ORMAN ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, kişi başına düşen su miktarının ölçü olmadığını bildirerek, "Mühim olan suyu akıllı bir şekilde yönetmektir. Dolayısıyla biz de su konusunda dünyada ilk 3’e giren bir ülkeyiz. Gerçekten güzel bir tecrübemiz var. Dolayısıyla suyu akıllıca yönetiyoruz. Bu sene kuraklık olmasına rağmen su sıkıntısı yok" dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, toplu temel atma töreni ve bir dizi etkinlik için Yalova’ya geldi. Bakan Eroğlu, Osmangazi Köprüsü'nün Yalova gişeleri girişinde Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, AK Parti Yalova Milletvekili Fikri Demirel, Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, AK Parti İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak ve hayvansever dernekleri üyeleri tarafından karşılandı. Eroğlu, Altınova Hersek Lagünü’nde kuşları dürbünle gözlemledi. Daha sonra da lagünde yaşayan kuş türlerinin larını inceledi. Eroğlu, lagüne 200 sülünün salımını da gerçekleştirdi.
'SEYİR MERKEZİ HALİNE GETİRECEĞİZ'
Bakan Eroğlu, Hersek Lagünü'nü korumak için Osmangazi Köprüsü'ne kavis verildiğini hatırlattı. Burada basın mensuplarına açıklama yapan Eroğlu, şöyle konuştu:
"İnşallah burayı muhteşem hale getireceğiz. Önemli bir sulak alan olarak da dünyaya tanıtacağız. Osmangazi Köprüsü’nün çıkışında olması da avantaj. Burası seyir merkezi haline gelecek. Projelerimiz var. İnşallah hep birlikte hayata geçireceğiz. Görevimiz tabiatı ve sulak alanları korumaktır. Bazıları bize diyor ki; ‘Türkiye’de sulak alanlar azalıyor.’ Hayır, sulak alanlar artıyor. Biz yüzlerce sulak alanı bu şekilde, güzergâhı değiştirerek koruduk bakın. Ayrıca gerek Gala Gölü Trakya’da, Bafa Gölü, Eber Gölü, Akşehir Gölü, bütün gölleri koruyoruz. Sizlere bir liste vereyim sulak alanları geliştirdik. Kayseri Develi’deki Sultan Sazlığı kurumuştu tamamen. Biz oraya hayat kazandırdık. Dün bir televizyonda gördüm. ‘Efendim sulak alanlar kuruyor.’ Hayır sulak alanlar artıyor. Biz bunu ispat ederiz. Arkadaşlara talimat verdim. Neydi sulak alanlar, şimdi ne halde. Buradaki olay da bir ispat. Köprünün güzergâhı gölün üzerindeydi. Başbakanımız buna müsaade etmedi, güzergâh değişti arkadaşlar. Biraz daha yüksek maliyet oldu ama bu lagünü kurtarmaya değer."
'İSTANBUL 18 MİLYON, 2071 YILINA KADAR SUYU VAR'
Su konusundaki eleştirilerle ilgili de konuşan Bakan Eroğlu, Türkiye’nin suyu iyi bir şekilde yönettiğini kaydetti. Bakan Eroğlu, şöyle devam etti:
"Bazıları diyor ki 'Efendim kişi başına düşen su miktarı azaldı.' Efendim, yağışlardan değil, nüfus artınca yağan yağmuru nüfusa bölerseniz elbette azalır. Eskiden nüfusumuz 25 milyondu, Allah’a şükür şimdi 79 milyon. 25 milyona böldüğümüz zaman kişi başına su miktarı daha yüksek, 80 milyona bölerseniz daha düşük çıkacak. Bunun yağışla alakası yok. Bu şekilde bir kriter geliştirmişler. Dünyada kişi başına düşen su miktarı, ya da kullanılabilir su miktarını nüfusa bölerseniz bu. Bakın İstanbul hemen şurada. İstanbul 6,5 milyonken su yoktu. Haftada bir gün su verebiliyorduk. 1994'te ben İSKİ Genel Müdürü olduğumda. Şimdi ne oldu, İstanbul 18 milyon, 2071 yılına kadar suyu var. Maksat su azlığı, vesaire değil. Kişi başına düşen su miktarı ölçü değildir. Mühim olan suyu akıllı bir şekilde yönetmektir. Dolayısıyla biz de su konusunda dünyada ilk 3’e giren bir ülkeyiz. Gerçekten güzel bir tecrübemiz var. Dolayısıyla suyu akıllıca yönetiyoruz. Bu sene kuraklık olmasına rağmen su sıkıntısı yok."
'ÇOK MERAKLILARSA ONLARIN MUSLUĞUNU KESEYİM'
Bakan Eroğlu, 2014 yılında Yalova’da yaşanan su sıkıntısı üzerine çalışmalar yapıldığını ve bu çalışmalarla şehrin susuz bırakılmadığını belirtti. "Yok efendim Türkiye su fakiri olacak, bilmem ne olacak. 2050 yılında su olmayacak. Bunlar doğru değildir. Bizim A, B, C planlarımız var, merak etmeyin" diye konuşan Eroğlu, "Daha sonra bakanlığın kasasına bir mektup bırakacağım. Gelecek bakana A, B, C planları hakkında bilgi vereceğim. Merak etmeyin susuz bırakmayacağız. Eğer susuz kalmak istiyorlarsa, çok meraklıysalar onların su musluklarını keseyim" dedi.
Bakan Eroğlu, hayvanseverlerin Yalova için röntgen cihazı isteği konusunda da gerekli çalışmanın yapılması talimatını burada verdi.
YALOVA VALİLİĞİ ZİYARETİ
Bakan Eroğlu, Hersek Lagünü ziyaretinin ardından Yalova Valiliği'ne geçti. Burada il protokolü tarafından karşılanan Bakan Eroğlu’na bir öğrenci tarafından çiçek verildi. Valilik anı defterini imzalayan Eroğlu’na, Vali Yılmaz çini bir vazo hediye etti. Ardından Valilik Toplantı Salonu'nda basın açıklaması yapan Eroğlu, 15 Mart 2014 ve 25 Mayıs 2014 tarihlerinde Yalova’ya verdiği 36,2 milyon TL’lik 12 müjdeye ilave olarak 193 milyon lira yatırım bedeline sahip 18 projeyi daha açıkladı.
Eroğlu, buradaki programının ardından AK Parti İl Başkanlığı’na geçerek ziyaret etti.

DHA