CHP SOMALI AİLELERLE YÜRÜDÜ
Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ikinci yıl dönümünde, CHP de Somalı ailelerle birlikte anma etkinliği düzenlendi. Saat 14.30'da Ege Linyit İşletmeleri Müessesi önünde başlayan yürüyüşte Somalı aileleri, CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, Grup Başkanvekili Özgür Özel, milletvekilleri Muharrem İnce, Tur Yıldız Biçer, Mazlum Nurlu, Gamze Akkuş İlgezdi, Musa Çam, Yakup Akkaya da yalnız bırakmadı. Sosyal Haklar Derneği üyeleri de yine yürüyüşe destek verdi.
Aileler ve madende hayatlarını kaybedenlerin çocuklarının da bulunduğu yürüyüşte, can veren 301 işçinin adının yazılı bulunduğu pankart taşındı. Aileler, 'Soma'nın hesabı sorulacak', 'Somalı çocuklar, baba diye ağlıyor' sloganları atıp Beşyol Meydanı'ndaki Madenci heykeline kadar yürüdü. Burada aileler adına basın açıklamasını faciada can veren Arif Demir'in eşi Ayşegül Demir yaptı. Ayşegül Demir, şunları söyledi:
"301 kardeşimizi göz göre göre feci şekilde can verdiği bu katliamı, katliamın sorumluları, 'Kader, fıtrat, olağan şeyler değildir' dedi. 'Kan parası' verdikleri zaman sorunları çözdüklerini düşündüler. Oysa gidenler geri gelmeyecekler. Kimse çocuklara babalarını, eşlerini sevdiklerini, analara oğullarını geri vermeyecek. Kaybettiğimiz işçi kardeşlerimizi anmak, Soma'yı unutmadığımızı, unutturmayacağımızı bir kez daha göstermek ve işçi katliamlarına iş cinayetlerine son demek için katliamın ikinci yılında bir aradayız. Ekonomik başarı, enerji üretimi ve kalkınma adına emek sömürü, doğa talanı yapılamaz. Siyasal iktidar bayta madencilik sektörü olmak üzere, tüm sektörlerde, iş ve iş kollarında, işçi sağlığı ve iş sağlığı önlemlerinin alınması için gerekli yasal düzenlemeleri asla ertelememeli, biran önce gerçek işçi sağlığı iş güvencesi koşullarını gerçekleştirmelidir. Madenlerde işçiler, patronlarının insafına terk edilmemeli, etkin kamu denetimi yapılmalıdır. Hükümet, işveren, sarı sendika ve dayıbaşı işbirliğine dayalı tahakküm derhal kaldırılmalıdır. 301 madencinin ölümünde değişik düzeylerde, sorumlulukları bulunan kamusal denetim görevini yapmayan ya da eksik yapan bürokratlar, bu noktada sorumluluğu bulunan bakanlar, gerekli önlemlerini almayan şirket yetkilileri, işçilerin uyarılarına kulak asmayan ve kamuoyuna yansımasını engelleyen sendikacılar dahil tüm sorumlular, yargılanmalıdır."
CHP GENEL SEKRETERİ'NİN GÖZYAŞLARI
Yürüyüşe katılanlar daha sonra, madenci anıtına çiçek bıraktı ve Maden Şehitliğini ziyaret etti. Ailelerle birlikte madencilerin mezarlarına çiçek bırakan CHP Genel Sekreter Kamil Okyay Sındır, 7 yaşındaki Sude Çal ile abisi 9 yaşındaki İbrahim Çal'ın babaları Kamil Çal'ın mezarına bıraktığı mektupları okudu. Mektuptaki satırları okuduktan sonra gözyaşlarına hakim olamayan Kamil Okyay Sındır, daha sonra cep telefonuyla mektupların larını çekti. Kamil Okyay Sındır ve Özgür Özel, madenci aileleriyle de yakından ilgilendi.

DHA