HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, HDP milletvekilleri Mithat Sancar, Osman Baydemir ve Hişyar Özsoy ile TBMM'de HDP Parti Grubu Salonu'nda basın toplantısı düzenledi. Bilgen basın toplantısını sabah saat 10.00'de HDP Genel Merkezi'nde yapmayı planladıklarını ancak Genel Merkezin abluka altında olduğunu, hiç kimsenin ulaşamadığını belirterek, "TBMM'de parti grup odalarımıza sabah girmemize izin verilmedi. Anahtarlar verilmedi. Sonra yaptığımız temasların ardından girebildik" dedi. Ayhan Bilgen, milletvekili Ziya Pir'in savcılık sorgusu ardından serbest bırakıldığını, diğer milletvekillerinin de aynı şekilde serbest bırakılmasını beklediklerini söyledi.

İLGİLİ HABERHDP'li vekiller neyle suçlanıyor?HDP'li vekiller neyle suçlanıyor?

HDP Eş Genel Başkanlarının ve milletvekillerinin gözaltına alınmasının hukuki hiçbir izahı olmadığın savunan Bilgen, "Siyasi bir operasyon, 1 Kasım'da başaramadıklarını rövanşist bir yaklaşımla hayata geçiriyorlar" diye konuştu. Bilgen şunları söyledi:

"Yargılanmaktan korkmuyoruz, hukuktan kaçmıyoruz. Dokunulmazlıkların kaldırılması için kendimiz girişimde bulunduk. Bu yapılanlar ifade verip vermeme ile ilgili bir durum değil. 15 Temmuz nasıl Allah'ın bir lütfu olarak tarif edildiyse, bunun ne anlama geldiğini bugün çok iyi görüyoruz.

MESELE HDP MESELESİ DEĞİL


Mesele HDP meselesi deği, Türkiye'nin iç savaşa sürüklenme operasyonunun başarıya ulaşıp ulaşamama meselesi. Ya karşı duracağız ya da büyük bir kaos olacak. Dünkü olağanüstü görüşmede gece yapılan operasyonların planlandığını düşünüyoruz. Dokunulmazlıklar kaldırılırken hiçbir milletvekilini Meclis'ten vermeyeceğiz, 90'lardaki manzara oluşmayacak dendi. Bunu söyleyenler şimdi nerede. Meclis Başkanı 15 Temmuz'daki duyarlılığı göstermezse, ana muhalefet tavrını koymazsa yarın her şey geç olabilir.

"TERCİHİMİZ BARIŞ VE DEMOKRASİDEN YANA"


Barıştan, demokrasiden yana tercihimizi çok net yaptık. Oy veren vermeyen ama demokrasi ve barıştan yana olan herkes bugün sesini yükseltmeli. Bugünlerin de geçeceğini biliyoruz. Ama bir kara leke olarak tarihe geçeceğini de biliyoruz. Herkesi sivil demokratik duyarlılığı göstermeye davet ediyoruz. Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi şimdi tavrını ortaya koymalıdır. Biz bütün illerde demokratik petkimizi koyacağız. Bizimle aynı görüşte olmasalar bile demokrasiden yana olan herkesi bekliyoruz"

İLGİLİ HABERHDP'ye terör operasyonuHDP'ye terör operasyonu

MİTHAT SANCAR: SİYASİ DARBE OPERASYONU


Toplantıya katılan HDP Milletvekili Mithat Sancar da ortada hukuki bir sürecin olmadığını iddia ederek, "Bu bir darbe süreci, siyasi darbe operasyonudur" dedi. Yaşananların 12 Eylül döneminde bile olmadığını savunan Sancar şunları söyledi: "15 Temmuz'da TBMM'ye atılan atılan bombalarla partimize yapılan arasında bir fark yok. Buna sessiz kalırsak diktatörlük rejimi tam anlamıyla kurumsallaşır. Bizi yıldıramazlar, boyun eğmeyeceğiz. Bilke birkaç saat sonra burada hiçbirimiz kalmayabiliriz. Sadece burada değil, içeride de, hapishanede de aynı düşünceleri dile getireceğiz. Dayanışma göstermeyi bize destek değil, iç savaşı önleme, demokrasiyi kurtarma, özgürlüklere yürüme olarak değerlendiriyoruz."

"MENGENEYE KOYSAN, LİME LİME DOĞRASAN VAZGEÇMEYECEĞİZ"


Basın toplantısında söz alan Osman Baydemir de şu açıklamayı yaptı:

"Alnımız ak, vicdanımız rahat. Arkadaşlarımız hırsızlıktan dolayı tutuklanmadılar, ellerine insan kanı bulaştığı için tutuklanmadılar. Tarih bir gün en objektif şekliyle yargılayacak. Mehmet Sincar'dan Orhan Doğan'dan bayrağı devralıyoruz. Mengeneye koysan, lime lime doğrasan özgürlük talebinden asla vazgeçmeyeceğiz. HDP'nin teslim olması, kürdün, farklılıkların köle olması demektir. Bizim için borcumuz var; bir, Allah'a olan can borcumuz, iki, halkımızın verdiği temsil emaneti. Bunu halk istediğinde alır, başka hiç kimsenin almaya hakkı yoktur.