Milli İstihbarat Teşkilatı’nın Emniyet Genel Müdürlüğü ile paylaştığı istihbarat notu, Özdemir Sabancı suikastının “firari” zanlısı İsmail Akkol’un (44) adını 20 yıl sonra yeniden gündeme getirdi.

Kamil ELİBOL

Yunanistan’da 27 Temmuz 2015’te cezaevinden şartlı tahliye edilen DHKP-C militanları İsmail Akkol, Harika Kızılkaya, Fadik Adıyaman, Şerif Turunç, Emin Sakalı, Mustafa Yılmaz, Bilgehan Karpat, Sinan Oktay Özen, Mustafa Lafçı ve Hasan Koşar’ın illegal yollardan Türkiye’ye sızmış olabileceği değerlendiriliyor. Kılık değiştirerek ve sahte kimliklerle Türkiye’de sızmış olabilecekleri öngörülen DHKP-C eylem timine karşı MİT ve Emniyet İstihbaratı operasyonlar başlattı. İstihbarat raporunda, 19-22 Aralık 2000 tarihleri arasında gerçekleştirilen “Hayata Dönüş Operasyonları” ile sonrasında “F Tipi Cezaevleri sistemine karşı yürütülen ölüm oruçları sırasında ölen örgüt mensuplarının anısına yapılacak bir eylemin’’ örgüt içinde “sembolik” önem taşıdığına dikkat çekildi.
DHKP-C örgütü, Hayata Dönüş operasyonlarından sorumlu tuttuğu dönemin; İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Ali Suat Ertosun, eski Jandarma Harekat Başkanı emekli Tümgeneral Osman Özbek’in de aralarında bulunduğu isimleri yıllardır hedef listesinde tutuyor. Daha önce Adalet eski Bakanı Hikmet SamiTürk’e, Bilkent Üniversitesi’nde DHKP-C tarafından canlı bomba eylemi düzenlenmek istenmişti.

TÜRKİYE’YE İADE EDİLMEDİ

20 yıl sonra yeniden sahneye çıkan İsmail Akkol, Türkiye’nin Kırmızı Bülten ile aramasına rağmen Yunanistan tarafından iade edilmedi. 2000 yılında Çetin Bayır kimliği ile siyasi iltica talebi Yunanistan tarafından kabul edilen Akkol, 10 Şubat 2014’de Atina’daki Genadiu Sokağı’nda bulunan cephanelik dolu bir eve yapılan baskında tutuklanmıştı. Akkol, 9 Ocak 1996’da Sabancı Center’in 25’inci katında Sabancı Holding Yönetim Kurulu üyesi Özdemir Sabancı, Toyota SA Genel Müdürü Haluk Görgün ve başkanlık sekreteri Nilgün Hasefe’yi öldürmüştü. Türkiye’yi sarsan suikastin ardından İsmail Akkol ile Sabancı Center’de “çaycı” olarak çalışan Fehriye Erdal birlikte yurtdışına kaçmıştı.