ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Fırat Kalkanı Operasyonu'nda Suriye topraklarında kontrol altına alınan bölgede Türkiye’deki sığınmacıların ülkelerine dönüşünü sağlayacak imar hareketleri konusunda açıklama yaptı. Özhaseki, “Arap nüfusun oralara yerleşmesi, yuvalarına dönmesi, nasıl bir yol izleneceği ve bunu kimin finanse edeceği konularında hükümetin tavrı önemli olacak” dedi.
Ak Parti’nin Kayseri’nin Talas İlçe Danışma kurulu toplantısına Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Taner Yıldız, Ak Parti Kayseri Milletvekili Hülya Nergis Atçı, Ak Parti İl Başkanı Hüseyin Cahit Özden, Talas İlçe Başkanı Ragıp Dost ve çok sayıda partili katıldı. Toplantı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Mehmet Özhaseki, “Türk Silahlı Kuvvetleri ülkemizin güneyinde bir güvenlik koridoru oluşturmak ve sınır hattını kontrol altına almak için harekete geçti. Bu bölgede oluşturulan tampon bölge ile hayat normale dönüştürülecek. Burada birçok konut altyapı, sosyal tesis ile yerli halk kendi bölgesine dönecek. Arap nüfusun oraya yerleşmesi ülkemizde sığınmacı olarak kalan insanların yuvalarına dönmesi nasıl olacak, bunu kim finanse edecek, kim sponsor olacak, bu konuda çalışmalar var. Sınır ötesinde imar hareketlerini hükümetimizin tavrı belirleyecek” şeklinde konuşu.
Bakan Özhaseki, Doğu ve Güneydoğu’da da belli merkezlerde gayretli atılımların söz konusu olduğunu da söyledi. Özhaseki, “Birkaç bakanla önümüzdeki aylarda Doğu ve Güneydoğu’da müthiş bir avantaj ve yatırım hamlesi başlatacağız. Terör bölgelerindeki yedi yerde yaraların sarılması ve vatandaşların evlerinin yapılması konusunda çalışmalarımız hızla sürüyor. Yedi bölgede 30 bin evin alt, üst yapı çalışmaları sosyal donatılarını inşallah bir yılda bitireceğiz. Sadece Diyarbakır’ın Sur İlçesi'nde bölgenin tarihi özelliğinden dolayı ve buradaki tarihi yapıların restorasyon çalışmaları nedeniyle çalışmalarımız uzayabilir. Sur dışındaki tüm bölgelerde vatandaşlarımızın başını sokacakları evlerini yapacağız”

 

DHA