BURSA Büyükşehir Belediyesi ve BEBKA tarafından Türk Hava Yolları ana sponsorluğunda yapılan 5’inci Bilim Şenliği’ne akın edenler bir birinden ilginç projelerin yer aldığı stantları gezdi. En çok ilgi gören, Türk Hava Yolları’nın standa koyduğu yolcu uçağı simülatörü oldu. Pilot olma hayali taşıyan çocuklar ve yetişkinler simülatör uçak kullanmanın keyfini yaşadı.
TÜBİTAK, Uludağ Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Milli Eğitim Bakanlığı, CLK Uludağ Elektrik, tarafından desteklenen 'Çevre ve Enerji' başlıklarının ana temasını oluşturduğu THY Bursa Bilim Şenliği’nin son gününde çok sayıda kişi Merinos Parkı'na akın etti. Bir birinden ilginç projelerin sergilendiği şenliğe gelenler en çok ilgiyi Türk Hava Yolları’nın uçak simülatörüne gösterdi. Pilot olmak isteyen gençler ve yetişkinler, simülatör uçağın kokpitine binerek uçak kullanmanın heyecanını yaşadı. Talebin fazla olması sebebiyle THY standındaki yetkililer, simülatörü kullanmak isteyenlerin isimlerini listeye yazdı. 5 dakika boyunca simülatörü kullananlar, uçak kullanmanın zevkli olduğunu söyledi.
THY Uçuş Eğitim Pilotu Yakup Oğuz, "Uçak kullanmak ayrı bir ustalık. Ama buraya gelenler çok eğlenceli bir gün geçiriyorlar. Uçak kullanmanın keyfini çıkarıyorlar" dedi.
"FACEBOOK VE TWITTER’E RAKİP OLACAĞIM"
Şenlikte internet dünyasında için gerçekleştirdiği buluşu sergileyen Gökada Koleji lise 4’üncü sınıf öğrencisi Sertan Helvacı, "Yaptığım uygulamanın Türkiye ve dünyada benzeri yok. Yaptığım çalışmayla belli alanda uzmanlaşmış insanlar buraya toplanıyor. İlgi alanınıza göre kimin, hangi alanda uzman olduğu ve nerede olduğunu bu sistem sayesinde görebiliyorsunuz. Böylelikle alanında uzman olanlarla buluşabiliyorsunuz" diye konuştu.
Uygulamasının Microsoft tarafından ilgi gördüğünü ifade eden Helvacı, uygulamayı daha da geliştirerek Facebook ve Twitter’e rakip olacağını iddia etti.
"EVE FATURA GELMEYECEK"
Şenlikte kendi geliştirdiği teknolojisi sergileyen Sivas Endüstri Meslek Lisesi Teknik Öğretmeni Hikmet Şahin, tamamen milli olan sistem sayesinde artık ev ve işyerlerine elektrik, su, doğalgaz faturası gelmeyeceğini söyledi. Geliştirdiği teknolojiyle faturalar, kişinin e-mail adresi veya cep telefonuna SMS olarak geleceğini kaydeden Şahin, "Bu sistem Avrupa’da yaygın kullanılıyor. Sayacın içinde yer alan sim kart sayesinde aboneler, hangi saatlerde, hangi tarihlerde, ne kadar elektrik, su, doğalgaz kullandığını internet üzerinden görebilecek. Dağıtım şirketleriyle bağlantılı sistem sayesinde elektrik, su, doğalgaz faturasını yazmak için kimse kapınızı çalmayacak. Faturalar e-mail ortamında ya da vatandaşın telefonuna mesaj olarak gelecek. Sistem sayesinde de kaçak oranlarının önüne geçilecek. Bu sistemin bedeli 350 lira. Avrupa’da bu sistem 3 bin Euro" dedi.
ALKOLLÜ ARAÇ KULLANMAK TARİH OLUYOR
Bulduğu sistemle alkollü araç kullanımından kaynaklı kazalara son verilmesini hedefleyen Özel Ülkem Koleji Fen Bilimleri Öğretmeni Aslı Okçu, alkollü araç kullanımından kaynaklı kaza ve ölümler olduğunu belirterek, "Bu sistemle sürücü araca bindiği zaman alkolmetrenin bulunduğu yere üfleyecek. Kişi alkollü ise araç çalışmayacak. Arka veya yan koltukta yolcu olarak oturanların bu sistemi kötüye kullanmalarına karşı da her koltukta ağırlık sensoru olacak. Sürücü dışında koltuklarda oturanlar alkol metreye üflemeye kalkarsa araçtaki sensorlar devreye girecek ve sürücü kötü niyetini kullanamayacak" diye konuştu.
HASTASI OLANLARA RAHATLIK
Engelli veya yatalak olan hastalar için su çekmeyen bez üreten Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Hemşiresi Esma Şen, kişilerin hastasını yerinden oynatmadan yıkayacağını söyledi. Tek kullanımlık olan hasta bezinin piyasada 30 liraya satıldığını hatırlatan Şen, "Hastanın altına serilen bezin gideri de var. Suyu da çekmiyor. Yatalak hastası olanlar ve yoğun bakımda yatan hastaların yıkanması için bu bez çok kullanışlı" dedi.

DHA