BEYOĞLU Belediyesi'nin Taksim Meydanı'nda gerçekleştirdiği geleneksel iftar yemeğine katılan Başbakan Yardımcısı Numan
Kurtulmuş, 1915 olaylarıyla ilgili olarak "Kimse siyasi hesabı uğruna o günkü defterleri bir kez daha açma hakkına sahip değildir. O gün ne yaşandı, 1915'in hakikati nedir? Kim bunu öğrenmek istiyorsa hodri meydan… Bütün arşivlerimiz açıktır. Bütün dünyanın arşivleri de açılsın. Tarihçiler, bilim adamları 1915'in hakikatini ortaya çıkarmaya çalışsın" dedi.

Numan Kurtulmuş, Beyoğlu Belediyesi'nin tarafından Taksim Meydanı'nda her yıl geleneksel olarak verilen iftar yemeğine katıldı. Siyaset, sanat ve iş dünyası ile dini cemaat liderleriyle vatandaşların katılımıyla gerçekleşen iftar yemeğinin ardından bir konuşma yapan Kurtulmuş, Türkiye'nin birçok yerinde bombaların patladığı, birçok masum insanın oruçluyken acımasızca katledildiği, şehit edildiği bir ortamda, ramazanın barış ve huzur olduğunu yeniden hatırlamak için bir araya gelmenin önemine değindi. İftarda, farklı dinlerden, ırklardan insanların bir araya gelerek, barışa dua etmelerinin herkese, tüm ülkeye "ilaç gibi" geldiğini vurgulayan Kurtulmuş, buna vesile olan herkese teşekkür etti.

"BU COĞRAFYA BAŞTAN SONA KAN GÖLÜ HALİNE GELDİ"
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, bu coğrafyanın, acıların kol gezdiği bir coğrafya haline geldiğini aktararak, "Halbuki aslı selam, barış ve esenlik kökünden gelen Müslümanların büyük çoğunluğunu oluşturduğu bu coğrafyada barış içinde yaşanması, hepimizin en başta gelen dualarımızdan birisidir. Ama maalesef bir taraftan terör örgütleri eliyle, bir taraftan uluslararası anlamda planlarını uygulayan
vekalet savaşlarının sahiplerinin eliyle bu coğrafya baştan sona kan gölü haline geldi. Bunun ortadan kaldırılabilmesi için yeniden İslam'ın sahih inancının bir kere daha bu coğrafyada yürekten hissedilmesi lazım" diye konuştu.

"BU TOPRAKLARIN GAYRİMÜSLİM AHALİSİNE 'GAVUR' DENMEZ..."
İnsanların yaratılışta eşit olduğunu dile getiren Kurtulmuş, şöyle devam etti:
"Bu Anadolu topraklarında yaşayan gelenek, bu anlamda bütün gayrimüslim vatandaşlarımızı da kendisinin eşi olarak görmüş, onu kendinden ayırmamıştır. Bugün bu sofrada Müftümüz, Süryani Kilisesi, Ermeni Kilisesi ve Musevi Cematinin liderleri burada. Bütün farklı dinden insanlar sadece bugün bir araya gelmiyor. Bu Anadolu ve Rumeli topraklarında asırlardır farklı dinlerden insanlar, yan yana, omuz omuza aynı mahalleyi, kaderi, sofrayı paylaştı. Onun için örnek olsun diye söylüyorum, bizim dilimizde gayrimüslim kardeşlerimize 'gavur' demezler. Türkçe'de 'gavur', zalime, zulmedene verilen bir isimdir. Buradaki gayrimüslim kardeşlerimize, bu toprakların gayrimüslim ahalisine 'gavur' denmez ama Çanakkale'de bu memleketi işgal etmeye gelen zalimlere, emperyalistlere 'gavur' denir bizim lügatimizde."

"ORTADOĞU COĞRAFYASINI BİRAZ DAHA LİME LİME ETMESİNE MÜSAADE EDECEK DEĞİLİZ"
Konuşmasında Ortadoğu'da yaşanan olaylara değinen Numan Kurtulmuş, birilerinin, bir asır evvel yarım kalan hesabı tamamlamak istediğini dile getirdi. Kurtulmuş, "Birileri bu coğrafyayı biraz daha bölmek istiyor. Bu coğrafyanın Müslümanlarını, Ermenilerini, Kürtlerini, Araplarını, Acemlerini birbirinden ayırmak istiyor. Onlara da 'dur' demek hepimizin boynunun borcudur. Bu coğrafyanın insanları olarak da hepimiz, aynı tarihin insanları, aynı coğrafyanın, aynı geçmişin paydaşlarıyız. Güzel ve acı günlerimiz var ama tüm
tarihimiz bize, bu coğrafyaya aittir. Şimdi birilerinin çıkıp, bir asır önceki acıları kurcalayarak, zaten parçalanmış olan Ortadoğu coğrafyasını biraz daha lime lime etmesine müsaade edecek değiliz. Bir asır evvel bu coğrafyada yaşanan acılar, hepimizin acılardır. O zamanki Müslümanların, Ermenilerin yaşadıkları birlikte yaşadıkları acılardır. O zaman o acıları yaşayan herkes, büyük Osmanlı
Cihan Devletinin yurttaşlarıydı. Yani aynı medeniyetin çocukları, aynı coğrafyanın insanlarıydı" diye konuştu.

"1915'İN HAKİKATİ NEDİR? KİM BUNU ÖĞRENMEK İSTİYORSA HODRİ MEYDAN?
Kurtulmuş, bu insanların acılarını bir kez daha hatırladıklarını belirterek, "Ancak kimse kusura bakmasın, kimse siyasi hesabı uğruna o günkü defterleri bir kez daha açma hakkına sahip değildir. O gün ne yaşandı, 1915'in hakikati nedir? Kim bunu öğrenmek istiyorsa hodri meydan. Bütün arşivlerimiz açıktır. Bütün dünyanın arşivleri de açılsın. Tarihçiler, bilim adamları 1915'in hakikatini ortaya çıkarmaya çalışsın. Türkiye olarak, milletimiz, buna sonuna kadar açığız. Ancak o acıları zerre kadar yüreğinde hissetmeyenlerin, o acılarla
ne tarihi, ne kültürel ne de medeniyet olarak zerre miktar alakası olmayanların, bir asır sonra Türkiye'ye hesap ödetmeye kalkmalarına bu millet asla müsaade etmeyecek, asla prim vermeyecektir."

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın evsahipliğinde gerçekleşen iftara Numan Kurtulmuş'un yanı sıra eski AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Müezzinoğlu, AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, Galatasaray Spor Kulubü Başkanı Dursun Özbek, sanatçısı Ara Güler, edebiyatçı İskender Pala, İstanbul İl Müftüsü Rahmi Yaran, Ermeni Patrikhanesi Dinler Arası İlişkiler Sorumlusu Episkopos Sahak Maşalyan, Süryani Ortodoks Cemaati Ruhani Lideri ve Patrik Başvekili Metropolit Yusuf Çetin, Azınlık Vakıfları Temsilcisi Laki Vingas ile çok sayıda davetli katıldı.

DHA