Saygı Öztürk / ANKARA

Cizre’de yaralıların olduğu iddia edilen evde PKK’nın dağ kadrosundan iki önemli ismin bulunduğunu belirten komutan, “Dertleri o iki terörist. Adım adım yaklaşıyoruz” dedi

Şırnak’a bağlı 140 bin nüfuslu Cizre İlçesi’nden yaklaşık 80 bin kişi zorunlu olarak göç etti. Olaylar daha çok Sur, Nur ve Cudi mahallelerinde yaşanıyor. Güvenlik birimleri şimdi tam anlamıyla Sur Mahallesi’nde içinde yaralıların da olduğu öne sürülen bir eve kilitlenmiş durumda. Gelişmeleri yakından izleyen bir komutan, o evde neler olduğunu SÖZCÜ’ye anlattı:

VEKİLİN ‘YARALI VAR’ DİYE VERDİĞİ ADRES TUZAKLI ÇIKTI
­HDP’li vekil Faysal Sarıyıldız’ın, “Yaralı var” diyerek güvenlik güçlerine 3 adres ilettiğini belirten komutan, “Adreslerden ikisinden bubi tuzağı çıktı” dedi.


 

ROZAN İLE MAMO: Cizre’de terör olaylarının sonuna gelindi. Yürütülen operasyonlar kapsamında Sur Mahallesi’nde, terör örgütünün dağ kadrosundan 12 olmak üzere gençlik yapılanmasında yer alan teröristler de var. Ama örgüt için önemli olan, o binada bulunduğunu bildiğimiz “Rozan” kod adlı kadın teröristle, “Mamo” kod adlı Cizre sorumlusu olan teröristtir. Bunların güvenlik güçlerinin eline geçmemesi örgüt açısından önem taşıyor. Örgütün Avrupa’daki liderlerinden Sabri Ok ile Kandil’deki üst düzey yöneticileri arasında yapılan telefon konuşmalarından anlıyoruz. Gerekirse o binada bulunan herkesin feda edilmesini, ancak ‘Rozan’ ve ‘Mamo’nun mutlaka oradan çıkarılmasının, güvenlik güçlerinin eline geçmemelerinin önem taşıdığını söylüyorlar. Bizim için de orada bulunan bu iki kişi, özellikle ‘Mamo’ önemli.
TESLİM OLAMIYORLAR: O binada bulunan teröristler, günlerdir etrafları sarılı olduğu için artık teslim olmak istiyorlar. Ancak, ‘Rozan’ ve ‘Mamo’ ile örgütün dağ kadrosundan gelenler, teslim olmaya karşı çıkıyor. Bunun için gençlik yapılanmasında yer alan teröristlerin telefonlarını da toplamışlar. Bunlardan birisi telefonunu gizlemiş olacak ki, ailesine telefon etmeyi başarıyor. Onlara, “Biz teslim olmak istiyoruz ama öldürülmekle tehdit ediliyoruz” diyor. Gençlik kanadından iki kişi teslim olacaklarını söyleyince, diğer teröristler tarafından vuruldu.
ASKERİN KORKUSU: Teröristlerin bulunduğu ana binanın çevresindeki 8-9 binada yine teröristler bulunuyor. Her binada 5’erli, 6’şarlı gruplar bulunduğuna ilişkin bilgiler var. Bu binalardan güvenlik güçlerimize ateş edilmesine rağmen, biz mümkün olduğunca karşılık vermemeye çalışıyoruz. Bunun nedeni de o binalarda zorla ya da gönüllü olarak bekletilen sivillerin bulunmasıdır. Etraflarını sarıp o binalarda bulunan teröristlerin mühimmatının, suyunun, ekmeğinin bitmesini bekliyoruz. Terörist de olsa, o kişileri sağ yakalamak birinci önceliğimizdir.
ADIM ADIM YAKLAŞIYORUZ: Teröristlerin ağırlıklı olduğu binaya da adım adım yaklaşıyoruz. Nereden ateş edileceğinin belli olmadığı bir ortamda görev yapıyoruz. Teröristlerin bulunduğu ana binaya güvenlik güçlerimiz başlangıçta 700 metre uzaklıktaydı. Şu anda binaya uzaklığımız 150 metreye kadar inmiş durumda. Oradan kaçıp kurtulmaları mümkün değil. Etraflarındaki çember daraltılıyor. Diğer binalarla aralarını da bölüyoruz.
SIRTIMIZDA TAŞIRIZ: Eve 150 metre uzaklıkta Sağlık Bakanlığı’na bağlı ambulanslar, askeri ambulanslar, belediyeye ait ambulans hazır bekletiliyor. Teslim olmaları için megafonla sürekli anonslar yapıyoruz. Onlardan, ‘yaralıların bir an önce hastaneye götürülmesi için teslim edilmesini’ istiyoruz. Ancak kimseyi teslim etmiyorlar. Anonslarımız arasında ‘Ambulansların gelmesini istemiyorsanız, yaralıları verin sırtımızda hastaneye taşıyalım’ diyoruz. Buna rağmen yanaşmıyorlar.