TÜRKİYE'nin ilk Global Kompozit Merkezi Yalova'da hizmete girdi. Milli savunma ve havacılığı millileştirecek olan IPEK Projesi kapsamında ANKA ve F-35’leri kaplayacak olan madde burada üretilecek. Törende konuşan Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, "Kendi göbeğimizi kesmekle ilgili kararlılığımız devam edecek" dedi.
Yalova’daki DowAksa’nın, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) ile ortak yürüttüğü ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) tarafından desteklenen Takviyeli Termoset Reçineli Prepreg Geliştirilmesi (IPEK) Projesi kapsamında, Yalova’da, DowAksa Global Kompozit Merkezi açılışı gerçekleştirildi.
Yalova DowAksa tesislerinde düzenlenen törene Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, Yalova Valisi Selim Cebiroğlu, AK Parti Yalova Milletvekili Fikri Demirel, DowAksa Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Ali Berkman, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş, (TÜSAŞ) Genel Müdür Yardımcısı Naki Polat, Yalova Belediye Başkan Vekili Halit Güleç ile fabrika yöneticileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Törende konuşan Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, bu alanda yola çıkılmakta çok geç kalındığını belirtti. Ülke olarak teknoloji alanında ortaklıklara da açık olunduğunu söyleyen Demir, "Yola geç çıktığımızdan dolayı da çeşitli alanlarda yürümemiz değil koşmamız gerekiyor. Bu tesislerde prepreg kompozitler, artık bizi bir anlamda bu malzemelerin, bu tür yapıların temel taşını oluşturan bir teknoloji ile buluşturuyor ama tabii ki bunun da adımları var. Şu anda arkadaşlarımız ve TAI’deki kullanım dikkat ettiyseniz Anka’dan bahsetmeye başladık ama TAI bir F-35’in orta gövdesini de yapıyor. Anka’da kullanmayı hedeflerken bir an önce de F-35’in orta gövdesinde kullanılabilecek bir ürünü de bekliyoruz. Ülke olarak bu tür ortaklıklara açık olduğumuzu belirtmek isterim. Yani teknoloji geliştirme anlamında ülkemizin herhangi teknolojide önde gelen yabancı bir şirketin Türkiye’de yatırım yapmasına sıcak bakarken ana tezimiz de şu: Biz aslında kimseden herhangi bir şeyi dilenmek, istemek pozisyonunda değiliz. Biz bunu yaparız ama eğer öyle bir ortaklık olacaksa burada bir sinerji olacaktır. Biz bu ürünü Dow Chemical ile 3 senede yaptık, yalnız başımıza 5 senede yapardık ama yapardık. Burada ne oldu, Dow Chemical da bir şey kazandı. Dikkat ettiyseniz Global Kompozit Merkezi diye bir ad koyduk. Yani buradaki amacımız sadece bu ürünleri vermek değil, global bir merkez oluşturmak" dedi.
'BUGÜNDEN İTİBAREN ‘KUSURA BAKMA’ DEME POZİSYONUNDAYIZ'
Müsteşarlığın millileştirme projelerine değinen Demir, "Bu bir teknoloji yol haritası. Bu yol haritasını özellikle kritik teknolojilerde biz adım adım yürümek ve hayata geçirmek durumundayız. Çünkü ülkemizin buna çok ihtiyacı var. Geçmişte çeşitli zamanlarda örneklerini gördük, günümüzde de görüyoruz ki bir gün gelip bizim ihtiyacımız olduğu anda birileri, hatta bizle çok dost olan birileri 'Kusura bakma' diyebiliyorlar. Biz de onlara bugünden itibaren ‘kusura bakma’ deme pozisyonundayız ve bu kusura bakma demelere devam ettirmeye de azimliyiz. Bunu bir serzeniş olarak değil bir realitenin hayata geçmesi olarak görüyorum. Biz her zaman için dost ülkelerle, müttefik ülkelerle işbirliğine hazırız. Onlardan ters hareket görmediğimiz, dostluğa sığmayan bir hareket görmediğimiz müddetçe biz buna devam ederiz. Ama şu ana kadarki tecrübelerimizde buna sığmayan birçok hareket gördük. Bugün de görüyoruz. Bu gösteriyor ki yarın da göreceğiz. O anlamda kendi göbeğimizi kesmekle ilgili kararlılığımız devam edecek. Bu kararlılığı sürdürmekte de müsteşarlığımız en önde gelen kuruluşlardan birisi olacak" diye konuştu.
'KOMPOZİTTEN VAZGEÇMEK MÜMKÜN DEĞİL'
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş, (TÜSAŞ) Genel Müdür Yardımcısı Naki Polat da, kompozit malzemeden artık vazgeçmenin mümkün olmadığını söyledi. Polat, “Hem savunma alanında hem de havacılık alanında bu malzemenin kullanımı neredeyse yüzde 50’lerin üzerine ulaştı. Şu anda Boeing’in yeni nesil uçağı 787, A350’deki kompozit kullanım oranı yüzde 50’nin üzerinde, bundan sonraki yeni nesil uçaklarda oran biraz azalacak ama kompozit kullanımının artışı en azında bugünkü seviyesi mutlaka korunacak. Çünkü kanattan, hareketli yüzeylerden hem savunma sanayinde savaş uçaklarında hem sivil ticari uçaklarda kompozitten artık vazgeçilmesi mümkün değil. Bugün açılacak merkez hem ülkemize hem de savunma ve havacılık sanayimize büyük fırsatlar sunmaktadır" diye konuştu.
DowAksa Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Ali Berkman, IPEK projesiyle ilgili bilgi verdi. Berkman, "Savunma Sanayi Müsteşarlığı 2014 yılında 3 yıl süreli IPEK adını verdiği projeyle ilk yerli karbon ve cam elyaf bazlı malzemenin havacılık sektörüne uygulanmasını başlattı ve bizi hem savunma sanayine hem de ticari alanda kullanımına odaklandırarak öncülük görevi yaptı. Biz kendilerine teşekkür ediyoruz" dedi.
Konuşmaların ardından Berkman, Yalova Valisi Selim Cebiroğlu, Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, AK Parti Yalova Milletvekili Fikri Demirel ve TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Naki Polat’a plaket takdim etti. Ardından protokol üyeleri açılış kurdelesini keserek açılışı yapılan merkezi gezdi.

DHA