AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, HDP Eş Genel Başkanları ve bazı milletvekillerinin tutuklanmalarını da değerlendirirken, "Bireyin bir terör örgütüyle birlikte hareket etme, terörizmin propagandasını yapma hakkı, dünyanın hiçbir yerinde yoktur" dedi.
Kültür ve Turizm eski bakanlarından Mahir Ünal, memleketi Kahramanmaraş'ta Onikişubat Belediyesi tarafından yaptırılan ve Şehit Haşim Yenigül'ün ismi verilen Bilgi ve Kültür Evi'nin açılışına katıldı. Ak Parti Kahramanmaraş milletvekilleri Celalettin Güvenç, Mehmet Uğur Dilipak, İmran Kılıç ve Nursel Reyhanlıoğlu, İl Emniyet Müdürü Doğan İnci ile şehit Haşim Yenigül'ün ailesinin de katıldığı açılış öncesinde konuşan Mahir Ünal, HDP'ye yönelik operasyonların ardından Avrupa Birliği ülkelerinin büyükelçilerinin olağanüstü toplanmasına tepki gösterdi. Türkiye'nin 15 Temmuz'da darbe girişimi yaşadığını hatırlatan Ünal, şöyle dedi:
"16 Temmuz'da, 17 Temmuz'da AB ülkeleri büyükelçilerinin acil koduyla toplandıklarını gördünüz mü Görmediniz. Ama Türkiye'de hukuk ve hukuk önünde herkes eşittir ilkesinde yargı işini yapmaya kalkıştığında ifadeye çağrıldığında gitmeyen ve 'Hukuk devletini tanımıyorum, senin devletini tanımıyorum' deme cesareti gösterenlere karşı hukuk gereğini yaptığında bir de bakıyorsunuzki AB büyükelçileri acil koduyla toplanıyorlar. AB bize, gazetecilerle, teröristlerle ilgili birçok konuda ahkam kesiyor. Bu AB'nin bugüne kadar bir kez olsun PKK'ya 'Silah bırak' dediğine, terörist eylemlerine karşı bir açıklama yaptığına şahit oldunuz mu Hayır. Biz, NATO üyesiyiz, AB ile müzakere süreci devam ettiren bir ülkeyiz. Bağımsız, demokratik bir hukuk devletiyiz. Şimdi siz eğer bizimle bu çerçevede bir ilişki kuruyorsanız, bizim ve bizim bağımsızlığımıza dönük yürütülen terör faaliyetlerine karşı kimin yanındasınız bunu bize bir söyler misiniz"
HDP Eş Genel Başkanları ve bazı milletvekillerinin tutuklanmalarını da değerlendiren Ünal, terör örgütleriyle hareket etmenin ifade özgürlüğü olmadığını kaydederek, şunları söyledi:
"Ama bireyin bir terör örgütüne iltisak, terör örgütüyle birlikte hareket etme ifade özgürlüğü hak alanı altında terörün ve terörizmin propagandasını yapma hakkı dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Dolayısıyla biz, demokrasimizle, hak ve özgürlüklerle, hukuk devleti olma niteliğimizle devletin yapması gereken, yasamanın yapması gereken, yargının, yürütmenin yapması gereken her şey anayasal çerçevede yürütülmektedir. Devlete meydan okuyan, devleti tanımadığını söyleyen, 'Sizin devletiniz' ifadesini kullanan, bu devlete ve bu millete, bu milletin parlamentosundaki bir milletvekili terör örgütünü kastederek 'Sizi tükürüğüyle boğar' deme cesaretini gösteriyorsa o zaman orada hukuk ya da hukuksuzluktan değil zafiyetten bahsedilir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti de zaaf göstermez kardeşim. Dolayısıyla devam eden süreç hukuki bir süreçtir ve devlet sorumluklarını anayasal çerçevede yerine getirmektedir."
Konuşmaların ardından protokol üyeleri ve şehit Haşim Yenigül'ün ailesi tarafından Bilgi ve Kültür Evi'nin açılışını yaptı. Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, merkezle ilgili protokol üyelerine bilgi verdi.

DHA