DİYARBAKIR’da Yeni İhya-Der Başkanı ve Hüda-Par üyesi Aytaç Baran’ın, evinin önünde silahlı saldırıda öldürülmesinin ardından çıkan olaylarda, 3 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle ilgili 16 tutuksuz sanığın yargılandığı davada, 26 yaşındaki Mehmet Dağ, ‘Silahlı terör örgütüne üye olma’ suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Bu suçlamadan beraat eden sanıklardan 2'si ise ruhsatsız silah bulundurmaktan 5'er yıl 10'ar bin lira para cezasına çarptırıldı.
Güvenlik nedeniyle alındığı Kayseri 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün devam eden duruşmaya, tutuksuz sanıklar katılmadı. 5’inci celsede kararını açıklayan mahkeme heyeti sanıklardan Mehmet Dağ’a, ‘Silahlı terör örgütüne üye olma’ suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası verirken, diğer tüm sanıklar bu suçtan beraat etti.
Sanıklardan Furkan Ö. ve Yunus D. hakkında, ‘Ruhsatsız silah bulundurmak’ suçundan 5’er yıl hapis 10’ar bin TL adli para cezasına hükmeden mahkeme, Yunus T, Mehmet Y. ve Serkan D’ye de aynı suçtan verdiği 10’ar ay hapis ve 500’er TL adli para cezasının hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Sanık İshak A. ise, yine ‘Ruhsatsız silah bulundurma’ suçundan 10 ay hapis ve 500 TL para cezası veren mahkeme, bu cezayı da erteledi.
OLAY NASIL OLMUŞTU?
Geçen 9 Haziran'da Diyarbakır’ın merkez Yenişehir İlçesi Şehitlik Mahallesi Gençlik Destek Merkezi önünde, kimliği belirlenemeyen kişilerce açılan ateş sonucu ağır yaralanan Yeni İhya-Der Başkanı ve Hüda-Par üyesi Aytaç Baran, kaldırıldığı Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybetti. Baran’a yönelik silahlı saldırının ardından, olay yeri ve çevresinde terör örgütleri PKK/KCK ile Hizbullah üyeleri arasında çatışma çıktı. Ardından, Şehitlik Mahallesi 191 Sokak'ta Bayram Özelçi, Bayram Dağtan ve Mehmet Emin Ensen de silahlı saldırı sonucu öldürüldü.
Güvenlik güçlerince yapılan çalışmalarda gözaltına alınan 16 kişiden 13'ü tutuklandı, 3'ü tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 16 sanık hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olma, ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma, sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermilerin satın alınması, taşınması, bulundurulması, 6136 sayılı yasaya muhalefet' suçlarından dava açıldı. Güvenlik nedeniyle alındığı Kayseri 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 4 Şubat’ta görülen 4’üncü duruşmada, tüm tutuklu sanıklar tahliye edildi.

DHA