayan Hayvandır " oldu. Neyse ki hoşgörü dini de hangi hayvan olacağımızı kendimiz seçebiliyoruz.

(Ali Ekber ERTÜRK-Deniz AYHAN)