ALMANYA'NIN Lahr şehrinde geleneksel olarak düzenlenen 'Kasımpatı Fuarı'na Türk İslam Birliği Ulu Camii Derneği, dört bin kasımpatı çiçeğiyle oluşturdukları eserde Mevlana'nın Güz şiirini ziyaretçilere sundu.

Almanya'nın İsviçre ve Fransa'ya yakın olan Baden Württemberg eyaletinde turistik Kara ormanlık bölgesindeki Lahr kentinde, Almanya'nın en büyük açık hava 'Kasımpatı' (Chrysanthema) fuarı 22 Ekim Cumartesi günü açıldı. Lahr kentin tüm caddeleri, bahçeleri, evler ve dükkanlar rengarenk sonbahar mevsimin simgesi kasımpatı çiçekleriyle süslendi. Bu yıl 19. gerçekleşen Kasımpatı fuarının teması olan 'Sonbahar Şiiri' ismi ve çeşitli kasımpatı çiçekleriyle şehir dekore edildi.

DÖRT BİN ÇİÇEKTEN OLUŞAN KİTAP

13 Kasım tarihine kadar açık olan açık hava fuarına, dernekler de büyük destek oldu. Lahr kentinde Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Ulu Camii Derneği her yıl olduğu gibi bu yıl da konuya en uygun motifle katıldı. Dernek başkanları Hasan Babur ve Turgay Kara çalışmalarını değerlendirirken, "Bu yıl konu güz mevsimi ve şiir olunca, biz de Mevlana Celaleddin Rumi'ye ait güz mevsimi şiirini fuarda sergilemek istedik. Yaklaşık iki ay süren yoğun bir çalışmayla, dört bine yakın rengarenk kasımpatı çiçeğinden yapılan kitabın bir sayfasını Mevlana motifi, diğer sayfasını şiire ayırdık. Dünyanın dört bir yanından gelen turistler şimdiden eserimizi çok beğeniyor. Yoğun ilgiden biz de çok memnun olduk" diye konuştular.

Sergilenen eserler her yıl, Lahr Belediye Başkanı Dr. Wolfgang Müller tarafından ödüllendiriliyor. Birçok kez birincilik ödülü kazanan 'Ulu Camii' Derneği yönetimi, bu yıl da yarışmada iddalı.

KASIMPATI KRALİÇESİ'NİN 'ÇİÇEK KIZLARI'

Her yıl yeni seçilen 'Kasımpatı Kraliçesi' bu yıl Jessica Neugebauer oldu. Kraliçe Neugebauer'e yardımcı olan ve 'çiçek kızlar' olarak isimlendirilen Julia ve Madita, her gün fuarı gezerek turistlerin objektifine poz veriyorlar. Fuarı gezenlere sokak müzisyenleri farklı enstrümanlarla mini konserler veriyor.

Bu yıl fuara Japonya ve Rusya'dan belediye temsilcileriyle beraber, diplomatlar da katıldı. Almanya'da Rus göçmenlerin en çok yaşadığı kent olarak bilinen Lahr kenti, Rusya'nın özel ilgisini çekiyor. Japonya'da İmparator Çiçeği olarak tanınan Kasımpatı çiçeği, Japonların Lahr kentine olan ilgisini her yıl artırıyor. Kasımpatı fuarına en çok turist Almanya, Fransa ve İsviçre'den geliyor.

DHA