'PARALAR HEP HORTUMLANIYORDU'
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Devlet Su İşleri (DSİ) 19'uncu Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan 325 milyon lira değerindeki 37 tesisin temel atma ve açılış törenine katıldı. Törene bakanların yanı sıra Sivas Valisi Davut Gül, Ak Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin, Selim Dursun, Mehmet Habip Soluk, Ak Parti İstanbul Milletvekili Ekrem Erdem, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, DSİ Genel Müdürü Murat Acu ve çok sayıda vatandaş katıldı. Törende konuşan Bakan Yılmaz, Sivas'a yapılması planlanan projelere değinerek, "Tamamlanan ve tamamlanacak projelerle birlikte Sivas'ın şu anda sulanabilecek arazisinin yaklaşık yarısını suluyoruz. Yüzde 15'inin de çalışmaları devam ediyor. Ancak tamamını sulayabilmemiz lazım. İnşallah 2019 sonuna geldiğimizde, 700 binin üzerinde araziyi sulamaya açacağız" dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu ise eskiden Türkiye'de temel atıldığını, fakat tesislerin bitmediğini belirterek, "Bir gölet 22 yılda ancak bitiyordu. Dere ıslahı bitmiyordu. Neden, paralar hep hortumlanıyordu. Bunu unutmayın. Geçen gün yabancı biri, 'Ya bu kadar yatırımı nasıl yapıyorsunuz' diye soruyor. Ben de 'Gayet basit' dedim. 'Bir havuz düşünün, oraya bir yerden su geliyor. Fakat birisi 30 santimlik, birisi 60 santimlik, birisi bir metrelik hortumlarla havuzun sularını bir yere götürürse havuzda su birikir mi' dedim. 'E ne yaptınız' dedi. 'Biz bu hortumları kestik' dedim. Kimisini Sivas baltasıyla, kimisini Ankara testeresiyle kestik, artık havuzda su doluyor" diye konuştu.
Daha önce Türkiye'de vergilerin yüzde 86'sının faiz lobisi tarafından hortumlandığını belirten Eroğlu, "Artık faiz lobisini hortumu kesildi mi Eskiden 30 metre yükseklikteki bir gölet sulaması hariç 22 yılda 45 trilyona yapılıyordu. Şimdi biz 30 metre yükseklikteki göleti sulaması dahil 4 buçuk milyon liraya 18 ayda bitiriyoruz. Demekki ihale lobisinin de hortumları kesildi" dedi.
Konuşmasının sonunda 15 Temmuz gecesi gerçekleşen darbe girişimine değinerek Sivas halkına teşekkür eden Bakan Eroğlu, "Terör örgütüne karşı gerçekten bir destan yazdınız. Bu terör örgütünü perişan eden, etkisiz hale getiren kahraman Türk milletidir. Milletimizin şanlı destanı dünya tarihinde kayıta geçti. Dolayısıyla milletimizin kahramanlığıyla gurur duyuyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın dirayeti, Başbakanımız, bakanlarımızın ve bütün siyasi partilerin kararlılığı neticesinde darbe püskürtüldü. Ben size teşekkür ediyorum. Bakanımız 'Sivas'ta meydan da 50 bin kişi var' deyince size teşekkür için geldik. Sizler her şeyin en güzeline layıksınız" dedi. Konuşmaların ardından Bakanlar Yılmaz ve Eroğlu diğer protokol üyeleri 37 tesisin temel atma ve açılışını gerçekleştirdi.
'İLAVE 15 BİN ÖĞRETMEN ALIMI İÇİN İZİN İSTEDİK'
Bakan Yılmaz ile Eroğlu tören sonrası Sivas Valisi Davut Gül'ü makamında ziyaret ederek Valilik şeref defterini imzaladı. Burada basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bakan Yılmaz, bir gazetecinin, '28 bin öğretmen ihraç edildi. Bu ihraçlar devam edecek mi, yoksa soruşturmalar tamamlandı mı' sorusuz üzerine, "İncelemeler devam ediyor. Yani büyük bölümü tamamlandı, ama incelemeler devam ediyor. 19 Eylül'de okullarımız açılacak. Şu an 15 bin öğretmen alımı için mülakatlar devam ediyor. Maliye Bakanlığı'ndan ilave 15 bin öğretmen alımı için tekrar izin istedik. Dolayısıyla 15 bin alımı için mülakat devam ediyor, 15 bin de talepte bulunduk. 30 bin öğretmenimizi en kısa zamanda atamak istiyoruz ki yeni eğitim, öğretim yılında hiçbir eksiklik olmasın. Evlatlarımız, öğrencilerimiz eğitim yönünden bir aksamaya uğramasın" dedi.
'YENİDEN DARBE YAPMAYACAKLARINA GARANTİ VEREN VAR MI'
Türkiye'nin zor bir dönemden geçtiğini, uçurumun kenarına geldiğini belirten Bakan Yılmaz, "Bu uçurumun kenarına bir daha gelmemesi için bizim mutlaka yapmamız gerekenler var. Bazen görüyorum 'öyle oldu, böyle oldu', eğer biz bunları yapmazsak, devlet olarak üzerimize düşeni yapmamış oluruz. 10 yıl sonra yine aynı zihniyetin yeniden bir darbe yapmayacağına garanti veren kimse var mı 10 yıl sonra yeniden bu milletin uçurumun kenarına getirmemek için bu görevlere kendisine emanet edilen kişilerin genel müdürdür, bakandır mutlaka gereğinin yapılması lazım. Milletin haklı hukuku tek kişinin veya bazı kişilerin hakkı ve hukukundan çok daha öndedir. Durduğunuz yerde kime güç veriyorsunuz, kime katkıda bulunuyorsunuz. Bunu çok dikkatli olarak değerlendirmek lazım. Bulunduğunuz, durduğunuz yerde destek verdiğiniz kimse terör örgütünün başıysa kusura bakmayın, siz doğru yerde durmuyorsunuz demektir. Doğru yerde durmamanın hukuk nezdinde bir karşılığı olması gerekir. Türkiye Cumhuriyeti devleti de bir hukuk devletidir, onun gereğini yapıyor" şeklinde konuştu.
Bakan Yılmaz ve Eroğlu daha sonra Sivas Belediyesi ve Ak Parti İl Başkanlığı'nı ziyaret etti.

FOTOGRAFLI

DHA