Ankara 12. Sulh Hu­kuk Mah­ke­me­si, kri­tik ka­ra­rı ver­di ve partide ola­ğa­nüs­tü ku­rul­tay ta­le­bi­ni ka­bul et­ti. İlk yo­rum, “MH­P’­de li­der de­ği­şir­se, mer­kez sağ­da­ki AKP he­ge­mon­ya­sı bi­te­r” ol­du. Lider adaylarından Meral Akşener, se­vin­ci­ni, “A­da­let mül­kün te­me­li­di­r” sö­züy­le pay­laş­tı. Sinan Oğan, “Kon­gre­ mayısta” de­di. Devlet Bah­çe­li, “MH­P’­yi tes­lim et­me­m” resti çek­ti.

Kamil ELİBOL - Asuman ARANCA / ANKARA


Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, MHP muhaliflerinin olağanüstü kongre yapılması talebini kabul etti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise kararın ardından “Olağan kongrenin dışında kimse olağanüstü kongre beklemesin. Onlar kullandı şimdi de biz yargı yolunu kullanacağız, yolu açık” dedi.

Saat 14.30’da başlayan kayyum davası 45 dakika sürdü. Mahkeme, olağanüstü kongrenin toplanması amacıyla hazırlık yapmaları için MHP üst kurul delegeleri Ali Sağır, Ayhan Erel ile Mehmet Bilgiç ve Turhan Yaldır’ı (yedek) görevlendirdi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın kararı temyize götüreceklerini açıkladı. Muhaliflerin avukatları ise “Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’na göre Genel Merkez Yargıtay’a başvursa dahi, bu kongrenin toplanma sürecini durdurmaz” yorumunu yaptı.

KARARA SAYGI DUYUYORUZ

Genel Başkan Devlet Bahçeli ise akşam saatlerinde yaptığı açıklamada “Kimse olganüstü kongre beklemesin” çıkışında bulundu. Bahçeli’nin açıklaması şöyle: “Mahkeme kararına saygı duyuyoruz. Yargıtay yolu açık. Kolay kolay partiyi teslim edemeyiz. Kimse olağan kongre dışında olağanüstü kongre beklemesin. Yargı yolunu kendileri kullandı. Şimdi biz kullanacağız.”

KONGRE BİR AY İÇİNDE

Mahkemece görevlendirilen heyet, gerekçeli kararın ardından olağanüstü kongre kararını ilan edecek. Bahçeli ve ekibi bu kararı tanımasa bile, çağrı heyeti yasal olarak kongreyi toplayabilecek. Heyet ayrıca, kongre delegelerinin en az 20’de 1’inin teklifi ile genel başkan, merkez yönetim kurulu ve merkez disiplin kurulu seçimi yapılabileceği şeklindeki tüzük değişikliği teklifini de görüşüp karara bağlayabilecek. Olağanüstü kongrenin bir ay içinde yapılması bekleniyor. Gelinen noktada olağanüstü kongre toplandığı taktirde, muhalifler “tüzük değişikliği” ve “Seçimli kongre” isteyecek. Kongrede alınacak tüzük değişikliği kararı ile MHP liderlik ve yönetim için de seçim yapılacak. Delegeler Bahçeli ile devam edip etmemenin kararını verecek.

MHP’li muhalifler, partinin olağanüstü kongreye gitmesi için topladıkları 543 imzanın işleme konulması için 5 Şubat’ta yargıya gitmişlerdi. Meral Akşener, Koray Aydın ve Sinan Oğan, imzaları önce MHP Genel Merkezi’ne teslim etmişti. Genel Merkez bu talebe yanıt vermeyince, muhalifler dava açmıştı.

MERAL AKŞENER: ADALET MÜLKÜN TEMELİDİR


MHP’­nin güç­lü Ge­nel Baş­kan aday­la­rın­dan bi­ri olan Me­ral Ak­şe­ner, An­ka­ra 12. Sulh Hu­kuk Mah­ke­me­si’nin ku­rul­tay ka­ra­rı­nın ar­dın­dan, “A­da­let mül­kün te­me­li­di­r” de­ğer­len­dir­me­sin­de bu­lun­du.

