AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Ömer Çelik, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Böyle bir başkanlık sistemini kan dökmeden bu ülkede gerçekleştiremezsiniz' sözlerini eleştirerek, "Sistem değişikliği konusunun içinden kan geçen bir cümleyle ana muhalefet partisinin genel başkanının ağzından çıkması vahimdir. Bir genel başkanın bir sistem değişikliği tartışmasını içinde kan geçen cümlelerle ele almaya çalışması son derece vahimdir. Umarız düzeltirler" dedi.

 

"TÜRKİYE MEŞRU BİR MÜCADELE YÜRÜTÜYOR"
Diyarbakır'da dün akşam düzenlenen ve 3 kişinin öldüğü bombalı saldırı üzerinden artan terör saldırılarına değinen Çelik, "Bu saldırıların vahşet boyutu, sivil halkı acımasızca hedef alması Türkiye'nin ne kadar büyük bir tehditle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Türkiye'nin demokrasisini, hukuk devletini tehdit eden bu hendek, barikat siyaseti karşısında; Türkiye kararlılıkla mücadele ediyor. Demokrasisini, sosyal barışını, hukuk devletini korumak için meşru bir mücadele yürütüyor" ifadelerini kullandı.

Terörle mücadele kapsamında yürütülen operasyonların hukuki çerçevede yapıldığını belirten Çelik, "Maalesef TBMM'de siyasetçi sıfatı taşıyıp da bu hendek ve barikatları halkın direnişi gibi çarpık bir kavramla meşrulaştırmaya çalışanları da bu dönemde gördük. Arkasından hendek ve barikat siyasetinin fiziksel olarak çökmesi karşısında bu üsluplarını değiştirmeye kalktılar. Ama demokrasiyle sivil siyasetle hiçbir alakası olmayan bu terör siyasetinin de ne şekilde iflas etmiş olduğunu; demokrasiyle özgürlüklerle hiçbir alakasının olmadığını görmüş olduk. Türkiye meşru bir mücadele yürütüyor. Evrensel standartlarda halkın can güvenliğini koruyan, Türkiye'nin meşru haklarını müdafaa eden, güvenlik güçlerinin azami titizlikle yürüttüğü bir mücadele yürütüyor" diye konuştu.

"ELİNDE DELİL OLAN ORTAYA KOYSUN"
Yabancı yetkililerin Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yürütülen terörle mücadele operasyonlarına ilişkin gerçeği yansıtmadığını belirttiği bazı değerlendirmelerini eleştiren Çelik, "Zaman zaman bazı yabancı yetkililerin şu şekilde suçlar işlendi, şeklindeki açıklamaları gereksiz yere, fazlasıyla yer buluyor. Elinde delil olan, elinde herhangi bir kanıt olan varsa tutsun, bunu gündeme getirsin. Gündeme getirdiği zaman da hep beraber değerlendirelim. Ama terörle mücadeleye gölge düşürmek için sivil katliamlar yapıldı, bodrumlarda insanların öldürüldüğü şeklindeki spekülasyonları yapanların bugüne kadar ortaya tek bir delil koyamadığını gördük. Birtakım yabancı yetkililere dayandırılarak yapılan açıklamaların, aslında gerçekçi açıklamalar olmadığını; sivil vatandaşlarımız konusunda bir hassasiyet yerine, Türkiye'nin hukuk devletini korumakla ilgili yürüttüğü bu meşru mücadeleye gölge düşürmek amaçlı siyasi eksenli açıklamalar olduğunu görmüş oluyoruz. Elinde kanıt olan varsa ortaya koysun. Yerde ceset sürükleyenleri nasıl takip ettiysek bunların da üstüne gideriz" açıklamasında bulundu.

