ZONGULDAK Belediye Başkanı Muharrem Akdemir'i ziyaret eden Alman Milletvekili Frank Schwabe, Avrupa'nın sığınmacılara sınırlarını kapatmasının utanç verici olduğunu söyledi. Schwabe, "Türkiye’nin omuzlamış olduğu yük, bu sığınmacılar konusunda takdire şayandır" dedi.
Zonguldak Belediyesi ile Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde yer alan Castrop Rauxel Belediyesi arasında 3 yıl önce 'Kardeş Kent' projesi protokolü imzalandı. Almanya'nın Sosyal Demokrat Parti Berlin Milletvekili Frank Schwabe, proje kapsamında Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir’i makamında ziyaret etti. Alman milletvekili Schwabe, Zonguldak temasları ardından yarın Ankara’da siyasi parti temsilcileriyle bir araya geleceğini ve sığınmacılarla ilgili bilgiler alacağını söyledi. Başkan Akdemir Alman milletvekiline, "Türkiye olarak sığınmacılara açtığımız kapılar kadar kendi ülkeniz niye bu kadar sıcak bakmıyor Veya Avrupa ülkeleri niye bu kadar sıcak bakmıyor Biz 3 milyon kişiyi barındırırken siz niye böyle seçici oluyorsunuz" diye sordu. Alman Schwabe, soruyu şöyle cevapladı:
"Bu AB'nin nasıl zor durumda olduğunu, nasıl bir krizde olduğunun göstergesidir. Şunu biliyorum ki Suriye’de yaşanan olaylar uluslararası vakanın sonucudur. Bütün dünya açısından. Hakikaten bu sorunlara çözüm üretmekte zorlanıyoruz. Çok geç farkına vardık ki oradaki yükün komşu ülkelere çok fazla geldiğini. Bu ülkenin komşu ülkeleri arasında ilk başta tabii Türkiye var. Uluslararası yardım burada çok geç kaldı. Avrupa’nın sınırlarını kapatmasını ben kendim adına utanç verici buluyorum. Benim Ankara’da da konularımdan birisi de sığınmacılar hakkındaki aile birleşimini nasıl gerçekleştirebiliriz Bazı aile durumları var. Anne veya baba Almanya’da, çoluk-çocuk ve gerisi Suriye’de sıcak bölgelerde, can tehlikesi altında. Her ne kadar da bu sorunlar varken de Türkiye içindeki sorunları da gözardı etmemek gerekiyor. Bunun için burada Türkiye’nin almış olduğu yük, omuzlamış olduğu bu yük, sığınmacılar konusundaki yük takdire şayandır. Onun için bu sorunu hep beraber omuz omuza yüklememiz gerektiğini düşünüyorum."

 

DHA