AK Parti'li İbrahim Aydemir, otizmli çocukları olan ailelerin ev sahibi olamadıklarını, senede birkaç kez ev değiştirdiklerini savunarak "Bazı aileler ev sahibi dahi olamıyorlar. Sebebi otizm hastası çocuklarının yer yer nöbetlerde açığa çıkan haşarı hallerinden komşularının rahatsız olması. Bunlar birçoğu kiralık evde oturuyorlar. Çoğu kez senede birkaç defa ev değiştirmek zorunda kalıyorlar" dedi.

"1 MİLYON 142 BİN OTİZMLİ VAR"

AK Parti Erzurum Milletvekili ve AK Parti İnsan Hakları Başkan Yardımcısı İbrahim Aydemir, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında otizm konusunu ele aldı. Aydemir, Türkiye'de doğan her 68 çocuktan birinin otizmli olduğunu, 1 milyon 142 bin kişinin otizmli olduğunu kaydetti. Aydemir Otizm için "Yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıkan ve yaşam boyu devam eden, sosyal etkileşim, sözel ve sözel olmayan iletişimde problemler, tekrarlayıcı davranış ve kısıtlı ilgi alanları ile kendini gösteren, karmaşık gelişimsel bir bozuklukturö tarifini yapan Aydemir, “Türkiye'de faaliyet gösteren Otizm Federasyonları ve Vakıfların araştırmalarına göre ülkemizde doğan her 68 çocuktan biri bu nöro-gelişimsel bozuklukla yaşamının ilk yıllarında tanışmak zorunda. Kesin olmamakla birlikte bir milyon 142 bin otizmli birey olduğu düşünülmektedir. Bu sayı ülkemiz nüfusu toplamında yüzde 1.46'lık bir oran oluşturuyor" diye konuştu.

"OTİZMLİ ÇOCUKLARI OLAN AİLELER EV SAHİBİ OLAMAZ, KİRADA OTURUR, SENEDE BİRKAÇ KEZ EV DEĞİŞTİRİR"

İbrahim Aydemir, otizm hastalarına karşı toplumda duyarlılığın artması gerektiğini kaydederek şöyle devam etti: "Otizm dendiğinde spastik engelli kardeşlerimizle karıştırıyoruz. Oysa bu çok farklı. Karşıdan gördüğünüzde en ufak bir noksanlık bulamayacağınız herhangi birisi aslan gibi tarifine uygun gençlerimiz otizmli olabiliyor. Ama bunlar öylesine bir hal yaşatıyor ki ailelerine-samimiyetle söylüyorum ve birçok yerde şahit oldum- bazı aileler ev sahibi dahi olamıyorlar. Sebebi otizm hastası çocuklarının yer yer nöbetlerde açığa çıkan haşarı hallerinden komşularının rahatsız olması. Bunlar birçoğu kiralık evde oturuyorlar. Çoğu kez senede birkaç defa ev değiştirmek zorunda kalıyorlar. Öyleyse bu hastalığa bütün toplumun duyarlılık sergilemesi lazım. Otizmli çocukların bu hastalığını engelleyecek durumda değiliz ancak doğduktan sonra onlar için ne yapılabilir araştırmak durumundayız."

OTİZMLİ ÇOCUĞU OLAN ANNENİN MEKTUBUNU OKUDU

Aydemir, otizmli çocuğu olan bir annenin kendisine gönderdiği mektubu kürsüden okurken zaman zaman duygu dolu anlar yaşadı. Aydemir'in okuduğu mektupta şu ifadeler yer aldı: "Otizmli bir çocuğa sahip olmak 10 çocuk büyütmüş olmaya bedeldir. Ama büyümeyecek bebek. Hep emek her an gözünün üstünde olması. Onun bir adım ilerlemesi için ne kadar emek, bitmeyecek azimle, sabırla yılların nasıl geçtiğini anlamamak demek otizm. Bazen 'tükendim' deyip yorulmak sonra ani bir sıçrama ve toparlanma anı. Öyle masum öyle melek hallerini görünce içinin yanması 'yavrum' diyerek bağrına basmak, 'İşte benim meleğim var yeryüzünde' demek. Bizim çocuklarımızı kimse anlamaz. Anneyim ve savaşıma sizler şahitsiniz."

DHA