"DAVUTOĞLU ZOR KARARLARIN ALTINA CESURCA İMZA ATMIŞTIR"
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun görevi bırakma kararına değinen Çelik, Davutoğlu'na hizmetlerinden dolayı AK Parti kadroları adına teşekkür ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sayın Genel Başkanımız, Başbakanımız bu kongrede aday olmayacağını açıkladı. Kuşkusuz Sayın Genel Başkanı'mız, Başbakan'ımız AK Parti'nin genel başkanlığını yürüttüğü süreç içerisinde, AK Parti'nin daha ileriye gitmesi için son derece önemli, son derece kıymetli çalışmalara imza atmıştır. Kendisi AK Parti kadrolarını, AK Parti'nin geleneklerine, kurumsal yapısına ve AK Parti'nin bugün ihtiyaç duyduğu politika güncellemelerine uygun şekilde son derece başarıyla yönetmiştir. Türkiye Cumhuriyeti'nin başbakanı olarak bu 20 aylık dönemde son derece zor kararların altına cesurca imza atmıştır. Çeşitli kritik noktalarda tereddüt etmeden kararlar almıştır. Basiret ve dirayetle ülkenin yönetimine başbakan olarak katkıda bulunmuştur. Bir kere daha Sayın Genel Başkanımıza, Başbakanımıza tüm AK Parti kadroları adına teşekkürlerimizi sunuyoruz. Kendisinin yaptığı çalışmalar her zaman müstesna bir kıymetle anılacaktır. Kendisiyle yakın çalışan kadroları olarak da mesai mefhumu tanımadan gerek genel başkan olarak üstüne düşen görevleri yerine getirmek bakımından gösterdiği performansı gerek başbakan Türkiye'ye daha çok hizmet etmek için gösterdiği gayreti hepimiz müşahede ettik. Görev yaptığı dönemler her zaman teşekkürle, şükranla anılacaktır"

"BU BİR BAYRAK YARIŞIDIR"
Basında ve özellikle sosyal medyada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu hakkında yapılan değerlendirmelere tepki gösteren Çelik, "Bu bir bayrak yarışıdır. Bu bayrak yarışının içerisinde Sayın Başbakanımız üstün gayretler göstermiş, önemli başarılara imza atmıştır. Bundan sonra da yeni kongrede seçilecek yeni genel başkan ve başbakan da aynı çalışmaları gayretle sürdürecektir. Fakat görüyoruz ki bu bayrak yarışı konusunda bütün kadrolarımızın sağduyulu açıklamalar yapmasına rağmen sosyal medyada birtakım örgütlü gruplar, kendilerine dosya diyen, grup diyen, kendilerine odak diyen farklı gruplar zaman zaman Sayın Cumhurbaşkanı'mıza zaman zaman Sayın Başbakan'ımıza karşı kendilerinin hadleri olmayan birtakım değerlendirmelerde bulunuyorlar" ifadelerini kullandı.

"KİMSENİN BAŞBAKAN'IMIZI TAHKİR ETMEYE HAKKI YOK"
Başbakan Davutoğlu'nu yıpratmaya yönelik yorumların yapıldığını dile getiren Çelik, Davutoğlu'nun incitilmesine izin verilmeyeceğini vurgulayarak, "Hiç kimse kendi kendine bir gruplaşma yaratarak, AK Parti resmi mekanizmalarının dışında bir gruplaşma yaratarak, AK Parti'nin onayını almadan birtakım çalışmalar yaparak, AK Parti adına konuşamaz. Kimsenin Başbakan'ımızı olumsuz değerlendirmelerle ele almaya ya da tahkir etmeye hakkı yoktur. Haddi de değildir. Birtakım aslı astarı olmayan kulis haberlerine dayanarak Sayın Başbakan'ımızı yıpratmaya, eleştirmeye, incitmeye çalışan bütün bu değerlendirmelerin AK Parti kadroları tam olarak karşısındadır. Bizim dışımızda birilerinin çıkıp da bizim değerlerimizi bu şekilde yıpratmaya hakkı yoktur. Sayın Ahmet Davutoğlu da Başbakan'ımız olarak AK Parti'nin bir değeri, kıymetidir. Hiç kimsenin birtakım kulis haberlerine dayanarak başarılı bir başbakanlık dönemi geçirmiş olan AK Parti'nin bir değerini bu şekilde yıpratma çabasına içine girmesinin hiçbir anlamı yoktur" diye konuştu.

