ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ile eş başkan Fırat Anlı'nın gözaltına alınmasıyla ilgili olarak, "Belediye başkanın hata, yanlış yapma hakkı var, ancak kimse teröre destek veremez. Türkiye Cumhuriyetine savaş ilan edemez. Bu ülkeyi bölmek için adım atamaz. Bunları yaparsa işte bunların karşılığını görür" dedi.
Kayseri Valiliği'nce düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet balosuna eşi Neşe Özhaseki ile katılan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Özhaseki, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gülten Kışanak ve eş başkan Fırat Anlı'nın gözaltına alınmasıyla ilgili olarak “Oraları değerlendirmek gerekirse, bu kırk yıllık bir yara. Dün başlayan bugün devam eden bir sorun değil. Devlet olarak topyekün mücadele ediyoruz. Orada bölücülük tehlikesi var. Marksist bir anlayış oturuyor. Yurt dışından destekler alıyor. Belki de Türkiye’yi istemeyen güçler olağanca gücüyle onlara gaz veriyorlar. Zaten Suriye ve Irak topraklarında vekâlet savaşı sürdürülüyor. Üç beş bin kilometre uzaklıktan gelen ülkeler gelmiş savaşıyorlar. Ancak en çok kullanılan örgüt ise PKK ve PYD. Gerek yurt içinde, gerekse de yurt dışında her türlü terör faaliyetinde bulunuyorlar. Türkiye’yi de müthiş derecede rahatsız eden eylemler içerisine giriyorlar. Üzüldüğümüz taraf, Türkiye’deki demokrasi nimetinden istifa edip, iş başına gelen insanların bunlarla beraber olmasıdır. Eğer belediye başkanı olmuşlarsa belediye imkanlarını bunlarla beraber kullanmaları, kamyonlarını kullanmalarını, hizmeti düşünmemeleri, çukurlar kazmaları, bölücülüğe giden adımlar atmaları, işçilerin paralarını kandile göndermeleri bunların karşılıksız kalmasını bekleyemezsiniz. Elbette İçişleri Bakanlığımız üzerine düşen görevi yapıyor. Şimdi orada müfettiş raporları neticesinde bu tehlikeye karışan teröre destek veren kim varsa onları görevden alıyor. Birkaç gün böyle şeyler olur. Sonra herşey oturur ve hizmetler görülmeye başlar” şeklinde konuştu.
'KİM SUÇ İŞLİYORSA HESAP SORULUR'
Özhaseki Diyarbakır Büyükşehir belediyesinde gelişmeler ve eylemlerle ilgili olarak şunları söyledi:
“25 ilçe ve iki ile kayyum atandı. Orada da ufak tepkiler oldu. Ama şimdi kayyumlar olaya hakim ve hizmet ediyorlar. Su, temizlik hizmetleri vermeye başladılar. Parke taşı döşüyorlar. Diyarbakır’da da mutlaka aynı şeyler olacaktır. Birtakım insanlar, oradan menfaati olanlar eylem yapacaklardır. Ancak dikkat ederseniz bütün çağrılara rağmen topladıkları 10-20 kişi. Bazı belediyelerde 3-5 kişiydi. Onlar da zaten buradan nemalanan, istifade eden tiplerdi. Bunlara bakıp gocunacak halimiz yok. Doğru bildiğimiz işleri yapmaya devam edeceğiz. Düzgünce işini yapan hizmet eden kimseye devlet neden buradasın seni görevden alıyorum demiyor. Belediye başkanın hata yanlış yapma hakkı var, ancak kimse teröre destek veremez. Türkiye Cumhuriyetine savaş ilan edemez. Bu ülkeyi bölmek için adım atamaz. Bunları yaparsa işte bunların karşılığını görür. Küçük, büyük, orta vilayetlerdi, hiç önemli değil bunlar. Şöyle bir günde bunları keşke konuşmasaydık. Bunları keşke yapmasalardı da böyle bir olayla karşılaşmasaydık. Türkiye Cumhuriyeti güçlü bir devlettir. Kim ki; devlete kafa tutar teröre destek verirse bunun cezasını vermeye gücümüz yeter bizim. Bunların hepsi suç, yarın hepsine soruşturma açılır. Bunları yapanların yanına kalmaz. Okula gitmeyen öğretmenlerden bile hesap soruluyordu. 80 ihtilalini yapanlardan bile seneler sonra hesap soruldu. Kim bir suç işliyorsa, ondan hesap sorulur. Bu devletin kanunu anayasası var. Ben oraya gidip geliyor. Orada terör örgütü yok edildi. Şimdiye kadar Türkiye Cumhuriyeti böyle bir eyleme girmemiştir. Siyasi uzantıları çok üzüldü, üzülmeye devam edecekler. Yas tutuyorlar. Ne zaman ki niyetleri düzelir, bu milletin ferdi olarak dürüstçe iş yapmaya başlarlar, kimse onlara bir şey demez. Bu vatanın dirliğine, birliğine hiç kimse toz konduramaz.”
Kayseri’deki Cumhuriyet Balosuna Vali Süleyman Kamçı, Ak Parti Kayseri Milletvekilleri İsmail Tamer, Hülya Nergis Atçı, Sami Dedeoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Garnizon Komutanı Tümgeneral Ercan Teke katıldı.

DHA