GAZİANTEP, (DHA) - GAZİANTEP Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Suriye meselesinin iyi analiz edilmesi ve soruna akılcı çözülmer getirilmesi gerektiğini söyledi.
Gaziantep Üniversitesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi ve Hür Akademisyenler Derneği işbirliğiyle `Göç` adlı sempozyum düzenlendi. Gaziantep Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyuma; Gaziantep Üniversitesi Rektörü Yavuz Coşkun, Suriye Geçici Hükümeti Başbakanı Ahmet Toma, Hür Akademisyenler Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Gür ile akademisyen ve öğrenciler katıldı. Sempozyumun açılışında konuşan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Yavuz Coşkun, Ortadoğu coğrafyasının çok kaygan bir zemin olduğunu söyledi. Ortadoğu’da inşa edilmek istenen kardeşlik projelerinin akamete uğratılmak istendiğini anlatan Coşkun, şöyle dedi:
"Meseleyi iyi analiz etmek ve akılcı çözümler getirmek zorundayız. Yarının siyasal olarak ne olacağı değil biz kendimize düşeni çeşitli planlarla ortaya çıkarmak zorundayız. Çünkü bu Ortadoğu coğrafyası çok oynak bir zemin. Ortadoğu’daki halkların kardeşliği projesi akamete uğratılmak isteniyor. Bazı diktatörler tarafından, dünyada hükümran olmak isteyen ülkeler tarafından. Öyle bir noktaya getiriliyor ki Arap baharı mı? Yoksa Arap sonbaharı olarak nitelenebilecek o sürecin Türkiye’yi nasıl etkileyebileceği, Türkiye’de de nasıl karşılanacağı konusunda da ciddi projeler üretildiğini görüyoruz. Bu anlamda terörist eylemler, IŞİD, PKK gibi unsurlarla ülkenin gökyüzünü karartmaya çalışıyorlar. Kardeşlik duygularını zedeleyip insanları birbirine düşman etmeye çalışıyorlar. Ama burada bir irade var. İnşallah sonumuz aydınlık ve hayır olacak."
Suriye Geçici Hükümeti Başbakanı Ahmet Toma ise Suriye’de bu tarz sempozyumların devlet tarafından engellenmeye çalışıldığını söyledi. Yapılan çalışmayı çok önemli bulduğunu belirten Toma, sempozyumdan çıkacak sonucu gelecek nesillere aktaracaklarını kaydetti.
Hür Akademisyenler Derneği Başkanı Ali Gür ise ‘Barış için Akademisyenler İnisiyatifi’ bildirisine destek veren akademisyenlerin hükümetin güvenlik adına yapmış olduğu şeyleri katliam olarak gördüğünü söyledi. Kendilerinin de bu bildiri karşısında yeni bir bildiri yayınladıklarını aktaran Gür, şöyle konuştu:
"Kendi milletine kem gözle bakan ve güvenlik adına yapılmış şeyleri maalesef katliam olarak gören bildiri üzerine biz de duramazdık. Toplum nezdinde de kamuoyunda da vicdani sorgulamayı yapan ve insanları gerçekten insanlığa çağıran, devleti uyanıklığa, akademisyenleri de kendi hadlerini bilmeye ve aynı zamanda da topluma bilgi vermeye yönlendirmek üzere kampanya yaptık. Sonuçta da çok güzel bir yeni görüş oldu. Sağduyulu vatan evlatlarının vatanını milletini seven akademisyenlerin de olduğunu göstermek istedik."
DHA