Türkiye dün akşam tarihinin en trajik olaylarından birisini daha yaşadı. Adana'nın Aladağ İlçesi'nde 3 katlı bir kız öğrenci yurdunda çıkan yangında 11'i kız öğrenci ile 1 kadın görevli hayatını kaybetti, 22 öğrenci yaralandı.  34 ortaöğretim öğrecisinin kaldığı yurtta, alt kattaki öğrencilerin çoğunun kurtulduğu, üst katlara çıkanların hayatını kaybettiği anlaşıldı. Yaralanan çok sayıda öğrencinin ise canlarını pencerelerden atlayarak kurtardıkları ortaya çıktı. İşte yüreğimizi yakan gecenin ayrıntılar...

FOTO:DHA - Facianın dehşeti günün ışımasıyla ortaya çıktı. FOTO:DHA - Facianın dehşeti günün ışımasıyla ortaya çıktı.

SAATLER 19:30'U GÖSTERİYORDU...


Saat 19.30'da Aladağ İlçesi Sinanpaşa Mahallesi'nde bulunan ve 200 öğrencinin kaldığı Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Orta Öğretim Kız Öğrenci Yurdu'nda yangın çıktı. Çıkan yangında alevler kısa sürede büyük bölümü ahşap olan tüm binayı sardı. Aladağ ve Adana Büyükşehir Belediyesi ile Aladağ Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri yangına müdahale etti. Yangınla birlikte paniğe kapılan öğrencilerin bazıları pencerelerden atladı.

İLGİLİ HABERAdana'daki yangın faciası sonrası dikkat çeken tepkiAdana'daki yangın faciası sonrası dikkat çeken tepki

PENCERELERDEN ATLADILAR


Pencelerden atlama sonucu vucudunda kırıklar oluşan öğrencilerle birlikte dumandan etkilenen toplam 22 öğrenci yaralandı. Yaralı öğrencilere olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından ilk müdahaleleri yapıldıktan sonra hastanelere sevk edildi.

FOTO:DHA FOTO:DHA

VALİ: 12 ÖLÜ, 22 YARALI


Adana Valisi Mahmut Demirtaş ve İl Emniyet Müdürü Osman Ak da olay yerine gelerek çalışmaları yerinde izledi. İtfaiyenin çabaları sonucu yangın yaklaşık 3 saat sonra kontrol altına alındı. Binanın ikinci ve üçüncü katlarında kalan ve dışarı çıkamayan 11 öğrenci ile bakıcı olduğu belirtilen 1 kadının cesedine ulaşıldı. Bu arada ilçenin tamamından görülen yangın nedeniyle bölgeye akın eden vatandaşlar da büyük panik yaşadı, çocuklarına ulaşamayan aileler de gözyaşlarına boğuldu. 18 bin nüfuslu ilçede panik yaşanması nedeniyle ilçeye takviye Çevik Kuvvet ekipleri sevk edildi. Jandarma güvenlik önlemi alarak bölgeye kimseyi yaklaştırmadı.

İLGİLİ HABERKonya'da 18 öğrencinin öldüğü çöken yurt davası 8 yıldır bitmediKonya'da 18 öğrencinin öldüğü çöken yurt davası 8 yıldır bitmedi

FOTO:DHA FOTO:DHA

YANGININ ELEKTRİK PANOSUNDAN ÇIKTIĞI SANILIYOR


Adana İtfaiye Daire Başkanı Fatih Durukan, Aladağ İlçesi'nde özel kız öğrenci yurdunda çıkan, 12 kişinin öldüğü, 22 kişinin de yaralandığı yangının çıkış nedeninin ilk belirlemelere göre elektrik panosundan çıktığını söyledi.

FOTO:DHA - Ekiplerin harabeye dönen yurt binasında araştırmaları sürüyor. FOTO:DHA - Ekiplerin harabeye dönen yurt binasında araştırmaları sürüyor.


Binanın ahşapla, yerlerin de halıyla kaplı olması nedeniyle yangının kısa sürede büyüyüp üst katları sardığı ifade edildi.


KİMLİKLERİ BELLİ OLDU



Sinanpaşa Mahallesi'ndeki 3 katlı Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu'nda akşam çıkan yangında, yurt müdürü Cumali Genç'in kızı Sare Betül Genç, görevli Fatma Canatan, öğrenciler Sema Nur Aydoğdu, Gamze Bagir, Bahtınur Baş, Nurgül Pertlek, Tuğba Aydoğdu, Sümeyye Yetim, Cennet Karataş, Sevim Köylü, İlknur Maden ve Zeliha Avcı hayatını kaybetti.

Yaralarak hastaneye kaldırılan 22 kişinin ismi ise şöyle: "Görevliler Gülsüm Çelik, Sümeyye Tanrıverdi, Merve Mete, siviller Ayşe Genç, Elif Deniz, Veysel Dede, Abdi Fersak, Emin Alakaş, öğrenciler Gülcan Bagir, Nefise Sarıkaya, Hafize Sultan Deniz, Zeynep Sevde Deniz, Zeynep Sena Özkan, Yasemin Kara, Emine Pertlek, Sema Karataş, Sedat Topbaş, Şule Altun, Fatma Zehra Altun, Rabia İnce, Nurcan Yılmaz, Neslihan Aydoğdu, Fadime Yetim ve Büşra Güneş"

Yangında hayatını kaybedenlerin ilçeye bağlı Kışlak, Köprücük ve Karahan mahallelerinde oturduğu tespit edildi. Öğrencilerden Merve Dilara Gölükçü ile Hacer Manıt'ın ise izinli oldukları öğrenildi.




