AKUT Arama Kurtarma Derneği Bodrum özel ekibinde yer alan gönüllülerin, denizde yaptığı eğitim ve tatbikat gerçeğini aratmazken, nefes kesti.
Bodrum'da 2008'de kurulan ve gönüllü sayısı 100'e ulaşan AKUT Bodrum SAR ekibi, kış aylarında olası sel, su taşkınları ve akarsularda meydana gelebilecek felaketlere karşılık Bitez ile Ortakent arasındaki açık denizde arama kurtarma eğitimi ile tatbikatı gerçekleştirdi. Eğitimlerin son gününde 25 AKUT gönüllüsü, 5 saat süren tatbikatta gösterdikleri performansla topluluk lideri Sadettin Uslu'dan tam not aldı.
Tatbikatta hayati önem taşıyan throw-back (at-çek) halatıyla en kısa zamanda kazazedeye ulaşma, botla müdahalelerde gerekli senkronize kürek çekme, bota binme, kazazedeyi bota alma, ters dönen botu düzeltme gibi durumlar başarıyla uygulandı. Herhangi bir sel olayında farklı noktalardaki temsili kazazedelere ulaşma ve kurtarmaya yönelik uygulamalar gerçekleştirildi.
AKUT gönüllülerinin eğitimleri ve gösterdikleri gayret, SAT Komandolarını aratmadı. Bugün kadar 170'e yakın kurtarma operasyonuna katıldıklarını belirten Sadettin Uslu, şunları söyledi:
"Türkiye'de 36 AKUT birimi bulunuyor. Muğla ilimizde Bodrum, Milas, Marmaris ve Fethiye'de gerçekten çok ciddi başarılar ve çalışmalar yapıyoruz. Sel felaketlerinin yoğun yaşandığı bölgemizde, bir canlının hayatını kurtarmak için yaptığımız operasyonlarda saniyelerin çok önemli olduğunun bilincinde ve farkındayız. Bu nedenle AKUT gönüllülerimiz sürekli eğitim sürekli tatbikat ve her an müdahaleye hazır vaziyette eğitilmiş olarak bekliyor. Bölgemizde akarsu olmaması nedeniyle çalışmalarımızı Bodrum'da açık denizde sürdürmemize rağmen, AKUT gönüllüleri bu eğitim ve tatbikattan başarıyla çıktı."

DHA