BARTIN Belediyesi'nin atık su arıtma tesisi inşaatında sona gelindi. Belediye Başkanı Cemal Akın, tesisin devreye girmesiyle balık ölümlerine yol açan Bartın Irmağı'ndaki kirliliğin son bulacağını söyledi.
Yüzde 85’i Avrupa Birliği hibesi, yüzde 9’u belediye bütçesi ve yüzde 6’sı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın desteği ile Dallıca Köyü yakınlarında 1 yıl önce yapımına başlanan atık su arıtma tesisi büyük oranda tamamlandı. Bartın Belediye Başkanı MHP'li Cemal Akın, tesiste incelemelerde bulundu. Tesisin çalışma aşamasına geldiğini, deneme işlemlerinin yapıldığını söyleyen Başkan Akın, 1 ay içinde 8 terfi merkezinden atık suların tesise aktarılacağını belirtti. Tesisin çalışma sistemini anlatan Başkan Akın, şöyle dedi:
"Arıtma işleminde aslında hemen hemen hiçbir madde kullanılmıyor, tamamen doğal yöntemlerle yapılıyor. Tesiste aralığı 3 santimetre olan bir kaba ızgaramız var. Bu ızgaraya gelen kaba malzemeler, suda çözülmemiş atıkların hepsi kaba ızgaraya takılıyor. 3 santimetrenin üzerindeki malzemeler oradan alınıyor, tarayıcı bantlarla çöp konteynerlerine gönderiliyor. Bir sonraki aşama 0.2 milimetre kalınlığındaki ince ızgarada ise, daha küçük malzemelerin geçmesine izin veriliyor. Kalan bütün atıklar toplanarak bantlarla konteynerlere gönderiliyor. Aslında bir kademeli elek sistemi var diyebiliriz."
Başkan Akın, tesisin devreye girmesiyle zaman zaman balık ölümlerine yol açan Bartın Irmağı'ndaki kirliliğin de son bulacağını kaydetti. Başkan Akın, "Artık ırmağa atık suyumuz inşallah akmayacak. Tahmin ediyorum 1 yıl içinde Bartın Irmağı kendine gelmeye başlar. Irmaktaki kirlilik ve buna bağlı balık ölümleri ile diğer olumsuz durumlar artık yaşanmayacak" dedi.

DHA