TOKAT'ın Turhal İlçesi'nde 15 yaşında olan 55 öğrenci, Çanakkale Zaferi'nin 101'üncü yıldönümü dolayısıyla ellerine kına yakılarak Çanakkale'ye gönderildi.
Turhal Belediyesi Çanakkale Zaferinin 101'incü yıldönümü dolayısıyla ilkini geçen yıl başlattığı 'Asım'ın nesli Onbeşliler Çanakkale'ye gidiyor' etkinliğini bu yıl da sürdürme kararı aldı. Çanakkale'de düzenlenecek olan anma programa katılmaya gidecek 2001 doğumlu öğrencilerden 1180'i başvurdu. Başvuran öğrencilerden kafile olarak ayrılarak belirli günlerde Çanakkale'ye götürülmesi kararlaştırıldı. Bu kapsamda belirlenen 55 öğrenciye aileleri tarafından ellerine kına yakılarak, temsili olarak askeri kıyafet giydirildi. Bu akşam saatlerinde yola çıkacak olan 55 öğrenci için kent merkezinde de program düzenlendi. Programa katılan AK Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu ve Turhal Belediye Başkanı Yılmaz Bekler, temsili olarak bazı öğrencilerin ellerine kına yaktı.
"AYNI DUYGUYU YAŞATMAYA ÖNEM GÖSTERDİK"
Etkinliğin ilkini geçtiğimiz yıl yaptıklarını söyleyen Turhal Belediye Başkanı Yılmaz Bekler, "Bu sene bin 180 tane öğrenci planladık. Ama başvuran tüm 'onbeşlileri' götürüyoruz. Ancak bunu her ne kadar Turhal Belediyesi organize etmiş olsa da bu Tokat'ın bir organizasyonudur. Geçen yıl bin 380 tane 15 yaşında olan çocuğumuzu götürmüştük, bu sene de 1180 tane çocuğumuzu götüreceğiz. Ayrıca tüm gazi ve şehit ailelerini götüreceğiz. Biliyorsunuz Tokat'ta meşhur bir ağıt vardır. 'Hey onbeşli onbeşli, Tokat yolları taşlı, Onbeşliler gidiyor kızların gözü yaşlı' Takdir edersiniz ki o dönemde Türkiye'nin her tarafından 15 yaşındaki gençler cepheye gitmişler ve şehit düşmüşlerdir. Ancak hiç bir yerde Tokat'ta yazıldığı gibi böyle bir ağıt yazılmamıştır. Çünkü Tokat Çanakkale'de en fazla şehit veren illerimizden bir tanesidir. Yüz yıl sonra biz 15 yaşındaki çocuklarımıza askeri kıyafetler giydirerek, avuçlarına kına yakarak, Kuranı Kerim'le uğurlayarak 100 yıl önce dedelerimizin hangi duygularla uğurlanmışlarsa aynı duyguyu yaşatmaya önem gösterdik" dedi.
"100 YIL ÖNCESİNİN HESABINI GÖREMEYE ÇALIŞIYORLAR"
Milletvekili Zeyid Aslan ise 100 yıl önce Tokat'tan Çanakkale'ye 'onbeşlileri' gönderdiklerini belirterek, şöyle konuştu:
"Bu vatanı işgal etmeye çalışanlara karşı, vatanın milletin namusunu korusunlar diye. 100 yıl sonra Tokat'ın Cumhuriyet meydanında yine 'onbeşlileri' Çanakkale'ye gönderiyoruz. 100 yıl önce bu milleti yok etmeyi başaramayanlar 100 yıl sonra yeniden Türkiye'yi her bir köşeden kuşatıp 100 yıl öncesinin hesabını görmeye çalışıyorlar. Ama bizlerde böyle 'onbeşliler' olduğu sürece Allah'ın izniyle ne 100 yıl önce bu hesabı görebildiler, ne de 100 yıl sonra bu hesabı göremeyecekler. Burada 'onbeşlileri' uğurlarken Türkiye'nin tüm düşmanlarına yeniden haykırıyoruz. Yenileceksiniz, bu milletin önünde yeniden diz çökeceksiniz ve hep beraber toplanıp cehenneme sürüleceksiniz."
Çanakkale'ye gidecek olan 'onbeşliler' ise oldukça mutlu ve heyecanlı olduklarını belirtti.

DHA