ASUMAN ARANCA/ANKARA

Veysel Kösele, YAŞ kararı ile terfi etti ama telefon dinlemeleri, Kösele’in örgüt tarafından terfi ettirildiği algısına dönüştürülüp servise sokuldu. Kösele bu davadan 5 gün hapis yatmıştı.

SORUŞTURMA BAŞLAMADAN DİNLEME


İzmir’deki davayı kurguladıkları iddiasıyla 68 kişi hakkında hazırlanan iddianamede, Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele’nin kumpas dosyasına nasıl dahil edildiği anlatıldı. Kumpas davasına örgüt yöneticisi olarak giren Foça eski Kaymakamı’nın kızı Safiye Köten, soruşturma başlamadan önce sahte isimle dinlemeye alındı. Köten’in asker arkadaşları üzerinden sahte örgüt ile irtibat kurulmaya başlandı.

SUÇMUŞ GİBİ GÖSTERİLDİ


Köten’in, Üsteğmen Onur Süer ile yaptığı görüşmeler suç içermemesine karşın polis fezlekesine eklendi ve Süer de herhangi bir şüpheliyle irtibatının bulunmamasına karşın aynı iddialarla dinlemeye alındı. Köten ve Süer arasında geçen bir telefon görüşmesinde, önceden tanıdıkları Oramiral Kösele’nin terfisine sevinmeleri suçmuş gibi gösterildi.

ADI ALGI İÇİN KULLANILDI


İddianamede, Köten’in Foça Kaymakamı’nın kızı olması nedeniyle protokol gereği amiral Kösele ve ailesi ile tanıştığı, Kösele’nin eşinden ‘’İnci teyze’’ diye bahsettiği kaydedilerek, şöyle denildi:

“Süer’in ise daha önceden Foça’da görevli üsteğmen olduğu, her iki şahsın da Kösele’yi tanıdığı anlaşılmaktadır. YAŞ kararları TV kanallarında da yayınlandıktan sonra, telefon görüşmelerinde bu iki şahsın terfi kararı hakkında konuştukları görülmüştür. Amiral atamasına etki edebilecek bir örgütün, astsubay-subay şahsılardan bilgi belge temin edebilmek için yaklaşık 100-200 Türk Lirası karşılığında fuhuş yapıyor olduğu iddiası hayatın olağan akışına aykırıdır. Üsteğmen rütbesinde bulunan Onur Süer’in eski komutanı, Safiye Köten’in ise babasının görevi dolayısıyla ailece tanıştığı ve ortak tanıdıkları olan Kösele’nin ataması hakkında bu şekilde konuşmalarının şüpheli olarak değerlendirilmesi ve iletişim tespit tutanağına dönüştürülmesi, bu durumu başlı başına şüpheli kılmaktadır. Dolayısı ile Veysel Kösele’nin isminin özellikle algı oluşturulmak için kullanıldığı anlaşılmıştır”


BU KONUŞMA YÜZÜNDEN TUTUKLANDI




Donanma Komutanı Kösele, askeri casusluk kumpası kapsamında 5 gün tutuklu kalmıştı. İddianamede, Kösele’nin adının geçtiği ve suçmuş gibi gösterilen konuşma şöyleydi: KÖTEN: "Eee Kıristin napıyo? Geliyo mu arada?" SÜER: “İşte Ekim’de gelecek. Ekim başında, temelli gelecek herhalde. (…) şey o Veysel, Veysel Kösele terfi etti" KÖTEN: “Evet daha bugün konuştum İnci teyzeyle SÜER: "Hımm seviniyorlar mı?" KÖTEN: “Tabi canım çok mutlu"