 ÇATI YANINCA ÇÖKTÜ


Aladağ İlçesi Belediye Başkanı Mustafa Alpgedik, yangının zemin katta çıktığını, kısa sürede alevlerin yükseldiğini, 3'üncü kat ahşap olduğu için yangının büyüdüğünü söyledi. Ahşap katın yanması ile çatının da tamamen çöktüğü belirtildi. Yangının kontrole alınmasının ardından girilen yurt binasında önce 5, daha sonra da 7 yanmış cesede ulaşıldı.

FOTO:DHA FOTO:DHA


Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, itfaiyenin birkaç dakikada müdahale ettiğini, ancak ormanlık bir bölgede bulunan binada bolca ahşap kullanıldığını, yangının bu nedenle kısa sürede büyümüş olabileceğini belirtti. Yetkililer, yaralılar arasında hayati tehlikesi bulunan öğrenci olmadığını bildirdi.

İLGİLİ HABERAdana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü: Yangın merdiveni kilitliydiAdana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü: Yangın merdiveni kilitliydi

VALİ DEMİRTAŞ'TAN AÇIKLAMA


Yangının ardından Adana Valisi Mahmut Demirtaş, gazetecilere yaptığı açıklamada 54 öğrenci kapasiteli yurtta 34 kişinin bulunduğunu söyledi. Yangında 11'i öğrenci 1'i öğretmen 12 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Vali Demirtaş, aralarında yangına müdahale eden vatandaşların da bulunduğu 22 kişinin de yaralandığını aktardı. Demirtaş, yangının çıkış nedeninin ise elektrik kaynaklı olduğu üzerinde durulduğu söyledi.

 

CENAZELER ADLİ TIP'A GÖNDERİLDİ


11 öğrenci ile 1 eğitmenin cenazesi, otopsi için Adana Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.  Ölen öğrencilerin 8'inin cenazesinin ahşap çatı katında, eğitmen ile 3 öğrencinin cenazesinin ise 2 katta bulunduğu öğrenildi.

3 AYRI CENAZE ARACIYLA GETİRİLDİ


Yangında hayatını kaybeden 12 kişinin cenazesi, 3 ayrı cenaze aracıyla Adana Adli Tıp Kurumu'na getirildi. Büyük çoğunluğu yandığı için cesetlerin kimlik teşhisi için DNA testi yapılacağı bildirildi.

FOTO:İHA FOTO:İHA

'YANGIN MERDİVENİNİN KAPISI KİLİTLİYDİ' İDDİASI


Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, binanın yangın çıkış merdivenin kapısının kilitli olduğunu ileri sürdü. Sözlü, çocukların cesedinin yangın merdiveninin kapısının yakınında bulunduğunu ifade etti.

FOTO:İHA FOTO:İHA


Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem Adana'ya geldi. Bakanlar, karayoluyla Aladağ İlçesi'ne geçti.


KAYNAK: ELEKTRİK KONTAĞI



Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Adana'da kız öğrenci yurdundaki yangınla ilgili olarak, "İlk verilen bilgiler, bu yangının trafodaki elektrik kontağından çıktığı... Çıkması muhtemel diyorlar" dedi.

Kaynak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ile Adana'nın Aladağ ilçesinde 12 kişinin hayatını kaybettiği kız öğrenci yurdunda çıkan yangında yaralananları tedavi gördükleri Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Çukurova Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi'nde ziyaret etti.

Hastane yetkililerinden yaralıların sağlık durumları hakkında bilgi alan Kaynak, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Aladağ’da çok acı bir olayı hep beraber yaşadıklarını ifade eden Kaynak, "Akşam 19.30 sıralarında bir yangın neticesinde bir yurtta 12 vefat var 10’u çocuk 2’si yetişkin. 24 yaralı var, yangının çıkış nedeniyle ilgili Aladağ Belediyesi hemen duruma vaziyet etmiş ve yarın bir keşif yaptırılacağını ifade ettiler. İlk verilen bilgiler, bu yangının trafodaki elektrik kontağından çıktığı... Çıkması muhtemel diyorlar. Ahşap kaplama ve yalıtım var bunlar tutuşmuşlar. Çocuklarımızın bir kısmı atlayarak ayaklarında kırıklar var bir kısmının dumandan etkilenerek rahatsızlıkları" dedi.

Yangında hayatını kaybedenlerin adli tıp kurumundaki otopsilerinden sonra kendi defnedilecekleri yere gönderileceğini söyleyen Kaynak, "Olay bütün yönleriyle bir taraftan yargı tarafından araştırılmaya başlanmıştır bir yandan da yangın tertibatları bakımından gerekli araştırmalar ayrıca yapılacaktır. Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından izin verilmiş bir yurt. O bakanlığımız kendi çalışmalarını ayrı yapacaktır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız piskososyal destek yönünden zaten olayın ilk anından itibaren 32 görevlisiyle sahada. Biz hem yaralananların hem de hayatını kaybeden çocuklarımızın ailelerinin yanında olacağız. Neticede olaya sebebiyet veren her neyse bu ortaya çıkacaktır ve sorumlularla ilgili işlemler yapılacaktır" diye konuştu.




 

İLGİLİ HABERAdana'da gerçekleşen yurt yangınına ünlü isimler sosyal medyadan tepki gösterdiAdana'da gerçekleşen yurt yangınına ünlü isimler sosyal medyadan tepki gösterdi