BAKAN ELVAN: YATIRIMCIYA HER TÜRLÜ İMKANI SUNUYORUZ
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Van'da Cazibe Merkezleri Tanıtım Toplantısı'na katıldı. Bir otelde düzenlenen toplantıya, Van Valisi İbrahim Taşyapan, Bitlis Valisi Ahmet Çınar, Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Muş Valisi Seddar Yavuz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz, AK Parti Van milletvekilleri Beşir Atalay ve Burhan Kayatürk, AK Parti Muş Milletvekili Mehmet Emin Şimşek, AK Parti Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün, Kalkınma Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun, STK temsilcileri, iş adamları ve sanayiciler katıldı.
Toplantıda konuşan Bakan Elvan, şu anda uygulanacak Cazibe Merkezi Programı'nın geçmiş teşvik programından farklı olduğunu belirtti. Bakan Elvan, gerçekten yatırım yapmak isteyen yatırımcılara her türlü imkanı sundukları bir alt yapı oluşturduklarını belirterek, "Bizim sizlerden beklentimiz Van'a Muş'a bölge illerine yatırım yapmanız" diye konuştu. Cazibe merkezleri programının yatırım düşüncesi aşamasından işletme aşamasına kadar tüm süreci kapsayan bir destek mekanizması olduğunu da altını çizen Bakan Elvan şöyle konuştu:
"Fizibilite çalışmalarını ücretsiz olarak yapacağız. Sizler başvuracaksınız, Kalkınma Bankası sizi dinleyecek, elinizde fizibilite çalışması varsa bunun üzerinden de danışmanlık hizmeti vereceğiz. Yatırımın danışmanlık aşamasından, arsa temini, bina yapımı, işletmeye geçinceye tadar tüm süreçlerde Kalkınma Bankası sizinle olacak. Size teşvik belgesi verilerek 'gidin yatırım yapın' demeyeceğiz. Sizlerle şu süreci götüreceğiz. Kalkınma Bankası kendine ait bir fabrika yapıyormuş gibi çalışacak. Arsa temininin öncelikli olarak OSB içinde boş olan parsellerde değerlendirerek gerçekleştirmek istiyoruz. Binayı yaptıktan sonra artık binanın içine makine alınması gerekiyor. Bunun için de öngörümüz toplam sabit yatırımın yüzde 30'unun öz sermaye olması gerekiyor. 100 liralık yatırımın 30 lirasını yatırımcı koyacak. 70 lirasını biz kredi olarak vereceğiz. Makine teçhizatın bedelini biz karşılayacağız, sizlerden ilave teminat istemeyeceğiz. Alınan teçhizat, teminat olarak verilmiş olacak. Bunda yüzde 30'luk öz sermayeyi koruyacağız. Sıfır faizli kredi vereceğiz. Ödeme şartları da eğer yerli makine kullanırsanız vade 10 yıl olacak, ilk 3 yıl ödemesiz. İthal makine kullanırsanız 2 yıl ödemesiz 7 yıl vade olacak. Yerli makine teçhizat kullanımını özendirmek istiyoruz. Personel istihdamında da bunların eğitimini biz karşılayacağız. Bundan sonra işletme aşamasında da biz toplam sabit sermaye yatırımının yüzde 10'u kadar işletme sermayesi verebileceğiz. Sermaye için aldığınız kredi şartları da, yüzde 50 faiz sübvansiyonu sağlayacağız. Alınan kredilerin yarısını biz karşılayacağız. Ödeme şartları ise 1 yıl ödemesiz 4 yıl vadeli olacak."
İSTANBUL'DAN VAN'A TAŞINAN TESİS YENİ YATIRIM GİBİ GÖRÜNECEK
Bakan Elvan bölgeye yatırımlarda önemli teşviklerin olduğunu altını çizerek, İstanbul'da olan bir yatırımın Van'a getirilmesi durumunda da ciddi destekler verileceğini söyledi. Taşınacak fabrikanın 1 milyon liraya kadar taşınma masraflarını karşılayacaklarını anlatan Bakan Elvan, "Buradan bedelsiz yatırım yeri istiyorsanız bunun tesisini sağlayacağız. Eğer siz taşıdığınız fabrikayı büyütmek istiyorsanız büyüteceğiniz kesime yönelik mekanizmalardan yararlanabileceksiniz. Bina yapımı taşıma desteğinde yatırımcının kendisinde olacak. İstanbul'dan Van'a taşınan tesis yeni yatırım gibi kabul edilecek ve 6'ıncı bölge teşviklerinden yararlandırılacak. Asgari 30 işçi istihdam şartımız var. Çağrı merkezleri için de 200'den fazla eleman istihdam edilmesi durumunda arsa tahsisi yapacağız, binayı vereceğiz. Fiber altyapısını getireceğiz. Eğitimin masrafını biz üstleneceğiz. Yatırımcı sadece yazılım ve donanım alacak. Onun dışındaki her şeyi biz karşılayacağız" diye konuştu.
'BÖLGE TERÖRDEN ÇOK ÇEKTİ'
Bölgede yarım kalan tesislerin olduğuna da dikkat çeken Bakan Elvan, bunların tamamlanmasına yönelik olarak da tam destek vereceklerini açıkladı. Bölgenin potansiyel açısından inanılmaz bir yapıya sahip olduğunu da anlatan Bakan Elvan şöyle konuştu:
"Bölge terörden çok çekti. Teröre destek verenleri aranızda barındırmayacaksınız. Terör örgütü bölgenin gelişmesini istemiyor. Bölgede terör olmasa şimdi Van şahlanmıştı, Türkiye'nin önemli merkezlerden biri olmuştu. Bu günlerimize hep birlikte sahip çıkalım. İş dünyası sahip çıkarsa, teröristleri, sempatizanlarını elinin tersiyle iterse bölge hak ettiği yere gelecektir. Allah'ın izniyle terörle mücadelede önemli bir noktaya geldik, terör can çekişiyor. Bu bölgeyi kalkındıracağız. Kente birlikte sahip çıkacağız. İlinize sahip çıkın. Terör örgütlerinin kimler tarafından desteklendiğini sizler de biliyorsunuz. Bunlar nasıl ayakta kalıyor Gelin hep birlikte kentlerimize sahip çıkalım. Sınır ülkelerinde yaşananları görüyorsunuz. İnsanlara nasıl zulmedildiğini görüyorsunuz. Birlikte bölgeyi parlatalım, güçlü hale getirelim. İnşallah bu noktada sizlerle hep birlikte bölgemizi ayağa kaldıracağız."Bakan Elvan'ın konuşmasının ardından toplantı basına kapalı devam etti.

Gülay KUYUCUOrhan AŞAN/VAN, (DHA)

DHA