HDP öncülüğünde Siirt'te düzenlenen, 'Darbeye karşı demokratik halk buluşması' yürüyüşünde olaylar çıktı. Polisin, PKK lehine slogan atan gruba yaptığı müdahaleden, HDP'li milletvekilleri de etkilendi.
Aralarında HDP, DTK, HDK temsilcileri ile çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin bulunduğu kalabalık Siirt'te 'Darbeye karşı demokratik halk buluşması' yürüyüşü düzenledi. HDP Grup Başkanvekili İdris Buluken, milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Ayşe Acar Başaran, Besime Konca ile DTK Eşbaşkanları Hatip Dicle ile Leyla Güven'in de aralarında bulunduğu kalabalık, yürüyüş yapmak üzere HDP Siirt İl Başkanlığı önünde toplandı. Grup içerisinde bulunan bazı kişilerin terör örgütü PKK lehine slogan atması üzerine polis, göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile müdahale ederek, kalabalığı dağıttı. Grup içerisinde bulunan HDP milletvekilleri müdahaleye tepki göstererek, Siirt Valisi'ni istifaya çağırdı.
Olaylı yürüyüşün ardından HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Siirt Belediyesi binası önünde yaptığı konuşmada şöyle dedi:
"Sizler buraya müteahhitlerin otobüslerine dolarak gelmediniz. Üzerinize su sıkan, gaz sıkan TOMA'ları aşarak buraya geldiniz. Size sırtını dayayan bir vekil, dünyanın bütün güçlerine meydan okur ve biz de okuyoruz."
BALUKEN'DEN 'DALTON KARDEŞLER' BENZETMESİ
HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Buluken de yaptığı konuşmada, milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması konusuna değinerek şunları söyledi:
"7 Haziran'dan bu güne kadar bu saray darbesi, halk iradesini tasfiye etmek için her türlü baskı, şiddet ve katliamı sahaya sürdü. Şimdi 1 Kasım'da sonuç alamadığı için, milletvekili üzerinden, parlamento grubunun iradesi üzerinden, Kürt halkının iradesi üzerinden demokratik siyasetin yolunu kapatmak istiyor. Ezilen Türk halkının, demokratik mücadelesini parlamentodan dışarıya atmak istiyor. Neye benziyorlar biliyor musunuz? MHP, CHP, AKP ve sarayda Recep Tayyip Erdoğan faşizmi, Dalton kardeşlere benziyorlar. Onlar bizi dışarıya atmak için, Türkiye halklarını da kandırmak için bir yapay milli cepheden bahsediyorlar. Oysa ki bu cephenin millilikle bir alakası yok, bu açık bir şekilde faşizm cephesidir."
Yapılan konuşmaların ardından grup, olaysız dağıldı.

DHA