1 Ka­sım se­çim­le­rin­de MHP’­den mil­let­ve­ki­li ada­yı gös­te­ril­me­yen Me­ral Ak­şe­ner, 30 Ka­sım 2015 gü­nü ga­ze­te­ci­le­rin kar­şı­sı­na çık­tı ve ku­rul­tay çağ­rı­sı yap­tı. Ak­şe­ner, baş­kan aday­lı­ğı ile il­gi­li so­ru­ya “Biz kir­li ve giz­li se­nar­yo­la­rın bo­zul­ma­sı için ka­rar­lı­yız” ya­nı­tı­nı ver­di.

Seçimin ardından Ge­nel Mer­kez ta­ra­fın­dan gö­rev­den alı­nan il­çe mer­kez­le­ri­ne des­tek zi­ya­ret­le­ri baş­la­tan Meral Ak­şe­ner, “Ba­ba­an­ne ol­mak­tan vaz­geç­tim. Ge­li­nim to­ru­nu­ma iyi ba­kı­yor, ya Baş­ba­kan ola­ca­ğım ya Baş­ba­kan ola­ca­ğı­m” di­ye­rek si­ya­si he­de­fi­ni or­ta­ya koy­du. Ve dün... MHP’­ye iliş­kin mah­ke­me ka­ra­rı­nın açık­lan­ma­sı­nın ar­dın­dan Ak­şe­ner, Twit­ter he­sa­bı üze­rin­den mi­to­lo­ji­de ada­le­tin sim­ge­si olan ‘T­he­mi­s’­i pay­laş­tı ve “A­da­let mül­kün te­me­li­di­r” yaz­dı.


BAHÇELİ'NİN ESKİ SAĞ KOLUNDAN YORUM YOK

24 Şubat 2016’da “MHP olağanüstü kongreye gitmelidir” diyerek Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa eden genel başkan adaylarından Ümit Özdağ ise mahkeme kararına ilişkin açıklama yapmadı. 23 Mart 2016’da MHP Genel Başkanlığı’na adaylığını koyan Ümit Özdağ, partide Bahçeli’ye en yakın isimlerden birisi olarak gösteriliyordu. Ümit Özdağ, MHP Genel Başkanlığı’na adaylığını açıkladığı gün “Genel Başkanımızın Türkiye için istediği demokrasiyi, MHP içerisinde de uygulamasını istiyoruz” demişti.

AYDIN: KİMSE MERAK ETMESİN EHİL ELLERDE

MHP Genel Başkan Adayı Koray Aydın, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin aldığı olağanüstü kongre kararına ilişkin açıklamasını sosyal medya  üzerinden yaptı. Kararın Milliyetçi-Ülkücü Harekete hayırlar getirmesini isteyan Koray Aydın şöyle dedi: “Hiç kimse merak etmesin emanet ehil ellerdedir. Sahipsiz değildir. Süreç, tüzük kongremizin ve akabinde seçimli olağanüstü kongremizin gerçekleştirilmesi şeklinde gelişecektir.  Bu sürecin iktidar yürüyüşümüzü hızlandırmasını Allah’tan niyaz ediyorum.”


OĞAN: KONGRE MAYISTA

MHP Genel Başkan adaylarından eski Iğdır Milletvekili Sinan Oğan, mahkemenin kayyum kararını SÖZCÜ’ye değerlendirdi. Kararı Balgat Öveçler’deki seçim merkezinden takip eden Oğan’a tebrik telefonları yağdı. Oğan’ı olağanüstü tüzük kongresi toplanması için imza vermeyen birçok il, ilçe başkanı ile belediye başkanının araması da dikkat çekti. Genel başkan adayı Oğan, mayıs ayında çağrı heyetinin olağanüstü tüzük  kongresini toplayacağını belirterek, bu karar ile MHP’nin iktidara taşınacağını söyledi. Sinan Oğan, Genel Başkan seçildikten sonra ilk işinin parti binasına “Zafer konuşmaları için balkon yaptırmak olacağını’’ da söyledi.