"AK PARTİ SORUNSUZ BİR GEÇİŞ YAPACAK"
Başbakan Davutoğlu'na yönelik sosyal medyada yer alan eleştirileri kınadıklarını belirten Çelik, "Tek tek bu Twitter hesaplarını, sosyal medya hesaplarını ya da sosyal hayattaki bazı oluşumları ya da bazı açıklamaları değerlendirmeyeceğim. Hiçbirine kıymet vermiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı'mıza Sayın Başbakan'ımıza bu şekilde saldıran bu hesapların hiçbirinin AK Parti kadrolarının gözünde bir kıymeti yoktur. AK Parti resmi mekanizmaları ortadadır. AK Parti bir ve bütündür. Bu Sayın Cumhurbaşkanı'mızın cumhurbaşkanlığı makamına geçmesinden sonra da AK Parti bu ilkelerle, Sayın Ahmet Davutoğlu'nun genel başkanlığı ve başbakanlığı dönemine sorunsuz bir geçiş yapmıştır. Bundan sonra da sorunsuz bir geçiş yapacaktır. AK Parti'nin kongre sloganı olan 'Kutlu yürüyüşe devam' ilkesinin altını doldurmaya devam edecektir. Biz AK Parti'nin değerlerinden, değerli ve kıymetli insanlardan hiçbir şekilde vazgeçmeyiz. Bu yaklaşımlarda bulunanları kınıyoruz" açıklamasında bulundu.

"AK PARTİ MYK'SI VE ÜST KURUL ÇALIŞMALARI YÜRÜTECEK"
AK Parti'deki kongre süreciyle ilgili açıklamalarda bulunan Çelik, geniş istişare yönteminin AK Parti'nin bir geleneği olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Yeni genel başkanın kim olması gerektiği konusunda AK Parti'nin gelenekselleşmiş yöntemleriyle istişare yapılacaktır. MYK, MKYK, milletvekilleri, il başkanları, belediye başkanları ve ihtiyaç duyulursa başka birimlerimizin de görüşleri alınacaktır. Geniş bir istişare çerçevesi içerisinde bunu MKYK adına AK Parti MYK'sı ve AK Parti'yi kongreye götürecek olan üst kurul kendi içerisinde bu çalışmaları yürütecek. İstişareleri kongreden birkaç gün öncesine kadar tamamlayacaktır"

"YÖNETİCİ KADROLARININ YÜKSEK PROFİLLİ OLMASI İCAP EDER"
AK Parti Ankara Milletvekili Aydın Ünal'ın yeni başbakan adayı için dile getirdiği 'düşük profil' ifadesi üzerinden başlayan tartışmalara değinen Çelik, konuşmasında şunları kaydetti: "Herhangi bir şekilde profil tartışması yapmaya gerek yok. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bütün yönetici kadrolarının yüksek profilli ve yüksek nitelikli olması icap eder. AK Parti Genel Başkanlığı da son derece stratejik bir makamdır. Başbakanlık da son derece yüksek nitelik gerektiren bir makamdır. Düşük profil diye bir tartışma söz konusu olmaz. Bu tip polemiklere girmeye gerek yok"

"ANA MUHALEFET PARTİSİNİN GENEL BAŞKANININ AĞZINDAN ÇIKMASI VAHİM"
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun TOBB Genel Kurulu'nda yaptığı 'Böyle bir başkanlık sistemini kan dökmeden bu ülkede gerçekleştiremezsiniz' açıklamasını eleştiren Çelik, "Maalesef bizi çok üzen ve çok şaşırtan bir açıklama Sayın Kılıçdaroğlu'ndan geldi. Sayın Kılıçdaroğlu içinde 'kan' geçen bir cümle kurdu. Sistem değişikliği konusunun içinden kan geçen bir cümleyle ana muhalefet partisinin genel başkanının ağzından çıkması vahimdir. Klasik bir CHP politikasıyla içerik tartışmasından kaçıyorlar. İçerik tartışmasına girmemek için Anayasa Uzlaşma Komisyonu masasını deviriyorlar. Arkasından da her zaman yaptıkları için sistem tartışmasını rejim tartışmasına çevirmek istiyorlar" dedi.

"AK PARTİ'NİN REJİMLE BİR PROBLEMİ YOK"
CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun başkanlık sistemine yönelik ifadelerini değerlendiren Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "AK Parti'nin rejimle bir problemi yok. Türkiye'de konuştuğumuz bir sistem tartışmasıdır. Bu konuda yetkin bir düzenlemeye gidilmesi konusunda bir mutabakat var. Düzenlemenin ne şekilde olması gerektiğiyle ilgili farklı görüşler olabilir. Bunların açık bir şekilde toplumun önünde tartışılması gerekir. Buna kan dökülür gibi cümleler kuranlar karar vermeyecek. Buna milletin kendisine karar verecek. Bir genel başkanın bir sistem değişikliği tartışmasını içinde kan geçen cümlelerle ele almaya çalışması son derece vahimdir. Umarız düzeltirler"  DHA